Tuoreiden tutkimustulosten mukaan dementiaoireiden kehittymistä voi viivästyttää huomattavasti esimerkiksi kirjojen lukemisella sekä kirjeiden kirjoittamisella. Myös monipuolinen ravinto ja liikunta auttavat muistisairauksien torjunnassa.
Avainasemassa älyllisten kykyjen säilymisen kannalta on kuitenkin juuri aivotoiminnan haastaminen tasaisesti läpi koko elämän.
Havainto perustuu amerikkalaistohtori Robert Wilsonin johtaman ryhmän tekemään tutkimukseen, jossa tarkkailtiin 294:n yli 55-vuotiaan koehenkilön elintapoja sekä selviytymistä erilaisista muistitehtävistä keskimäärin kuuden vuoden ajan. Tutkimus toteutettiin chicagolaisessa Rushin yliopistossa Yhdysvalloissa.
Vertailuryhmässä aivojen rasittamiseen tottuneilla henkilöillä aivotoiminnan heikentyminen oli jopa 15 prosenttia hitaampaa kuin ihmisillä, joiden elintapoihin älylliset haasteet eivät kuuluneet yhtä vakiintuneella tavalla.
Ristikontäyttäjillä vähemmän muistisairauksia
Neurologian dosentti Kati Juva Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatriakeskuksesta arvioi tutkimustulosta luotettavaksi. Hyvin käytetyt aivot ovat paras ase muistisairauksia vastaan. Esimerkiksi bingonpelaajilla, ristikontekijöillä ja kirjastonkäyttäjillä on keskimääräistä vähemmän muistisairauksia.
Sama pätee korkeasti koulutettuun väestönosaan. Juvan mukaan aktiivinen aivojen käyttäminen kasvattaa kallonsisäistä hermorataverkostoa.
Yksittäisiä aivosoluja yhdistävät peräti kymmenettuhannet hermot. Mitä enemmän aivosolujen välillä on yhteyksiä, sitä enemmän vaurioita verkostoon voi tulla ilman, että käytännön elämä vaikeutuu.
Suomessa on arvioitu olevan noin 85 000 keskivaikeasti ja 35 00 lievästi dementoitunutta henkilöä, joiden hoitokuluihin uppoaa noin kuusi prosenttia kaikista vuosittaisista terveys- ja sosiaalimenoista. Uusia muistisairaustapauksia ilmenee noin 13 000 joka vuosi.
Mitä nuorempana aivojen aktiivisen haastamisen aloittaa, sitä enemmän hyötyä siitä on vanhalla iällä. Mutta on myöhemminkin aloitetuista toimenpiteistä selvää hyötyä muistisairauksien etenemisen hidastamisessa, Juva kertoo.
Haasta aivosi päivittäin!
1. Lue lehtien lisäksi kirjoja ja muita juonellisia tarinoita.
2. Paina kauppalista mieleesi, jos ostettavana on rajallinen tuotemäärä.
3. Tee sanaristikoita ja sudokuja.
4. Opettele uusia asioita ja taitoja. Yhdistä uusi aiemmin opittuun.
5. Yritä painaa nimiä, puhelinnumeroita ja vuosilukuja ulkomuistiin.