Etkö halua psykologin puheille? Hae täältä nettiapua masennukseen!

Julkaistu:

LIV
Kaikki eivät pääse terapeutin puheille. Nyt terapia tulee nettiin.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on kehittänyt viime vuosina nettipsykoterapiapalveluja, jotka otetaan asteittain käyttöön tämän vuoden aikana.

Ensimmäisenä nettiterapiaa pääsevät käyttämään masennusta potevat. Myöhemmin avataan palveluja myös paniikkihäiriöstä, sosiaalista peloista, pakko-oireista ja bipolaarisesta mielialahäiriöstä kärsiville. HUS:n tarjoama nettiterapia pohjautuu kognitiiviseen psykoterapiaan.

- Tämä palvelu sopii lievien ja keskivaikeiden mielenterveyden häiriöiden hoitoon. Sillä voidaan helpottaa tiettyjä ongelmia nopeasti ja ehkäistä ongelmien syvenemistä. Akuuttien kriisien ja monimutkaisten psyykkisten vaikeuksien tai kriisien hoitamiseen tämä palvelumuoto ei mielestäni sovi, sanoo HUS:n psykiatristen verkkohankkeiden projektijohtaja, erikoispsykologi ja psykoterapeutti Jan-Henry Stenberg.

Nettiterapiassa potilas työskentelee itsenäisesti omassa tahdissaan. Työskentelyn etenemistä seuraa psykoterapeutti.

- Olemme arvioineet, että pelkästään HUS:n sairaanhoitoalueella on kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka hyötyisivät nettiterapiasta. Tiedämme, että masentuneista hoitoon hakeutuu vain puolet ja heistäkin vain puolet saa asianmukaista, hyvää hoitoa.

Stenberg pitää nettiterapian riskinä lähinnä sitä, että sitä ryhdytään käyttämään myös vaikeisiin psyykkisiin ongelmiin. Hankalammat psyykkiset ongelmat vaativat yleensä kasvokkaista pykoterapiaa.

- Hyviä puolia tässä ovat helppokäyttöisyys, hoitoon hakeutumisen kynnyksen madaltuminen ja alueellisen epätasa-arvon tasaaminen. Terapeuttipalvelut ovat keskittyneet suuriin kaupunkeihin. Nettiterapian kautta voidaan tarjota laadukasta palvelua myös syrjäkylissä.

Nettiterapiaan voi hakeutua lääkärin lähetteellä. Palveluun pääsee HUS:n tuottaman Mielenterveystalon kautta täältä: www.mielenterveystalo.fi

Mervi Juusola

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt