Tutkimus vahvistaa: Älä tee elämäsi suuria päätöksiä alle 30-vuotiaana!

Julkaistu:

Paljon parjattu nuoruuden pitkittäminen saattaakin olla tarpeellinen elämänvaihe.
Jos lapsesi ei ole vähän päälle 20-vuotiaana vielä löytänyt sitä oikeaa ammattia, puolisoa tai taloudellista riippumattomuutta, ei kannata huolestua.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan aivot eivät suinkaan ole täysin kehittyneet vielä murrosiän jälkeen, kuten aikaisemmin on luultu. Siksi ihminen onkin henkisesti parhaiten varustettu suuriin päätöksiin vasta ollessaan 20-vuotisjaksonsa loppupuolella, kirjoittaa The Wall Street Journal.

Aivot muotoutuvat lopulliseen, aikuiseen muotoonsa kahden- ja kolmenkymmenen ikävuoden välillä. Silloin ne karsivat käyttämättömiä hermoyhteyksiä ja vahvistavat niitä, jotka ovat jäljellä.

Helpotus vanhemmille


- Viime aikoihin saakka ihmisten on pitänyt tehdä tärkeitä elämänvalintoja koulutuksestaan, urapoluistaan ja kumppaneistaan, vaikka osat aivoista eivät vielä ole olleet optimaalisia sellaiseen, sanoo neurotieteilijä Jay Giedd yhdysvaltalaiselta National Insitute of Mental Health -laitokselta.

Tulokset tukevat uutta tutkimussuuntausta, jonka mukaan on olemassa ikävuosiin 18–29 sijoittuva ikäkausi.

- Vanhemmille pitäisi olla helpotus ymmärtää, että tyypillinen 20-vuotias ei tiedä, mitä haluaa, ja muuttaa mieltään nopeasti, sanoo Jeffrey J. Arnett, psykologian professori Clarkin yliopistosta.

Clarkin yliopiston tutkimuksessa haastateltiin yli 1 000 nuorta aikuista. Heistä 72 prosenttia sanoi ajanjakson olevan stressaava.

Ota kantaa

Kadutko alle 30-vuotiaana tehtyjä päätöksiäsi?

Kyllä 47% En 53%
Ääniä yhteensä 4060

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt