EM-kisat: Huuhkajat jäi lohkokolmoseksi - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Nyt odotellaan! Huuhkajien varma jatkopaikka ei jäänyt senteistä kiinni

Lohkon kolmossija takaa sen, että Suomen EM-turnaus jatkuu ainakin keskiviikkoiltaan, vaikka huonolta näyttää.

Suomen tervehdyksissä Pietarissa oli jäähyväisten tuntua. EM-kisojen jatko on nyt muiden käsissä.

22.6. 1:07

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien historian ensimmäinen arvoturnaus on sisältänyt erikoisia käänteitä, ja erikoisena turnaus vielä jatkuu, ainakin keskiviikkoiltaan saakka.

Se, että joukkue pelaa lohkon päätösottelussa jatkopaikasta on tietysti iso asia turnauksen ensikertalaiselle.

Kuten se, että joukkue oli 74 minuuttia kiinni lohkon kakkossijassa ja sitä kautta jatkopaikassa.

Sitä ennen Suomen oli pelastanut Lukas Hradecky useasti ja videotuomio kerran. Ne sentit, joilla Joel Pohjanpalon maali Venäjää vastaan hylättiin muuttuivat milleiksi, joilla Romelu Lukaku oli paitsiossa.

Maailman rankingykkönen Belgia oli Huuhkajille kuitenkin lopulta liikaa Pietarin yössä. Huuhkajien varma jatkopaikka ei jäänyt senteistä tai milleistä kiinni.

Joukkue tiesi joutuvansa elämänsä kovimpaan maratonjuoksuun pallon perässä kovassa kuumuudessa, joten Belgian kaksi osumaa ottelun lopussa eivät yllättäneet edes Suomen pelaajia.

– Pettymyshän tämä oli. Lähdimme voittoa hakemaan matsista. Belgialla oli paljon paikkoja, joten kyllä se maali oli aistittavissa, Robin Lod sanoi Ylelle ottelun jälkeen.

Belgian voittomaali oli epäonninen, sillä se meni maaliin rimasta ja Hradeckyn käsistä. Epäonnea Suomi ei voi silti manata, se oli enemmänkin onnekas.

Esimerkiksi Romelu Lukakulla oli monta maalipaikkaa ennen kuin hän naulasi ottelun lopputuloksen.

Suomen tappio maalilukemin 0–2 ja Tanskan murskavoitto Venäjästä samaan aikaan Kööpenhaminan Parkenilla tarkoittaa sitä, että Suomi jää odottelemaan tiistain ja keskiviikon tuloksia.

Huuhkajat jäi avauskamppailun Tanska-voitollaan lohkonsa kolmanneksi Belgian ja Tanskan taakse kolmella pisteellään. Maaliero on kaksi osumaa pakkasen puolella.

Jatkopaikkaan Huuhkajat tarvitsee sen, että kahdessa lohkossa kuudesta lohkokolmonen kerää vähemmän pisteitä tai on samoilla pisteillä, mutta huonommalla maalierolla Suomen takana.

Se on erittäin epätodennäköistä.

Suomen pelaajat joutuivat pettymään.

Apuja voi tulla jo tiistaina, kun Kroatia pelaa Skotlantia vastaan lohkossa D. Tasapelillä yksi lohkokolmonen olisi varmuudella Suomen takana.

Keskiviikkona katseet kääntyvät Espanjaan, joka kolmen maalin voitolla sysäisi Slovakian Suomen taakse, mutta samaan aikaan Puola ei saisi voittaa Ruotsia. Sama toimii, jos Slovakia yllättää Espanjan.

Ja vielä yhdeksi arvaksi jäisi lohko F, josta Suomi kaipaisi Ranskan murskavoittoa Portugalista ja Saksan voittoa tai tasatulosta Unkarista.

Myös Saksan tappio Unkarille sopisi, mutta siihen vaadittaisiin neljän maalin murskajaisia.

Ohuet ovat siis Suomen mahdollisuudet. Joka tapauksessa joukkue jää odottelemaan Venäjälle, mitä jatkossa tapahtuu.

– En tiedä millaiset saumat meillä on, mutta jos jotain saumaa on, toivotaan, että pelit menevät meidän kannaltamme hyvin ristiin, Lod sanoi Ylelle.

Belgia eteni lohkovoittajana jatkoon B-lohkosta. Toinen suora jatkaja on Tanska, joka pöllytti Venäjän 4–1 Kööpenhaminassa.

Mikäli Suomen pelit loppuvat keskiviikkona, mikä on todennäköistä, se voi jäädä sadattelemaan varsinkin kamppailua Venäjää vastaan.

Vaikka Venäjä hallitsi, Suomella oli omat mahdollisuutensa. Siinä joukkueen jatkopaikka meni, jos meni, ei Belgiaa vastaan.

– Takki on tyhjä. Kaikkemme me annoimme. Pelasimme ihan äärirajoilla. Ajatukseni olivat, että menemme jatkoon tietenkin, Paulus Arajuuri sanoi ottelun jälkeen Ylelle.

– Olimme lohkokolmosia ja kai meillä on teoreettinen mahdollisuus mennä jatkoon. Olen äärettömän ylpeä.

Suomen A-maajoukkue on ollut kuukauden yhdessä erossa perheistään. Ero jatkuu vielä ainakin kaksi päivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?