Tiesitkö tätä karppauksen haittapuolta? "Kumppani ei ehkä tykkää"

Julkaistu:

Karppaajan hengitys voi alkaa haista, koska kehon energia-aineenvaihdunta muuttuu.
Karppaajan eli vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan hengitys voi alkaa haista, kun kehon energia-aineenvaihdunta muuttuu.

- Se on täysin luonnollinen ilmiö. Hengitys alkaa haista, kun elimistö menee ketoosiin, kertoo diplomiravintoneuvoja Tarja Tuuli.

Elimistö menee ketoosiin, kun se alkaa käyttää hiilihydraattien sijaan energian lähteenä rasvoja ja valkuaisaineita. Sen saavuttamiseksi täytyy välttää muun muassa viljavalmisteista saatavia hiilihydraatteja eli sokeria.

- Vähitellen muodostuva sokerinpuute ja siitä seuraava maksan aineenvaihdunnan painottuminen käsittelemään valkuaisaineita ja rasvahappoja johtaa sivutuotteena niin sanottujen ketoaineiden voimakkaaseen lisääntymiseen, Tuuli tarkentaa.

Hän huomauttaa, ettei hengityksen muuttuminen pahan hajuiseksi ole vaarallista eikä ollenkaan huono asia, ainakaan karppaajalle itselleen.

- Tietysti kumppanin mielestä se voi olla ikävää, hän toteaa.

Ruokavaliota noudattavalle se tarkoittaa usein sitä, että kehon aineenvaihdunta on vilkastunut, ja tavoitteeseen on silloin päästy.

Tuulen mukaan hengityksen muuttuminen ikävän hajuiseksi on tyypillistä myös paaston aikana.

- Hajuja syntyy kun rasvahapot kulkeutuvat veren mukana maksaan, joka muuttaa ne ketoaineiksi muun muassa asetoniksi, joka haisee hengityksessä, Tuuli kertoo.

Elimistön ketoosi kuten myös hengityksen hajun muuttuminen ovat yksilöllisiä ilmiöitä.

- Toisella henki alkaa haista, toisella ei, Tuuli sanoo.

Hänen mukaansa vähähiilihydraattinen ruokavalio on esimerkiksi tyypin 2 diabetesta sairastavalle hyvä keino pitää sokeriarvot hallinnassa.

- Hiilihydraatti on yhtä kuin sokeria. Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on ehdottomasti apua esimerkiksi sokeriaineenvaihdunnan häiriöistä kärsivälle. Syödyn hiilihydraatin laadulla on myös merkittävä vaikutus verensokerin hallinnassa.

Ota kantaa

Oletko kokeillut vähähiilihydraattista ruokavaliota?

Kyllä 51% En 49%
Ääniä yhteensä 23217

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt