Kommentti: Markku Kanerva nauroi itsekin vastaukselleen Teemu Pukista – satasen kerhoon nouseva hyökkääjä ansaitsee ainakin yhden asian

Onko Teemu Pukki kaikkien aikojen A-maajoukkuepelaaja? kysyy toimittaja Janne Kosunen.

Sadan A-maaottelun rajapyykin saavuttava Teemu Pukki ei pidä itsestään numeroa.

16.11.2021 10:20

Teemu Pukki pelaa tiistaina Ranskaa vastaan uransa sadannen A-maaottelun. Hän on yksi niistä noin viidestä huuhkajapelaajasta, jotka voivat pitää paikkaansa avauskokoonpanossa aina selvänä.

Siksi hieman huvitti, miten päävalmentaja Markku Kanerva kommentoi maanantain tiedotustilaisuudessa pian satasen kerhoon liittyvää Pukkia.

– Onnittelut ”Temelle”. Huikea saavutus – jos pelaa, Kanerva murjaisi ja repesi nauramaan perään.

Todellisuudessa Pukin voi pitää tiistaina sivussa lähinnä vatsatauti, nilkkavamma, heinäsirkat tai vedenpaisumus. Niin sinetöity hänen paikkansa Huuhkajien kärjessä ansaitusti on.

Ennen Pukkia suomalaisista miespelaajista satasen kerhoon ovat päässeet vain Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Jonatan Johansson ja Ari Hjelm.

”Kaikkien aikojen”

”Kaikkien aikojen Teemu Pukki”, Ilta-Sanomat otsikoi Pukki-juttunsa Suomen varmistettua EM-kisapaikan marraskuussa 2019.

Vielä silloin väisteltiin kysymystä, jota ei enää voi sivuttaa: onko Teemu Pukki jo kaikkien aikojen suomalaisfutaaja?

Pukki itse suhtautui asiaan tutulla vaatimattomuudellaan maanantaina. Häneltä kysyttiin, ketkä hänen mielestään ovat Suomen kaikkien aikojen top3-pelaajat.

– Litti (Litmanen) ja Hyypiä tulevat heti mieleen. Nostaisin myös ”Luken” (Lukas Hradecky) top3:eeni, Pukki vastasi täysin vilpittömästi.

Ei edes pohdintaa omasta asemasta kärkeen. Ei uhon poikastakaan, ei omien saavutusten alleviivausta, ei vihjailuakaan maalitilastoykkösen asemasta.

Teemu Pukki ei nostanut itseään suomalaispelaajien kaikkien aikojen top3:een.

Pukin asemaa kaikkien aikojen kunniataulukossa kysyttiin myös kahdelta Huuhkajien puolustajalta, Nicholas Hämäläiseltä ja Daniel O’Shaughnessyltä, jotka kokevat Pukin taidot harjoituksissa.

– Teme on ollut ihan huippu kymmenen viime vuotta. Kyseessä on yli 30 maalia maajoukkueelle tehnyt pelaaja, O’Shaughnessy sanoi.

– Hän on kaikkien aikojen maalintekijä maajoukkueessa. Se puhuu puolestaan, Hämäläinen sanoi tyhjentävästi.

Daniel O’Shaughnessy (vas.), Markku Kanerva ja Nicholas Hämäläinen Huuhkajien kansainvälisessä mediatilaisuudessa maanantaina.

Pukki on tehnyt 99 A-maaottelussaan yhteensä 33 maalia. Pelintekijä, pallonero Litmanen teki 137 A-maaottelussaan 32 maalia. Puolustaja Hyypiä pelasi 105 A-maaottelua ja teki viisi maalia.

Huuhkajakuningas

Vertailun pitää sisältää muutakin kuin tilastojen katsomista, mutta lukemia ei voi unohtaa. Pukki esimerkiksi hinasi maaleillaan Suomen viime EM-karsinnoista itse kisoihin. Hän on ollut A-maajoukkueen kantavia voimia jo pitkään.

Lue lisää: Teemu Pukki on nousemassa harvojen ja valittujen eliittijoukkoon

Litmanen pysyy ikuisesti ”Kuninkaana”, mutta Pukki liitää jo kiistattomana huuhkajakuninkaana, kun puhutaan aikakaudesta sitten ”Bubi”-huuhkajan ikimuistoisen vierailun Olympiastadionille 2007.

Hyypiä pelasi uransa puolustajana, ja ilman maaleja on vaikea päästä kansakunnan ykkössuosikiksi – katkoo vastustajan hyökkäyksiä miten paljon tahansa.

Jos Pukki yhden asian ansaitsee, niin se on hänen nimensä nostaminen tasavertaisesti Litmasen ja Hyypiän rinnalle keskusteluissa Suomen kaikkien aikojen maajoukkuepelaajasta.

Urien laajentaminen seuratasoille pitää Litmasen ja Hyypiän korkealla. Molemmat voittivat mm. Mestarien liigan. Ei tarvitse mennä kuin kaksi ja puoli vuotta taaksepäin, kun Englannissa vielä vinoiltiin Pukin näyttävän maanviljelijältä.

Mikäpä sopisikaan paremmin tiistaina Ranskan tyylitähtiä vastaan kuin se, että eräs ”farmari” tykittäisi juhlaottelussaan Suomen MM-jatkokarsintoihin: traktorit seis, talikot naulaan ja latotanssit pystyyn!

Ranska on jo MM-kisapaikkansa varmistanut. Suomella on vielä rutkasti tekemistä kisapaikan eteen, mutta unelma elää.

Teemu Pukki kuvattuna 2009 noin kuukausi A-maajoukkuedebyyttinsä jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?