Psykopaatti - onko aitoja psykopaatteja olemassa? - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Millainen mielenterveyshäiriö saa ihmisen tappamaan – onko aitoja psykopaatteja olemassa?

Julkaistu: 6.8.2011 6:00

Psykopaattisena pidetään ihmisiä, jotka ovat tyypillisesti manipuloivia, empatiaan kykenemättömiä, impulsiivisia ja itsekkäitä.

Millainen ihmismieli nauttii tappamisesta? Terveellä ihmisellä on pitkälle kehittynyt kyky tuntea empatiaa muita ihmisiä kohtaan, mutta luonteenvikainen, mielisairas henkilö ei välttämättä tunne mitään – tai hänen todellisuudentaju on kadonnut eikä hän ymmärrä mitä tekee.

Psykopaatti on tunteeton

Termiä psykopaatti pidetään lääketieteessä hieman epämääräisenä. Tarkemmin mielenvika tunnetaan nimellä epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö. Siihen kuuluu ominaisesti sosiaalisien velvollisuuksien yhdentekevyys ja välinpitämättömyys muita ihmisiä kohtaan. Psykopaatti on luonnevikainen henkilö: hän ei kykene välittämään toisten ihmisten tunteista ja ajattelee ainoastaan omaa etua.

Oikeuspsykiatrissa termi psykopaattinen on edelleen käytössä. Psykopaattisena pidetään ihmisiä, jotka ovat tyypillisesti manipuloivia, empatiaan kykenemättömiä, impulsiivisia ja itsekkäitä. Psykopaatit syyllistyvät usein laittomuuksiin, joiden tekemistä he eivät tunne mitään katumusta. Henkilöllä on taipumus kaunistella tekojaan: hän pyrkii järkeilemään omaa käytöstä ja keksiä syitä miksi hän joutuu selkkauksiin yhteiskunnan kanssa.

Psykopaattinen henkilö käyttäytyy täysin sopimattomasti yhteiskunnassa vallitsevien normien kanssa. Rangaistuksilla ei ole juurikaan vaikutusta hänen käyttäytymiseen. Psykopaatti ei välttämättä ole vaaraksi muille tai tunne halua satuttaa ihmisiä: hän saattaa olla pelkästään täysin piittaamaton ihmisten kärsimyksille. Epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö on yleisempää miehillä.

”Psykopatia on parhaiten luonnehdittavissa tilaksi, joka on lähes aina epäsosiaalisen persoonallisuuden narsistisesti värittynyt kärjistymä, jolle on tyypillistä toisten ihmisten manipuloiminen, pettäminen ja hyväksi käyttäminen”, kirjoittaa Turun psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma Duodecimin artikkelissa.

Heikko mielenterveys ajaa ääritekoihin

Terve ihminen sortuu suuriin raakuuksiin vain poikkeuksellisissa oloissa kuten esimerkiksi sodassa. Rauhanomaisissa ja demokraattisissa pohjoismaissa väkivallan syyt johtuvat yleensä yksilön omista ongelmista.

”Näyttää ilmeiseltä, että mitä rauhallisempi ja oikeudenmukaisempi yhteiskunta on, sitä suurempi merkitys mielenterveyden häiriöillä on väkivaltaisen käyttäytymisen selittäjänä”, kirjoittaa Kuopion yliopiston oikeuspsykiatrian yksikön professori Jari Tiihonen Duodecimin artikkelissaan.

Milloin ihminen todetaan vaaralliseksi?

Ihmisen psykopaattisuuden, vaarallisuuden ja väkivaltaisuuden arvioimiseksi on olemassa mittareita. Ne eivät kuitenkaan ole tarpeeksi tarkkoja ja luotettavia, jotta niitä voitaisiin suoraan soveltaa ennaltaehkäisemään väkivaltarikoksia ja tunnistamaan riskihenkilöitä varmuudella. Väkivaltaisuuden vaaran arvioiminen on vaikeaa. Lisäksi ongelmia aiheuttavat eettiset kysymykset. Jos joku ihminen leimataan väkivaltaiseksi väärin perustein, hänelle aiheutuu leimautumisesta raskaita seuraamuksia. Lääketiede kykenee selittämään väkivaltaisuutta vain osittain.

”Ihmisen vaarallisuuden arviointi on erittäin vaikeaa. Siinä joudutaan asettamaan vastakkain yksilön itsemääräämisoikeus ja yhteiskunnan ja muiden ihmisten turvallisuus. Vaaralliseksi arvioitu henkilö leimautuu erittäin vahvasti, joten on aiheellista edellyttää vahvaa näyttöä, ennen kuin ihminen voidaan leimata vaaralliseksi. Toisaalta jos vakava vaarallisuus jää huomaamatta, yhteiskunta ja sen jäsenet altistuvat väkivallan uhalle.” kirjoittaa dosentti ja johtava lääkäri Markku Eronen Duodecimin artikkelissaan.

Lähde ja lue miksi palkkapäivä lisää riskiä kuolla: Tohtori.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?