Suomen kohtalo on muiden käsissä – näin Huuhkajat seuraa kohtalonotteluja Venäjällä - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Suomen kohtalo on muiden käsissä – näin Huuhkajat seuraa kohtalonotteluja Venäjällä

Belgia-tappio näkyi ja kuului Tim Sparvista ja Markku Kanervasta.

Nyt ei irtoa hymyä. Tappio Belgialle veti Tim Sparvin mielen matalaksi.

22.6. 16:37

Kun hyvän makuun pääsee, siitä on vaikea luopua. Huuhkajat sai maistaa kolmen ottelun verran arvokkainta samppanjaa. Siitä on hankala palata päivässä tölkkisiideriin.

Uupumus, henkinen ja fyysinen, paistoi Suomen kapteenin Tim Sparvin ja valmentaja Markku Kanervan kasvoilta tiistain tiedotustilaisuudessa. Ennen ensimmäisen sanan sanomistakaan kävi selväksi, että se, mitä annettavissa oli, jäi nurmelle Pietarissa ja Kööpenhaminassa.

Huuhkajien mantra Venäjä-tappion jälkeen oli, että jos kukaan olisi tarjonnut etukäteen heille tätä asetelmaa – jatkopaikka ja lohkovoittokin omissa käsissä ennen päätösottelua – se olisi kelvannut enemmän kuin hyvin.

Samaa yritettiin toistaa vielä tiistaina, mutta äänenpainot olivat erilaiset.

Tim Sparv ja Belgian ykköstähti Kevin De Bruyne. Huippuammattilaiset osoittivat arvostuksena taiston tauottua.

Suomi oli kentällä Belgiaa, Venäjää ja Tanskaa vastaan ottava osapuoli, mutta pelit jättivät jossiteltavaa. Belgia-tappio riipaisi syvältä, koska yli 70 minuutin ajan Suomi oli kaikesta huolimatta yhä suorassa jatkopaikassa kiinni. Ja kun arvokisafutiksen makuun kerran pääsi...

– Totta kai olemme ylpeitä, että ollaan pelattu ihan hyvin. Samalla tämä on pettymys. Kyllä se ärsyttää, ettei saatu enempää pisteitä, Sparv sanaili.

Jos kisojen alla odotukset eivät olleet kovin suuret, niin Tanska-voiton jälkeen nälkä kasvoi.

– Olen siinä mielessä vähän erilainen ja vakava tyyppi, että en voi olla tyytyväinen, koska päällimmäisin tunne on pettymys. Mä haluan mennä jatkoon. Kaikki haluaa. Se on vaikea tunne käsiteltäväksi tappion jälkeen, Sparv sanaili.

Ei vielä laiteta tölkkisiidereitä kylmään, siis.

Huuhkajat kokoontuvat hotellissaan Repinossa katsomaan iltakymmeneltä alkavia otteluja varsin jännittyneinä. Jopa toppari Joona Toivio, joka on usein kertonut, ettei juuri katso jalkapalloa vapaa-ajallaan, tunnusti maanantaina, että nyt muiden maiden ottelut tulevat jännittämään enemmän kuin omat pelit.

Sparv ja Kanerva naurahtivat kuultuaan Toivion puheista, mutta niissä piili silti totuuden siemen. Elämänlanka on yhä olemassa. Ihan sama, vaikka alla on kaksi tappiota. Tietenkin jatkopaikka kiinnostaa.

Suomen kannattajien intohimoinen tuki oli Kanervan ja Sparvin mieleen.

Pelaajien yhteinen tila hotellilla täyttyy tänään innokkaista futiksen tapittajista. Sparvin mukaan Kanerva ja taustajoukkokin saattavat ehkä saada tulla mukaan katsomaan – vaikka heillä on toki omat tilansa.

– Jonkin verran olen tutkaillut (eri vaihtoehtoja), mutta en voi varmuudella sanoa, että miten pelien pitäisi mennä.

Kanerva keskeytti ja ilmoitti, että illan Kroatia–Skotlanti -ottelusta toivottu tulos on tasapeli.

– Okei, tasuri! Se on se ensimmäinen. Jokainen pelaaja ja taustahenkilö varmasti katsoo illalla pelit. Se merkitsee meille paljon. Niin kauan kuin on pienikin mahdollisuus.

Tiistai oli pelaajille helpottava palautumispäivä raskaan ja helteisen iltaottelun jälkeen. Kanerva ei ymmärrettävästi pistänyt joukkueharjoitusta pystyyn normaaliin kello 11.30 aikaan, kun peli edellisenä iltana oli päättynyt vasta puolenyön korvilla.

– Nyt oli tärkeää palautua kokonaisvaltaisesti. Turha lähteä harjoittelemaan tai käymään (Belgia-)ottelua tarkemmin läpi. Pelaajien henkinen tila ei ole kauhean vastaanottava tässä tilanteessa, Kanerva alleviivasi.

Paulus Arajuuri oli Suomen puolustustaistelun ruumiillistuma.

Kapteeni löysi tilanteesta huumoria.

– Ei treenejä ohjelmassa, ei edes palaveria! Se on harvinaista herkkua, Sparv vitsaili palavereistaan tunnetun Kanervan kustannuksella.

Kuukausi on pitkä aika olla yhdessä, etenkin korona-aikana. Jo aiemmin kisarupeaman mittaan pelaajat ovat hieman pyöritelleet päitään palaverirumban vuoksi – hyvässä yhteishengessä toki. Pedantti valmistautuminen on Suomen kokoiselle joukkueelle elintärkeä elementti matkalla otteluun, vaikka se välillä asteen puuduttavaa onkin.

Sparv kertoi tiedotustilaisuuden aikana myös ilouutisen huuhkajafaneille. Hän ei ole aikeissa lopettaa maajoukkueuraansa. Lukuisista vammoista urallaan kärsinyt, vasta kisojen alla pahasta polvivammasta toipunut kapteeni oli jälleen Suomen taistelun ruumiillistuma. Kun hän oli kentällä, Suomi ei päästänyt maaliakaan.

Nyt on maajoukkueen aika rentoutua ja palautua. Keskiviikkona pelaajat palaavat nurmelle harjoituksiin. Vielä keskiviikon ajan ainakin toiminta tähtää edelleen siihen, että pelit jatkuvat kisoissa.

Niin kauan kuin on aikaa, on myös toivoa. Tölkkisiideri saattaa muuttua vielä takaisin kuohujuomaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?