Kommentti: Huuhkajien kisadebyytistä on syytä muistaa muutakin kuin Christian Eriksen

Huuhkajat lensi alkulohkossa omalla tyylillään välittämättä muiden mielipiteistä, kirjoittaa Janne Kosunen Terijoelta.

Suomalaiset kiittivät yleisöä alkulohkotaipaleensa jälkeen. Huuhkajien turnaus päättyi alkulohkoon.

24.6.2021 6:50

Koira makaa lähes keskellä asfalttitietä, joka kulkee terijokelaisen puutalon edestä. Aiempina päivinä se on löntystellyt tervehtimään iloisesti. Nyt helteen uuvuttamana se reagoi ohikulkijaan ainoastaan silmiään liikuttamalla.

EM-kisamatkan ja Huuhkajien pelitavan tarjoama aivopesu toimii. Omat ajatukset linkittävät heti koiran ja Suomen puolustuspelin.

Makasiko Huuhkajien puolustus liian syvällä Belgiaa vastaan? Tuo ohi ajava maasturi on selvästi kuin Lukaku – onko koira sijoittunut oikein? Missä vaanii De Bruyne, jalkapallomaailman Rolls Royce?

Suuri ero löytyy tietysti siitä, että koira on yksin. Huuhkajat pelasi alkulohkossaan joukkueena. Se käytti juuri niitä keinoja, joilla se selviytyi EM-kisoihin. Kukin pelaaja tuki kaveriaan niin kentällä kuin kentän ulkopuolella, ja suurena altavastaajana pelannut joukkue oli enemmän kuin osiensa summa.

Lue lisää: Nyt se on varmaa – Huuhkajien EM-kisat ohi! Viimeisen alkulohkon päätöspeleissä hurjaa draamaa

Suomi uskalsi heittäytyä haasteeseen

Tuntuu pöljältä ylistää Huuhkajien asennetta ja moraalia: mitä muuta arvokisoissa pelaavalta joukkueelta muka voi edes odottaa? Joukkuetta läheltä seurannutta porukan tiiviys kuitenkin kosketti. Suomi teki sen, mitä ennen kisoja eniten toivoi. Se uskalsi heittäytyä haasteeseen päästämättä liiallista jännitystä tai hermoilua pilaamaan ainutlaatuisen neitsytmatkansa.

Teki parhaansa ylivoimaisia vastustajia vastaan.

Tasoerot valitettavasti realisoituivat. Huuhkajat on saanut maailmalla ja täällä Venäjälläkin vaihtelevan vastaanoton. Kisadebytantin sinnikkyyttä, organisoitua pelaamista ja hienoja persoonia ylistettiin – vastaavasti jotkut arvioivat Suomen traktoriosastolle, väärässä sarjassa pelanneeksi osallistujaksi.

Suomi hävisi Belgialle 0–2.

Oma peli paras peli

Maajoukkue keskittyi koko ajan itseensä. Se pelasi niin kuin jättejä vastaan oli järkevintä eikä lähtenyt pallonhallinta- ja hyökkäyskilpailuihin.

Suomalaispelaajat kertoivat päivästä yksi lähtien tavoittelevansa lohkosta jatkopaikkaa. Kapteeni Tim Sparvin reaktiot Belgia-tappion jälkeen alleviivasivat sanomaa. Täysin uupunut kippari ei juuri jaksanut innostua ”hienosta taistelusta”, tappio ylivoimaistakin vastustajaa vastaan harmitti niin paljon.

Joskus EM-kisojen jälkeen maailma muistaa Suomen Tanskan vastustajana ottelusta, jossa tanskalaistähti Christian Eriksen meinasi kuolla sairauskohtauksen takia.

Kun Suomen maajoukkue joskus itse katsoo historiallista kisakokemustaan taaksepäin, se voi olla melko tyytyväinen.

Realistisesti lohkon kolmossija oli parasta, mitä ainakin ulkopuolinen uskalsi toivoa. Maali- ja voittotilit saatiin auki. Kaikki kunnia esimerkiksi toiselle EM-kisadebytantille Pohjois-Makedonialle, mutta se jäi pisteittä.

Se, että Suomi voi edes spekuloida yksittäisten otteluiden yksittäisillä tapahtumilla, kertoo valtavasti kehityksestä. Nyt jossiteltiin arvokisoissa. Suora jatkopaikka alkulohkosta jäi lohkon viimeisessä ottelussa Belgiaa vastaan noin 15 minuutin päähän.

Suomen pelaajat kiittivät kannattajiaan Belgia-ottelun jälkeen.

Kisojen jälkeen Huuhkajat kokoontuu yhteen seuraavan kerran syksyllä MM-karsintaotteluihin. Se urakka jatkuu Ranskaa, Kazakstania, Ukrainaa ja Bosniaa vastaan.

Silloin nähdään EM-kisojen todellista perintöä. Tarjosiko kisakokemus uutta kivijalkaa taisteluun kohti ensi vuonna Qatarissa pelattavia MM-kisoja?

Suomen näköinen Terijoki

Seitsemännet jalkapallon miesten arvokilpailut toimittajana tuntuvat erikoisimmilta, jotka olen kokenut.

Esimerkiksi Japanissa 2002 öinen taksimatka ottelun jälkeen vaikkapa Saitamasta Tokioon futuristisine maisemineen modernien keskusten läpi kulki kuin tieteiselokuvassa. Nyt taksimatka Pietarista Terijoelle aamun sarastaessa taittui metsien keskellä. Ristiriitaisuus sekä hämmensi että lohdutti.

Terijoelta katsottuna nämä ovat olleet jollakin tavalla Suomen näköiset ja kokoiset kisat.

Suomen selviytyminen vihdoin mukaan muutti työn kannalta koko dynamiikan ja kaikki aikataulut.

Ennen kiersi matkalaukun kanssa kaupungista toiseen eri maiden välisten otteluiden perässä ilman mitään todellista kontaktia pelaajiin tai joukkueisiin. Nyt juurtui Terijoelle, jossa suomalaisten harjoitus- ja mediakeskus sijaitsivat.

Mainiot EM-kisat pelannut Joel Pohjanpalo Suomen treenikentällä Terijoella.

Terijoesta eli Zelenogorskista tuli toimittajallekin koti yli kahdeksi viikoksi. Terijoki tarjosi paikkana suomalaisen taajaman tuntua, leppoisaa ja näennäistä kiireettömyyttä. Upeilta hiekkarannoilta saattoi kuvitella näkevänsä koti-Suomeen asti.

Maajoukkueen lehdistötilaisuudet ilmastoidussa huoneessa (osa Teamsissä – aina yhtä jämäkkä muistutus etätyön riemusta) eivät sinänsä erottuneet siitä, mitä ohjelmassa on ollut vaikkapa ennen Suomen karsintaotteluita.

Nyt vain oltiin vihdoin arvokisoissa. Sitä haluaisi nopeasti lisää. Ehkä ensi vuonna suomalaisten majoittaman hotellin ikkunasta avautuu metsien sijaan näkymä qatarilaisesta aavikosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?