Pöyristyttävä tutkimus: Luomuruoka tekee itsekkääksi

Julkaistu:

Ruoalla ja mauilla on havaittu olevan vaikutusta ihmisten moraaliseen käyttäytymiseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan luomuruoka saattaa vähentää ihmisten ystävällisyyttä ja halua avunantoon, kertoo Tekniikka & Talous.
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että tietyt maut ovat yhteydessä moraaliseen päätöksentekoon. Makea edistää sosiaalista käyttäytymistä ja vastenmieliset maut ankaroittavat moraalisia tuomioita.

Nyt Chicagossa sijaitsevan Loyola-yliopiston Kendall Eskine heittää peliin yllättävän tuloksen: luomuruoan syöminen vähentää ihmisten ystävällisyyttä ja halua avunantoon.

Eskinen mukaan ihmiset, jotka tuntevat tehneensä jotain moraalista ja oikeaa, antavat helposti itselleen luvan tehdä seuraavaksi jotain pientä syntiä.

Tunne oikeuteen olla normaalia itsekkäämpi saattaa syntyä hyvinkin pientä moraalista hyvää osoittavasta teosta, kuten luomuruoan ostamisesta.

Eskine näytti koeryhmälleen kuvia luomuruoasta, niin sanotuista lohturuoasta ja tavallisesta ruoasta ja tarkkaili sen jälkeen ryhmän käyttäytymistä.

Luomuruoalle altistetuilta liikeni selvästi vähemmän aikaa kuin muita ruokakuvia silmäilleiltä, kun piti auttaa tuntematonta avuntarvitsijaa. Toisaalta luomuruokaa katselleet suhtautuivat moraalisiin rikkomuksiin selvästi ankarammin kuin muut.

Eskine päättelee, että altistuminen luomuruoalle vahvistaa ihmisten moraalista identiteettiä ja vaimentaa halua olla altruistinen. Hän toteaa, että samankaltaisia seurauksia voi olla muilla omaa moraalisäännöstöä tukevilla asioilla kuten ”osta kotimaista” -kampanjoilla tai kannanotoilla aborttiin.

Tulos voi johtaa päätelmään, että hyvien tekojen summa on vakio. Jos rupeaa vapaaehtoistyöhön, saattaa vuotuinen lahjoitus Punaiselle Ristille jäädä väliin, koska omatuntoa on jo hellitty riittävästi.

Tämä tulos ei aivan ole sopusoinnussa arkijärjen kanssa, sillä ihmisten halu auttaa toisia vaihtelee paljon, kirjoittaa Tekniikka & Talous.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt