Kommentti: Huuhkajat kohtaa seuraavaksi maailman parhaan maajoukkueen – yksi komea tilasto luo uskoa ihmeeseen

Turha jäädä vollottamaan Varia tai tappiota. Seuraavaksi vastaan tulee maailman paras jalkapallomaajoukkue, kirjoittaa Janne Kosunen tuulisesta Pietarista.

Aleksei Mirantshuk (15) laukoi Venäjän 1–0-voittoon Suomea vastaan.

17.6.2021 6:05

Riemu lerpahti sekunneissa epäuskoksi ja pettymykseksi. Joel Pohjanpalo pukkasi pallon Venäjän maaliin vain reilun kahden minuutin pelin jälkeen ja koko Huuhkajat kerääntyi yhteen läjään juhlimaan unelma-alkua.

Var eli avustava videotuomari teki samaan aikaan työtään. Teki työnsä hyvin. Pohjanpalo oli tilanteessa paitsiossa ja maali hylättiin.

Tuomio meni oikein, vaikka kuinka vollotettaisiin. Videotarkistussysteemi on toiminut kuluvissa EM-kisoissa erinomaisesti. Se takaa, etteivät joukkueet saa sääntöjenvastaisia maaleja. Suomen maalia ei sääntöjen mukaan kuulunutkaan hyväksyä.

Venäläiset pääsivät pälkähästä, kokosivat rivinsä ja pelasivat 1–0-voiton, joka kihartaa kisojen B-lohkoa entisestään. Suomen kaikkien aikojen futisillasta tuli keskiviikkona pettymys. Ensi maanantaina odottaa uusi.

Huuhkajat vetäytyi tappion jälkeen Pietarista hotellilleen kohti Repinon metsiä haavoittuneena, muttei tyrmättynä.

Liekki lepattaa vielä. Venäjä-tappio ei tuhonnut Suomen jatkomahdollisuuksia, joskin mutkisti tietä.

Seuraavaksi voitto Belgiasta maanantaina, ja jatkopaikka on varma. Tasapelilläkin Suomi olisi vahvoilla.

Pieni mutta: Belgia komeilee maailman jalkapallomaiden virallisessa Fifa-rankingissa ykkösenä. Se liiskasi kisojen avausottelussaan Venäjän.

Suomen liekki ei silti sammu maanantaina välttämättä tappiollakaan.

Synkistely jätettäköön myöhemmäksi. Nyt ei ole pessimismin aika. Jos Huuhkajat on viime vuosien venymisillään jotakin ansainnut, niin sen, että annetaan sille reilu mahdollisuus eikä tuomita ennakkoon.

Pelaaminen maailman ykkösmaajoukkuetta vastaan saattaa huolestuttaa katsojia, mutta haetaan uskoa myös historiasta: Suomi on pelannut seitsemän viime maaotteluaan Belgiaa vastaan tappiotta.

Mitä Suomen sitten täytyy parantaa pystyäkseen ihmeeseen Belgiaa vastaan? Ainakin maalintekoaan. Huuhkajat loi Venäjää vastaan huomattavasti enemmän maalitilanteita kuin Tanska-voitossaan. Sen rakentamien hyökkäysten määrä tuntui hetkittäin epätodelliselta.

Suomi pystyi luomaan jopa hallintajaksoja. Riittäviä väyliä venäläisten väleistä ei silti löytynyt.

Stereotypiat teknisistä mutta samalla taiteilevista ja kipua välttelevistä venäläisistä voi unohtaa. Venäjä puolusti erittäin uhrautuvasti. Kovimman hinnan ottelussa maksoi puolustaja Mario Fernandes, joka loukkaantui epäonnisessa alastulossaan pääpallotaistelun jälkeen niin pahasti, että joutui sairaalaan.

Suomen hyökkäysten tehottomuus, ratkaisevan terävyyden puute ja yksi puolustuksellinen virhe toivat tappion. Rasmus Schüller menetti pallon, taitavat venäläiset jauhoivat seinäsyötöillä paikan Aleksei Mirantshukille. Tämä pyöräytti Daniel O’Shaughnessyn kahville ja siitä pallo yläkulmaan.

Jossiteltavaa jäi, mutta Suomen tappiota ei voi pitää vääryytenä. Venäjä vyöryi parhaimmillaan – tai pahimmillaan – kuin vaahtopäät tuulisen Pietarin edessä Suomenlahdella.

Pilviäkin kerääntyi. Mikä on Suomen ykköshyökkääjän Teemu Pukin todellinen pelikunto? Nähdyn perusteella Pukki ei ole siinä tikissä kuin häneltä on totuttu näkemään. Keväällä saatu nilkkavamma saattaa vaikuttaa vielä.

Venäjää vastaan nähtiin kerran tilanne, jossa Pukki pääsi venäläispuolustukselta irti tutkaparinsa Robin Lodin täydellisestä syötöstä. Maali jäi tekemättä.

Keskikentältä puuttui kapteeni Tim Sparv – päävalmentaja Markku Kanervan mukaan taktisista syistä. Sparv toipui juuri ja juuri EM-kisoihin alkukeväisestä polvivammastaan ja pelasi Suomen kisa-avauksessa Tanskaa vastaan. Ehkä Venäjä-ottelun valinnassa painoivat myös varotoimenpiteet.

Suomi kaipasi Venäjää vastaan Sparvin johtajuutta, niin ihana huippujalkapalloilija kuin Paulus Arajuuri onkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?