Vielä jännitetään! Suomella on yhä mahdollisuus päästä EM-jatkopeleihin – näillä tuloksilla ihme on mahdollinen

Huuhkajien mahdollisuus edetä EM-kisoissa jatkoon on pieni.

22.6.2021 11:48

Suomi pelasi maanantai-iltana viimeisen ottelunsa jalkapallon EM-kisojen alkulohkossa. Huuhkajat taisteli sitkeästi Fifan maailmanrankingin ykkösmaata Belgiaa vastaan, joka kuitenkin onnistui viimeisen vartin aikana avaamaan maalihanansa.

Lue lisää: Kommentti: Huuhkajat oli altavastaaja, ja siltä se myös näytti – parhaat hetket ovat vasta tulossa

Suomi hävisi 0–2. Samaan aikaan Tanska voitti Venäjän 4–1. B-lohkon loppujärjestys on: Belgia jatkopeleihin lohkovoittajana, Tanska jatkoon lohkon kakkosena, Suomi lohkon kolmas ja Venäjä lohkon nelonen.

Koska EM-kisoissa kuudesta alkulohkosta pääsee jatkoon myös neljä parasta lohkokolmosta, eivät Suomen mahdollisuudet edetä 16 parhaan pudotuspeleihin ole vielä täysin menneet. Suomi keräsi alkulohkossa 3 pistettä ja sen maaliero on –2 (yksi tehty ja kolme päästettyä maalia), joten mahdollisuudet ovat erittäin pienet.

Tarkalleen ottaen Suomen mahdollisuudet jatkopaikkaan ovat 6,66 prosenttia The Analyst -sivuston mukaan.

Lue lisää: Huuhkajien hentoinen unelma elää keskiviikkoon – näin Suomen kohtalo selviää

Ennen tiistai-illan otteluita on jo ratkaistu lohkot A, B ja C. A-lohkossa kolmanneksi sijoittunut Sveitsi ja C-lohkossa kolmanneksi yltänyt Ukraina ovat lohkokolmosten vertailussa Suomen edellä.

Näin ollen lohkoista D, E ja F vähintään kahden lohkokolmosen täytyisi jäädä Suomen taakse, jotta jatkopaikka aukeaisi.

Alempana selviää, miten lohkovaihe pelataan päätökseen ja mitä tuloksia jäljellä olevista otteluista Suomen kannalta täytyy toivoa.

Fakta

Jäljellä olevat alkulohkopelit

Lohko D:

Ti 22.06. klo 22 Kroatia–Skotlanti

Ti 22.06. klo 22 Tshekki–Englanti

Lohko E:

Ke 23.06. klo 19 Ruotsi–Puola

Ke 23.06. klo 19 Slovakia–Espanja

Lohko F:

Ke 23.06. klo 22 Portugali–Ranska

Ke 23.06. klo 22 Saksa–Unkari

Kroatia–Skotlanti: tasapeli

D-lohkossa Englanti ja Tshekki ovat jo keränneet neljä pistettä, eli ovat Suomen edellä.

Kroatialla ja Skotlannilla on ennen päätöskierrosta kummallakin vain yksi piste. Jos siis Kroatia ja Skotlanti pelaavat tasapelin C-lohkon keskinäisessä päätösottelussaan, molemmat päätyvät kahteen pisteeseen, Kroatia olisi lohkokolmonen ja vertailussa kolme pistettä saaneen Suomen takana.

Ruotsi–Puola: Ruotsin voitto tai tasapeli

Jos Puola ei voita Ruotsia, saa se E-lohkosta enintään kaksi pistettä ja jää se varmuudella jatkopelien ulkopuolelle.

Slovakia–Espanja: Slovakian voitto tai Espanjan voitto vähintään kolmen maalin erolla

Jos Slovakia voittaa Espanjan, jää Espanja lohkokolmoseksi kahdella pisteellä ja Suomen taakse. Jos Espanja voittaa Slovakian, lohkokolmonen olisi puolestaan Slovakia, jonka maaliero on tällä hetkellä 0. Slovakian pitää siis hävitä vähintään kolmella maalilla, jotta se jää vertailussa Suomen taakse.

Näiden Slovakia–Espanja-ottelun skenaarioiden lisäksi Puola ei siis saa voittaa Ruotsia.

Suomi tarvitsee nyt apuja esimerkiksi Ruotsilta, joka ei saa hävitä Puolalle. Emil Forsberg (vas.) teki voittomaalin, kun Ruotsi voitti Slovakian 18.6.

Ranska–Portugali: Ranskan voitto vähintään neljän maalin erolla

Ranskan pitäisi voittaa Portugali vähintään neljän maalin erolla, jotta Portugali jäisi vertailussa Suomen taakse. Portugalilla on kolme pistettä, kuten Suomellakin, mutta Portugalin maaliero on ennen viimeistä ottelua +1.

Saksa–Unkari

Saksalla on ennen päätösottelua kolme pistettä, kuten Suomella, ja Saksan maaliero on parempi. Jos Saksa voittaa tai pelaa tasan Unkarin kanssa ja Portugali häviää Ranskalle, lohkokolmoseksi jäisi Portugali.

Jos Saksa häviää Unkarille, se jää lohkokolmoseksi. Unkarin pitäisi kuitenkin voittaa Saksa vähintään neljällä maalilla, jotta Saksan maaliero olisi Suomea heikompi.

Tiivistettynä vielä: Jäljellä on kolmen alkulohkon päätöskierros. Näistä kolmesta lohkosta vähintään kahdessa lohkokolmosen pitää jäädä Suomen taakse. Vain edellä esitetyillä tuloksilla tuo ihme on mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?