Kommentti: Huuhkajien pelin viuhahtajan kohtelu alleviivasi, kuinka törkeästi Uefa epäonnistui Eriksenin tapauksessa - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Huuhkajien pelin viuhahtajan kohtelu alleviivasi, kuinka törkeästi Uefa epäonnistui Eriksenin tapauksessa

Euroopan jalkapalloliitolla Uefalla on iso miettimisen paikka EM-kisojen jälkeen. Miksi sen mielestä ruutuajan antaminen viuhahtajalle on väärin, mutta ihmisen taistelua elämästään voi kuvata minuuttien ajan? kysyy Mikko Knuuttila.

Suomen Belgia-pelin lopussa Pietarin stadionin nurmelle juoksi viuhahtaja. Christian Eriksen selvisi onneksi avausottelun sydänpysähdyksestä.

23.6. 11:24

Suomen jalkapallomaajoukkueen lohko-otteluita EM-kisoissa kehysti kaksi tapausta, joiden aikana peli keskeytyi yllättäen. Toinen tapauksista oli traaginen, toinen banaali. Yhdessä niiden televisiointi paljasti karulla tavalla Euroopan jalkapalloliiton Uefan arvotyhjiön.

Perustelen väitteeni pienellä kertauksella:

12. kesäkuuta, Tanska–Suomi: Kotijoukkueen tähtipelaajan Christian Eriksenin sydän pysähtyy ottelun avausjaksolla. Erikseniä elvytetään kentällä pitkään ja on päivänselvää, että hän taistelee elämästään. Siitä huolimatta tv-kuva viipyilee pitkään Eriksenissä ja hänen järkyttyneessä puolisossaan.

21. kesäkuuta, Suomi–Belgia: Ottelun loppuhetkillä Pietarin stadionin nurmelle ryntää viuhahtaja. Nainen yrittää ilmeisesti markkinoida jotain kryptovaluuttaa, mutta se jäi tv-katsojilta näkemättä, sillä Uefan ohjaaja leikkasi kuvan pois kentältä sekunnin murto-osassa.

En väitä, että ohjaaja olisi jälkimmäisessä tapauksessa toiminut väärin. Hän ei antanut ilmaista mainosaikaa sissimarkkinoijalle. Vastaavien tapausten varalta Uefa on varmasti antanut tiukat ohjeet tv-lähetysten tekijöille. Näin varmistetaan virallisten sponsoreiden etu ja pidetään futisliiton kassavirta vuolaana.

Eriksenin tapauksessa vastaavia ohjeita tuskin oli. Se kertoo Uefan arvojen marssijärjestyksestä: ensin raha ja sitten jälkeen kaukana perässä muut.

Lue lisää: Vähäpukeinen viuhahtaja hämmensi Suomen EM-ottelussa – tästä kuohuttaneessa tempauksessa oli kyse

Haastattelin Eriksenin sydänpysähdyksestä arvostettua suomalaista urheilukardiologia Kirsi Korpea, joka on toiminut muun muassa Suomi–Ruotsi-yleisurheilumaaotteluiden lääkinnällisenä johtajana.

Korpi otti kantaa myös Eriksenin tapauksen esittämiseen televisiossa ja kertoi, että yleisurheilumaaotteluissa tv:n kanssa on sovittu tarkat pelisäännöt: jos urheilija loukkaantuu vakavasti, televisiossa ei lähetetä hänen tuskastaan tarkkaa lähikuvaa. Näin kunnioitetaan urheilijaa ja hänen yksityisyyttään vaikealla hetkellä.

Eriksenin tapauksessa näin ei toimittu. Se järkytti Korpea:

– Sairauskohtauksella tehtiin viihdettä, hän kiteytti.

Vastaavaa viihdettä tuskin kukaan tv-katsojakaan haluaa jatkossa nähdä. Toivottavasti Uefa antaa jatkossa tv-ohjaajille tiukat ohjeet siitä, kuinka sairauskohtauksien ja vakavien loukkaantumisten uhreja tulee kuvata.

Mallia voi ottaa vaikka viuhahtajia koskevasta ohjeistuksesta. Se hetki osoitti, että ohjaajat pystyvät Uefan tahtoessa rajaamaan minkä tahansa häiritsevän tilanteen sekunnin murto-osassa pois tv-kuvasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?