Nyt se on varmaa – Huuhkajien EM-kisat ohi! Viimeisen alkulohkon päätöspeleissä hurjaa draamaa - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Nyt se on varmaa – Huuhkajien EM-kisat ohi! Viimeisen alkulohkon päätöspeleissä hurjaa draamaa

Huuhkajien EM-kisat päättyvät alkulohkoon. Saman kohtalon oli kokea jalkapallojätti Saksa, mutta se raapi lopulta itsensä jatkoon.

Suomen pelaajat kiittivät kannattajiaan Belgia-ottelun jälkeen.

23.6. 23:58

Nyt se on sinetöity: Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäiset arvokisat päättyivät alkulohkoon.

Huuhkajat elätteli keskiviikkona vielä hyvin, hyvin ohuita jatkotoiveita EM-kisoissa, kun alkulohkovaihe paketoitiin E- ja F-lohkojen päätöskierroksilla.

Suomen toivo lepäsi siinä, että se olisi päässyt lohkokolmosten vertailusta jatkoon. Kuuden lohkon neljä parasta lohkokolmosta eteni neljännesvälieriin.

Kello 19 alkaneissa otteluissa Espanja ja Ruotsi pelasivat vielä Suomen pussiin, mutta kello 22 alkaneiden ottelujen – Portugali-Ranska ja Saksa–Unkari – tulokset eivät menneet enää suotuisasti.

Ranskan olisi pitänyt voittaa Portugali vähintään neljällä maalilla, jotta Suomen jatkotoiveet olisivat pysyneet elossa. Näin ei tapahtunut. Ottelu päättyi tasatulokseen 2–2. Peräti kolme ottelun maaleista syntyi rankkareista. Supertähti Christiano Ronaldo niittasi Portugalin osumat, Ranskalle osui pilkulta Karim Benzema. Hän teki myös Ranskan toisen osuman.

Toisessa ottelussa olisi Huuhkajien kannalta pitänyt nähdä Saksan voitto tai tasapeli tai Unkarin isomaalinen voitto. Saksa-kortti kyllä piti; ottelu päättyi niinikään tasan 2–2.

Pitkään näytti siltä, että F-lohkosta jysähtää valtaisa sensaatio: Unkari johti ottelua ensin 1–0 ja sitten 2–1. Saksa oli valahtamassa jo lohkon jumboksi ja ulos jatkosta. Se kuitenkin raapi kaipaamansa tasapelin ja eteni lopulta lohkokakkosena jatkoon.

Saksan tärkeän tasoitusmaalin teki Leon Goretzka 84. minuutilla. Unkarille tulos oli murheellinen; se putosi hurjan taistelun jälkeen jatkosta ollen F-lohkon viimeinen. Se puristi tasapelipisteet Saksan lisäksi Ranskalta.

Leon Goretzkan tasoitusmaali pelasti Saksan.

F-lohkon jatkajat ovat siis lohkoykkönen Ranska, lohkokakkonen Saksa ja Portugali, joka eteni jatkoon lohkokolmosten vertailusta.

Suomi jäi parhaiden lohkokolmosten joukosta. Huuhkajat oli lohkokolmosten vertailussa viides eli ensimmäinen karsiutuja.

Lue lisää: Tässä ovat EM-kisojen neljännesvälieräparit – Englanti saa vastaansa Saksan!

Näin Suomen historiallinen turnaus eteni

Suomi avasi kisaurakkansa voittamalla Tanskan 1–0. Suomen maalin – sen kisojen ainokaisen – teki Joel Pohjanpalo. Avausottelu muistetaan tietysti myös koko jalkapallomaailmaa järkyttäneestä Christian Eriksenin sydänpysähdyksestä.

Joel Pohjanpalo teki Suomen ainoaksi jääneen maalin EM-kisoissa.

Toisessa ottelussaan Suomi kohtasi Venäjän Pietarissa. Huuhkajat taisteli, mutta itänaapuri oli kotiyleisönsä edessä niukasti parempi 1–0.

Päätösotteluun mentäessä oli selvää, että voitto tai tasapeli huippumaa Belgiasta veisi Huuhkajat varmasti jatkoon. 74. minuutille näyttikin hyvältä, mutta lopulta Belgian tähdet saivat maalinsa rakenneltua. Belgia voitti Suomen 2–0 ja vei B-lohkon kärkipaikan. Toinen B-lohkon neljännesvälieriin edennyt joukkue oli Tanska.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?