Kuvat: Katsojat kävivät taas tarpeillaan Olympiastadionin aidalla – bajamajojen rivistökään ei riittänyt

Osa yleisöstä kävi tarpeillaan Olympiastadionin pihalla, vaikka wc-maailmaan ja tilapäisvessoihin oli satsattu aiempaa vahvemmin.

Katsojat hakivat helpotusta muualtakin kuin wc-tiloista Suomen ja Ranskan välisessä MM-karsintaottelussa

17.11.2021 11:24

Sata metriä pitkän ja uudenkarhean WC-maailman opasteisiin sekä pihalle tilattuihin bajamajoihin oli satsattu Olympiastadionilla ennennäkemättömällä tavalla Suomen ja Ranskan välisessä jalkapallon MM-karsintaottelussa.

Yleisöä oli tiistai-iltana paikalla noin 30 000.

Yli 500 pysyvän wc-pisteen lisäksi Olympiastadion oli varautunut välttämään yleisön hätä- ja jonotusongelmat 200 diginäyttöisellä wc-opasteella ja pihalle katsomoiden taakse sijoitetuilla 60 bajamajalla.

Lue lisää: Video: Jättimäinen wc-maailma ja bajamajojen rivistö apuna – näin jonotuskatastrofi yritetään välttää Suomen kohtalonpelissä

Taannoin Ukraina-ottelussa tapahtuneita odotus- ja pihallevirtsaamissotkua ei haluttu nähdä tiistai-iltana pelatun Ranska-ottelun aikana.

Kuten yllä oleva lukijan nappaama kuva osoittaa, erikoisjärjestelyt eivät hillinneet suomalaiskansallista perinnettä eli virtsaamista massatapahtuman yleisöalueen reunamilla.

Kuvassa näkyy toistakymmentä katsojaa, jotka laskevat menemään kohti aitaa. He ovat levittäytyneet varsin siististi ”omille reviireilleen” metalliaidan reunaan.

Bajamajojen ovien taakse oli kerääntynyt kymmenien ihmisten jono.

– On selvää, että näin suurissa tapahtumissa jonoista ei päästä koskaan kokonaan eroon. Suurin osa niistä oli siedettävän pituisia. On sitten jokaisen henkilökohtainen asia, miten pitkään jonotusta sietää, Palloliiton tapahtumapäällikkö Kalle Marttinen sanoi keskiviikkona.

– Ei ole tietysti toivottava tilanne, että ihmiset käyvät tarpeillaan pihalla. Kyseessä oli kuitenkin selkeä vähemmistö, joiden toimintaan järjestyshenkilöt pyrkivät mahdollisuuksiensa mukaan puuttumaan.

– Tavoite on luonnollisesti se, että ihmiset ehtivät käyttää palveluita tauon aikana. Se on suurissa jalkapallo-otteluissa toisinaan haasteellista.

Marttinen ei ottanut suoraan kantaa siihen, oliko Olympiastadionilla riittävästi bajamajoja vastaamaan kansan tarpeita.

– Analyysi on kesken. Lisäksi saamme yleisökyselystä osviittaa siitä, miten he ovat asian kokeneet. Arvioimme tilanteen tarkemmin myöhemmin.

– Kustannuskysymysten lisäksi pitää muistaa, että tilapäisiä vessojakaan ei voi asettaa miten paljon vain ja mihin tahansa esimerkiksi kioskipisteiden takia, siinä tulee jo jossain vaiheessa laki vastaan.

Jirka Poropudas julkaisi Twitterissä kuvan, jossa katsojat olivat hakemassa helpotusta oikean wc-maailman sijaan ulkotiloissa.

J-P Sipponen vastasi kertomalla Poropudakselle omasta kokemuksestaan maanalaisessa wc-maailmassa. Kansalaiset innostuivat siellä jopa yhteislauluun.

Katsojat julkaisivat sosiaalisessa mediassa useita kuvia wc-maailmasta – pääasiassa reitistä sinne sekä jonottamisesta. Osa hehkutti ensimmäistä kertaansa wc-maailmassa, jossa on havaittavissa ainakin lieviä elämysmatkailukohteen piirteitä.

Eelis Loikkasen kuva osoittaa, että matkalla wc-maailmaan oli paikoittain ahdasta.

Suomen ja Ranskan välisen ottelun sisäänpääsyporteilla jonotusminuutit pysyivät etenkin tapahtuman mittapuuhun suhteutettuna maltillisina. Pieniä ongelmia aiheutui esimerkiksi siitä, että tiettyihin katsomoihin oikeuttaneet digiliput eivät ensin toimineet.

– Suurin osa pääsi sisään alle 10 minuutissa. Hyvä niin, että yleisö oli ajoissa liikkeellä: jokainen ajoissa tapahtumaan saapunut ehti sisään ennen kansallislauluja, jos niin halusi, Kalle Marttinen sanoi.

– Joidenkin katsomonosien porteille syntyi pieniä jonoja. Pystyimme nopeasti ohjaamaan yleisöä niihin kohtiin, joista pystyi pääsemään stadionille sujuvammin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?