Lisää iloa! 25 keinoa, joilla lisäät positiivisuutta elämään

Julkaistu:

LIV
Suupielet ylöspäin! Katso asiantuntijoiden vinkit, miten lisäät positiivisuutta elämään.


"Märehtimisen tilalle huolettomuutta"


Onnellisuustutkija, psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen antaa perusneuvoksi, ettei vanhojen virheiden kaiveleminen auta ketään.

1. Olisi parempi suuntautua tulevaan. Pitäisi ajatella, että on mahdollisuuksia, vaikka taloudellinen tilanne näyttää miltä näyttää.

2. Kaikenlainen ystävällisyys ja kiittäminen ovat omiaan edistämään ihmisten välistä positiivisuutta. Ihmiset, joilla on mukava ja rakentava tapa suhtautua asioihin, ovat mukavia joka paikassa: työpaikalla, kotona.

3. Kun on itse ystävällinen, saa osakseen ystävällisyyttä. Niin metsä vastaa kuin sille huudetaan.

4. Yksi hyvän elämän ohje on se, että pitää turhat mölyt mahassa. Ole tahdikas.

5. Märehtimisen tilalle tulisi omaksua oikeanlaista huolettomuutta, uteliasta ja odottavaa positiivista suhtautumista tulevaan.

6. Älä latista toisten ihmisten toiveikkuutta."Aamulle pitää antaa aikaa"


Viestintäkouluttaja Marco Bjurström on opetellut positiivista elämänasennetta pienestä pitäen. Hän teki itse aikoinaan tietoisen valinnan, ettei halua rypeä mudassa.

7. Myönteinen elämänasenne on taito eikä ominaisuus. Jokainen voi sitä opetella.

8. Aamulle pitää antaa aikaa. Jos aamu lähtee siitä, että kokee epäonnistumisen ja pettyy itseensä, on vaikea saada päivää käyntiin.

9. Myönteinen ajattelu lähtee arjen pienten asioiden havainnoimisesta. Päivittäin voi tehdä listaa siitä, mitkä asiat ovat hyvin tai ok. Pitää tietoisesti kääntää katsetta niiden asioiden suuntaan, jotka menettelevät.

10. Positiivisuus ei ole sitä, että kaikki on ihanaa ja eletään pumpulissa. Tajuaa, mitkä ovat huonosti ja myös sen, mihin asioihin voi itse vaikuttaa. Ei kannata jyystää päässä niitä asioita, joihin ei voi vaikuttaa.

11. Rennompi asenne auttaa. On hyvä osata nauraa itselle. Voi nähdä itsensä, olenpa huvittava ja tulipa sähellettyä."Opi kehumaan ja kannustamaan"


Elämänkouluttaja Sanna Mämmi sanoo, että jokainen voi tietoisesti päättää, ettei lähde mukaan negatiiviseen ajatteluun eikä asioiden vatvomiseen.

12. Lähde hyvän tuulen tielle. Valittaminen on turhaa ajan haaskausta.
Lopeta marmattaminen ja valittaminen. Meillä Suomessa asiat ovat äärimmäisen hyvin.

13. Positiivisuus lähtee aamusta. Jos heti aamulla on kiire, todennäköisesti stressaantuu ja kiire saa huonolle tuulelle.

14. Rupea aamusta asti miettimään, mitä mukavaa löydät tästä hetkestä. Mieti viisi asiaa, joista olet kiitollinen: sinulla on kahvia kupissa. Pienistä asioista kasvavat suuret oivallukset.

15. Opi kehumaan ja kannustamaan muita. Sano vaikka, että onpa sinulla kivat hiukset tänään."Positiivisuutta mikromuutoksilla"


Filosofi Esa Saarinen ottaa positiivisesta asenteesta esikuviksi Tuntemattoman Sotilaan Rokan ja Koskelan sekä Tove Janssonin muumihahmot.

16. Positiivisuutta voi lisätä erilaisilla arkeen liittyvillä mikromuutoksilla, jotka tuottavat iloa ja rohkaisua ympäristöön. Toinen ihminen kokee itsensä arvokkaammaksi ja toiveikkaammaksi.

17. Näemme arvon, mitä toinen teki ja kiitämme siitä. Rohkaisemme toisia. Sanomme: "Hei toi oli hyvä juttu".

18. Tuomme huumoria tilanteisiin.

19. Se, että ihminen virittää mieltään positiivisemmaksi, ei tarkoita sitä, että hän sulkee silmänsä siltä, mikä on negatiivista. Hän täydentää kokonaisuuskuvaansa sillä, mikä jää huomiotta. Tällöin hän näkee, että valtaosa asioista meillä on erinomaisesti.

20. Jos lähdetään pyörimään itseruoskinnan ja toistemme latistamisen mankelissa, ei saada mitään myönteistä aikaiseksi. Jäädään tuleen makaamaan."Purnaamisen kun saisi pois"


Yrittäjä, luennoitsija Aira Samulin sai vuoden positiivisin suomalainen -kunniamaininnan vuonna 2012.

21. Purnaamisen kun saisi pois. Ihmisten alakuloisuus lähtee huipulta. Oppositio tuo vain esille epäkohtia.

22. Olisi aihetta kiittää vaikka siitä, että meillä on lämmintä ja ruokaa.

23. Yrittäjänä on kautta vuosikymmenten aikana ollut sellainen asenne, että totta kai selviämme.

24. Vanhainkodissa näkee ihmisiä, jotka kohta kuolevat. Jos ihminen selviää siitä tunteesta, että hän kuolee, miksi hän ei selviydy elämästä.

25. Tanssi panee aivot liikkeelle. Rytmi, musiikki ja liikunta auttavat.

Mikä tässä päivässä on parasta? Kerro ja keskustele!

Heidi Vaalisto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt