Suomi-Venäjä: Tätä karvas pettymys tarkoittaa jatkohaaveille - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien toivo elää – Suomi voi mennä jatkoon, vaikka häviäisi Belgialle

Huuhkajat voi yltää EM-kisoissa jatkopeleihin, vaikka se häviäisi Belgialle.

Aleksei Mirantshuk (vas.) taiteilija Venäjän maalin.

16.6. 18:00

Miesten Suomen jalkapallomaajoukkue hävisi toisen EM-ottelunsa. Venäjä oli parempi Pietarissa maalein 1–0.

Venäjän maalin laukoi hyökkäävä keskikenttäpelaaja Aleksei Mirantshuk ensimmäisen puoliajan lisäajalla. Hänen sisäkierteinen laukauksensa tippui kauniilla tavalla Suomen maalin ylänurkkaan.

Joel Pohjanpalo puski pallon Venäjän maaliin aivan ottelun alussa, mutta osuma hylättiin paitsiona. Muutoin Suomi joutui avausjaksolla lähinnä puolustamaan.

Osat kääntyivät toisella jaksolla, kun Suomi sai pallollisesta pelistä paremmin kiinni. Huuhkajat loi tukun maalintekopaikkoja, joista parhaat tulivat Teemu Pukille. Pukki ei kuitenkaan onnistunut. Hänet otettiin vaihtoon 76. peliminuutilla. Suomen kiri ei tuottanut tulosta.

– Harmittaa todella paljon. Tämä oli peli, jonka me olisimme aivan hyvin voineet voittaa. Meillä oli riittävät paikat tehdä maali, muttemme tehneet, Suomen keskikentän taitopelaaja Robin Lod kommentoi Ylelle.

Tappio ei vienyt Suomen jatkomahdollisuuksia, mutta vaikeutti niitä. Suomella on kasassa kolme pistettä ja jäljellä vielä ottelu B-lohkon ennakkosuosikkia Belgiaa vastaan. Suomi voitti avausottelunsa Tanskaa vastaan 1–0. Belgia puolestaan voitti avausottelussaan Venäjän 3–0.

EM-kisoissa on kuusi lohkoa. Jokaisen lohkon kaksi eniten pisteitä kolmesta ottelustaan kerännyttä joukkuetta pääsee jatkoon, neljännesvälieriin.

Lisäksi neljä parasta alkulohkossaan kolmanneksi sijoittunutta joukkuetta pääsevät pudotuspeleihin.

Vuoden 2016 EM-kisoissa pelattiin samalla, yhteensä 24 joukkueen systeemillä. Tuolloin neljällä pisteellä pääsi alkulohkosta jatkoon. Portugali ja Pohjois-Irlanti pääsivät viimeisinä lohkokolmosina jatkoon myös kolmella pisteellä ja maalierolla 0. Portugali voitti kisat.

Jos Suomi häviää Belgialle, sen saldona alkulohkosta on kolme pistettä ja parhaimmillaan maaliero -1. Maaliero on kaikissa otteluissa tehtyjen ja päästettyjen maalien erotus.

Tasapeli Belgiaa vastaan veisi Suomen isolla todennäköisyydellä jatkoon. Voitto Belgiasta toisi varman jatkopaikan.

Huuhkajat voi kuitenkin mennä jatkoon, vaikka se häviäisi Belgialle. Lohkossa on jäljellä kolme ottelua: torstain Tanska–Belgia ja maanantain Suomi–Belgia sekä Venäjä–Tanska.

Suomi voi tappiolla olla jopa B-lohkon toinen, mutta se vaatii sopivia tuloksia Belgialta sekä Tanskan 1–0-voittoa päätöskierroksella Venäjästä.

Mikäli joukkueet päätyvät lohkossa tasapisteisiin, ensin tarkastellaan keskinäisistä otteluista saatuja pisteitä. Sen jälkeen keskinäisten otteluiden maalieroa, minkä jälkeen keskinäisten otteluiden tehtyjä maaleja.

Jos nämä kaikki ovat tasan, siirrytään tarkastelemaan lohkon kaikkien otteluiden maalieroa.

Kuvitellaan, että Belgia voittaa Tanskan torstaina vaikkapa 3–0 Parkenilla. Samoihin lukemiin päättyi myös Belgian ja Venäjän kohtaaminen.

Päätöskierroksella Tanska nappaa ensimmäisen voittonsa kaatamalla Venäjän 1–0. Tuolloin Suomella, Venäjällä ja Tanskalla olisi kaikilla kolme pistettä, kaikki olisivat voittaneet toisensa ristiin keskinäisissä peleissä ja maalierot sekä tehdyt maalit olisivat täysin samat.

Suomelle riittäisi jopa 0–2-tappio Belgiaa vastaan lohkokakkoseksi ja suoraan jatkopaikkaan.

On kaksi muutakin tapaa, joilla Suomi voi hävitä Belgialle ja päästä jatkoon – teoriassa. Jos Belgia voittaa Tanskan, Tanska ei voita Venäjää, ja Suomi häviää Belgialle yhdellä maalilla, Tanska jäisi nollille tai yhteen pisteeseen. Suomi olisi lohkokolmonen maalierolla -1.

Vuoden 2016 EM-alkulohkoista kahden heikoimman lohkokakkosen maalierot olivat -2, eli tuolloin Suomi olisi teoriassa päässyt jatkoon maalierolla -1.

Jos Tanska voittaa Belgian mutta häviää Venäjälle, ja Suomi häviää Belgialle maalilla, Suomi olisi lohkokolmonen tasapisteissä jumboksi jääneen Tanskan kanssa, mutta menisi sen edelle keskinäisen voiton turvin. Silloin se pääsisi lohkokolmosten vertailuun kuten yllä.

Huuhkajat ei tällaisia laskeskele.

– Lähdemme hakemaan voittoa pelistä Belgiaa vastaan, Lod sanoi Ylelle.

Suomi ja Belgia kohtaavat Pietarissa ensi maanantaina kello 22. Tanska ja Belgia pelaavat torstaina kello 19.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?