Marko Rajamäki lataa: Teemu Pukin ja Tim Sparvin keskenkuntoisuus näkyi – Lukas Hradecky Suomen ylivoimaisesti paras pelaaja - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija lataa: Teemu Pukin ja Tim Sparvin keskenkuntoisuus näkyi karusti – parhaasta EM-huuhkajasta ei pienintäkään epäselvyyttä

Suomella ei ollut Belgiaa vastaan mitään mahdollisuuksia. Pieni toive jatkopaikasta elää yhä.

Murtunut Tim Sparv osoitti suosiotaan Suomen äänekkäille faneille ottelun jälkeen.

22.6. 0:36

Suomen urakka EM-kisojen alkulohkossa on valmis. Saldoksi kolmesta ottelusta tuli kolme pistettä ja lohkon kolmossija. Ilta-Sanomien jalkapalloasiantuntija Marko Rajamäki nostaa esille viisi pointtia maanantain Belgia-ottelun jälkeen.

1. Hikinen ilta

Suomi pääsi otteluun selkeistä lähtökohdista tietäen, että tasapeli riittää jatkopaikkaan. Se ei edes lähtenyt yrittämään kauneuspisteitä, vaan tavoite oli pitää puolustusrivit tiiviinä. Ensimmäinen puoliaika kestettiin, mutta Belgia jaksoi jauhaa suomalaiset väsyksiin ja löysi lopulta riittävät raot.

Syvällä puolustamisen ongelmat tulivat esille pallonriiston jälkeen. Hyökkääjäkaksikko Joel PohjanpaloTeemu Pukki oli kärjessä kovin yksinäinen pari. Heille ei saatu pelattua kunnon palloja, koska syötöt lähtivät niin syvältä omalta alueelta ja belgialaiset ehtivät sekä lukea syötöt ennakkoon että reagoida niihin.

Huuhkajat antoi kentälle aivan kaikkensa, mutta Belgia-ottelu muistutti kylmästi, että EM-kisojen ensikertalainen Suomi pelasi alkulohkossa ”isoja poikia” vastaan.

2. Lukas Hradecky

Lukas Hradecky oli kokonaisuudessaan Suomen ylivoimaisesti paras pelaaja alkulohkossa. Hän loisti myös Belgiaa vastaan pitäen Suomea pystyssä komeilla torjunnoillaan.

Oli kuin kohtalon ivaa, että Belgia teki avausmaalinsa Hradeckyn kautta. Thomas Vermaelen pukkasi, pallo osui tolppaan ja meni siitä maaliin Hradeckyn kädestä.

Puolustajat tekivät sen minkä pystyivät. Toppari Paulus Arajuuri katkoi Belgiaakin vastaan paljon, mutta liika oli liikaa. Väsymys alkoi painaa Huuhkajia helteisen ottelun edetessä ja Belgian hyökätessä lähes koko ajan. Toisella puoliajalla Belgia sai pallon Suomen rangaistusalueelle Huuhkajien puolustusmuodon sisään liian helposti.

3. Kaksikon pelikunto?

Valitettavasti ottelu todisti, ettei kaksi Suomen tärkeimpiin pelaajiin kuulunutta miestä sittenkään ollut sataprosenttisessa tikissä. Hyökkääjä Pukki ja keskikenttämies, kapteeni Tim Sparv toipuivat juuri ja juuri EM-kisoihin. Huippufutiksessa mennään yleensä niin pienillä marginaaleilla, että jo muutaman prosentin puuttuminen absoluuttisesta huippuvireestä tekee ratkaisevan eron.

Pukki ja Sparv tekivät voitavansa, mutta samaa loistoa heiltä ei nähty kuin vaikkapa EM-karsinnoissa.

4. Salonkikelpoisuus

Koko Huuhkajien joukkue ja fanit saivat laajalti hyväksyntää alkulohkossa, vaikka Belgia-ottelu näytti tasoeron Euroopan terävimmälle huipulle.

EM-kisoihin selviytymisellä Suomi sai tietyn salonkikelpoisuuden, ja kolmossija kolmella pisteellä on enemmän kuin moni realisti uskalsi odottaa ennen kisoja.

Fanit kannustivat maanantainakin vahvasti jo Suomen saapuessa alkuverryttelyyn Pietarin helteiselle areenalle. Suomi pelasi kuin kotiottelun. Fanien kannustus jatkui ottelun loppuun asti, vaikka maalilukemat olivat pelin viimeisillä minuuteilla Suomen kannalta toivottomat.

Vielä lähes puoli tuntia Belgia-ottelun jälkeen suomalaisia oli katsomossa laulamassa kiitoksiaan Suomelle.

Ja muistetaan yhä: pieni toive jatkopaikasta elää edelleen.

5. Miten buumi hyödynnetään?

Odotus kohtalosta näissä kisoissa jatkuu, mutta strategia raksuttaa Palloliitossa. Miten tätä upeaa EM-buumia pystytään hyödyntämään jatkossa?

Päättyy Suomen kisataival milloin tahansa, futishuuma on noussut.

Jo itse EM-kisapaikka toi Palloliitolle 9,25 miljoonaa euroa. Tanska-voitosta kilahti miljoona lisää. Jatkopaikka tarkoittaisi 1,5 miljoonan uutta pottia.

Osa rahoista menee bonuksina joukkueelle ja osa muihin kisakuluihin, mutta kirstuun jää enemmän kuin pohjan peitteeksi.

Rahan lisäksi henkisen hyödyn merkitys on valtava. Koronavirusepidemia on veistänyt massiivisia harrastajamääriä. Buumin ansiosta pikkujunnuja voi saada takaisin, ja monia uusiakin lapsia haluaa nyt lajin pariin. Nyt jokaiselle jalkapallosta innostuvalle täytyy pystyä tarjoamaan kenttä ja valmentaja. Jalkapallon ilo ei saa törmätä mahdollisuuksien puutteeseen.

Toiseksi merkittäväksi asiaksi nousee kilpa- ja akatemiatasoihin kohdistettava panostus. Tarvitaan riittävän laadukkaat olosuhteet ja huippuvalmennus, jotta Suomessa voidaan rakentaa pohjaa menestykselle myös tulevaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?