Suomen maajoukkueen kannattajat rajaruuhkasta: Lähetimme viranomaisille tarkat tiedot kaksi viikkoa sitten

Suomen maajoukkueen kannattajat ei ymmärrä faniyhdistykseen kohdistuneita syytöksiä.

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui pahoin tiistaina.

23.6.2021 14:01

Huuhkajien faniyhdistys Suomen Maajoukkueen Kannattajat tiedottaa, että se oli kertonut niin terveys- kuin rajaviranomaisille hyvissä ajoin rajanylityssuunnitelmistaan.

– Emme ymmärrä syytöksiä SMJK:ta kohtaan, koska olemme tehneet kaikkemme terveysturvallisen matkustamisen ja viranomaisten tiedottamisen suhteen, SMJK:n lausunnossa todetaan.

Suomen tulli ruuhkautui pahasti Venäjän rajalla tiistai-iltana. Tuntikausia seisseessä rajanylitysjonossa oli esimerkiksi bussilasteittain Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajia, jotka olivat palaamassa Suomen EM-ottelusta Pietarista.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten mukaan sillä ei ollut etukäteen tarkkaa tietoa, minkä rajanylityspisteen kautta ja milloin EM-yleisön paluumatka tapahtuu. SMJK:n väite on siis vastakkainen Kymsoten kanssa.

Lue lisää: Kymsote: Noin 800 EM-matkustajaa päästettiin illalla Suomeen ilman korona­testausta

Lue lisää: Huuhkaja-fanit tukalassa tilanteessa Suomen rajalla: Tuntien jono yli 30 asteen helteessä ja raja sulkeutuu klo 21.30 – ”Tämä on kai ei kenenkään maata”

SMJK:n lausunnossa sanotaan myös, että yhdistys oli pyytänyt THL:ltä ohjeistusta terveysturvalliseen matkustamiseen, muttei ollut saanut ”juurikaan vastakaikua”.

– Pietarin alkulohkon matkaajista olemme toimittaneet alustavat bussimäärät ja aikataulut reilu kuukausi sitten niin Kymsotelle kuin rajaviranomaisille. Kaksi viikkoa sitten olemme lähettäneet molemmille viranomaisille bussien tarkat aikataulut, bussien määrät sekä matkustajamäärät, ja uskoimme, että näillä tiedoilla pystyisimme yhteistyössä viranomaisten kanssa välttämään ylipitkät jonot rajalla, tiedotteessa sanotaan.

– Antamiemme tietojen perusteella viranomaisilla olisi pitänyt olla hyvä käsitys siitä, että ruuhkat rajalla sijoittuisivat välille 14.00–20.00, jolloin suurin osa busseista ylittää rajan. Emme tiedä, mistä viranomaisille on tullut käsitys, että ruuhkahuippu ajoittuu ottelun jälkeiseen yöhön.

SMJK:n lausunnossa kerrotaan, että yhdistys oli ohjeistanut Pietarissa pidempään majoittuneita suomalaisia käymään koronatesteissä, jos viranomaisten antamat poikkeusehdot eivät täyty ennen bussiin nousemista.

– Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta näin on myös tehty, lausunnossa vakuutetaan.

Lisäksi SMJK tiedottaa ohjeistaneensa kaikkia matkustajiaan 72 tunnin omaehtoiseen karanteeniin sekä uusintatestiin kotiin palattua.

Vaalimaan tiistainen ruuhka ratkesi siihen, että viranomaiset päästivät noin 800 matkustajaa Suomeen ilman rajalla tehtyä koronatestiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?