Jalkapallon EM-kisat: Suomi on pelannut uskomattoman putken Belgiaa vastaan – tästä mallia illan historialliseen otteluun! - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Tästä mallia, Huuhkajat – Suomella uskomaton putki Belgiaa vastaan!

Muistatko Suomen nämä riemunhetket ja venymiset Belgiaa vastaan? Litmasen ja Forssellin show, Kuqin debyytti, nuori Lukaku ja häijy Lukaku, Bubi-huuhkaja...

Suomi on juhlinut Belgiaa vastaan usein viime kohtaamisissa. Jatkuuko putki maanantaina EM-kisoissa?

21.6. 11:39

Terijoki

Huuhkajien pelaajat joutuvat illalla elämänsä pätsiin helteisessä Pietarissa Belgiaa vastaan. Tai pääsevät, kuten he itse sanoisivat.

Suomi etenee voitolla varmasti jatkoon ja on lähellä jatkopaikkaa tasapelilläkin.

Belgia on Fifa-rankingin mukaan tällä hetkellä maailman paras jalkapallomaajoukkue, mutta Suomi on venynyt sitä vastaan ennenkin.

Suomen tappioton putki Belgiaa vastaan on peräti seitsemän ottelua pitkä. Tässä katsaus noihin otteluihin:

1.6.2016 Belgia-Suomi 1-1: Hassen siivellä

Hans Backen voitottoman vuoden tiukin lähellä kävi -tilanne. Kasper Hämäläinen vei Suomen johtoon, Romelu Lukaku tasoitti aivan lopussa. Suomella pelasi kahdeksan pelaajaa, jotka ovat nyt mukana EM-kisajoukkueessa.

Kasper Hämäläinen (21) on iskenyt 2016. Thomas Vermaelen, Axel Witsel ja Thibaut Courtois ihmettelevät.

9.2.2011 Belgia-Suomi 1-1: neljä samaa

Ottelussa pelanneista suomalaisista nyt mukana Lukas Hradecky, Jukka Raitala, Joona Toivio ja Tim Sparv. Axel Witsel vei Belgian johtoon, Roni Porokara tasoitti ottelun lisäajalla.

Suomen päävalmentajana ottelussa oli Markku Kanerva.

– Viimeksi, kun olin koutsina Belgiaa vastaan, olin väliaikainen päävalmentaja. Raavimme tasapelin ”friendlystä” (maaottelu, ei karsintaottelu). Kelpaisi varmaan nytkin, Kanerva sanoi sunnuntaina Venäjällä.

Alexei Eremenko (20) tanssahtelemassa karkuun Guillaume Gilletiltä ja Daniel van Buyteniltä 2011.

11.8.2010 Suomi-Belgia 1-0: nuori Lukaku

Belgian kultainen sukupolvi oli vasta kasvamassa. Kevin De Bruyne, Eden Hazard ja Christian Benteke pelasivat avauksessa. Liverpoolin skoutti Sammy Lee matkusti Turkuun tarkkailemaan suurlupaus Lukakua. Lähti Kupittaan katsomosta kesken ottelun, koska Lukaku oli pitkään penkillä. Sparv on Suomen EM-kisajoukkueesta ainoa, joka pelasi tuolloin. Porokara laukoi Suomelle voiton.

13.10.2007 Belgia-Suomi 0-0: oliko paitsio?

Suomi taisteli Roy Hodgsonin komennossa EM-kisapaikasta. Jonatan Johanssonin maali jäi hyväksymättä. Oliko todella paitsio? Tasapeli tuntui tappiolta.

Jonatan Johansson (vas.) ja Vincent Kompany Brysselissä 2007.

6.6.2007 Suomi-Belgia 2-0: Bubin näytös

Bubi-huuhkaja keskeytti ottelun seitsemäksi minuutiksi järjestäen henkeäsalpaavan näytöksen. Belgia valitteli, Suomea ei haitannut. Johanssonin ja Alexei Eremenko juniorin maalit kruunasivat upean esityksen. Tästä ottelusta Suomi sai nykyisen lempinimensä.

Itse Bubi Olympiastadionilla kesäkuussa 2007.

15.8.2001 Suomi-Belgia 4-1: Litti ja Forssell!

Yksi Antti Muurisen valmennuskauden häikäisevimmistä voitoista. Mikael Forssellin ja Jari Litmasen yhteistyö häikäisi Helsingin Finnair-stadionilla. Suomen maalintekijät Forssell, Joonas Kolkka, Litmanen ja Hannu Tihinen.

Jari Litmanen (10) ja Mikael Forssell järjestivät upean näytöksen 2001. Vasemmalla Mika Nurmela ja oikealla Joonas Kolkka.

18.8.1999 Belgia-Suomi 3-4: Mixun show ja Shefkin debyytti

Hieman varamiehinen Suomi haastoi EM-kotikisoihinsa valmistautuvan Belgian Bruggen rankkasateessa. Komea voitto irtosi Jarkko Wissin, Johanssonin (2) ja Mika Lehkosuon tekemillä maaleilla. Suomen ykkönen oli erittäin väkevästi pelannut Mixu Paatelainen. Shefki Kuqi debytoi Suomen paidassa tässä ottelussa.

Ottelussa pelanneista peräti kuusi on myöhemmin valmentanut Veikkausliigassa: Lehkosuo, Wiss, Johansson, Paatelainen, Kuqi ja Vesa Vasara.

Lue lisää: Asiantuntija jyrähtää: Tämä asia Huuhkajien on pakko korjata elintärkeään Belgia-otteluun

Hannu Tihinen (vas.) ja Marc Wilmots Bruggessa 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?