EM-kisat, Venäjä: Artjom Dzjuba palasi kohun jälkeen - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Muistatko tämän? Huuhkajat haastava venäläiskolossi joutui nolon kohun keskelle – ”Olemme kaikki syntisiä”

Artjom Dzjuban maajoukkueura oli katketa, kun intiimillä hetkellä kuvattu video päätyi nettiin.

Artjom Dzjuba on Venäjän kapteeni ja suurin hyökkäysuhka.

16.6. 14:06

Kun Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva piti viimeistä lehdistötilaisuuttaan keskiviikkoisen Venäjä-ottelun alla, puhetta riitti etenkin yhdestä vastustajan pelaajasta: kapteeni Artjom Dzjubasta.

196-senttinen ja 89-kiloinen keskushyökkääjä on raskaan sarjan vastustaja Suomen toppareille. Painimisen ohella Dzjuba taitaa maalinteon. Hän on osunut 29 kertaa A-maaotteluissa.

– Lähtökohta on, että oman boksin puolustuksen pitää toimia hyvin. Dzjuba on ykköskohde. Olemme miettineet sitä, että kun Venäjä avaa pitkällä, niin miten pystyisimme tuplaamaan hänet ja estämään pallon saamisen etupuolelta, Kanerva sanoi.

Lähellä kuitenkin oli, että Kanervan ei olisi tarvinnut vaivata päätään Dzjuballa. Hyökkääjän maajoukkueura päättyi hetkeksi viime marraskuussa, kun hänen puhelimensa hakkeroitiin.

Kännykän muistissa oli erittäin intiimi video Dzjubasta, ja hakkerit vuosivat videon internetiin. Tapauksesta tuli valtava puheenaihe Venäjällä, ja maajoukkuevalmentaja Stanislav Tshertshesov pudotti kapteeninsa marraskuisista maaotteluista Moldovaa, Turkkia ja Serbiaa vastaan.

Tshertshesovin mukaan Dzjuba, 32, ei ollut käyttäytynyt ”maajoukkuepelaajalta vaadittavalla tavalla” ja tämän maajoukkueura oli vaakalaudalla.

Lue lisää: Markku Kanerva naulasi Huuhkajien selvän tavoitteen Venäjää vastaan – yksi tekijä askarruttaa: ”Pitää olla riittävän kylmäpäinen”

Dzjuba sai kuitenkin myös runsaasti tukea. Esimerkiksi tv-julkkis ja poliitikko Ksenija Sobtshak pöyristyi siitä, että Dzjuba joutui kärsimään videon johdosta. Sobtshakin mielestä Dzjuban moittijoiden asenne seksiin oli kuin suoraan Neuvostoliitosta.

Moskovassa nähtiin jopa naisten tukimarssi Dzjuballe. Osallistujat kantoivat banderolleja, joissa luki muun muassa ”Minä olen Dzjuba” ja ”Emme häpeä”.

Seurajoukkuetasolla Pietarin Zenitiä edustavan Dzjuban ensimmäistä ottelua videon julkaisun jälkeen seurattiin erityisen tarkasti. Hän osoitti tuolloin olevansa henkisesti vahva pelaaja. Venäjän liigan kamppailussa Krasnodaria vastaan Dzjuba epäonnistui avausjaksolla rangaistuspotkussa, mutta teki 79. minuutilla voittomaalin.

Pelin jälkeen Dzjuba julkaisi sosiaalisessa mediassa tunteikkaan videon, jossa paljasti melkein itkeneensä ratissa matkalla kotiin. Hän kiitti saamastaan tuesta ja syytti itseään kohusta.

– En ole täydellinen, kuten ei ole kukaan muukaan. Teen virheitä. Olemme kaikki syntisiä, ikävä kyllä. Voin syyttää vain itseäni, Dzjuba sanoi.

Lue lisää: Alexei Eremenkon poika haaveilee Suomen paidassa pelaamisesta – isä kertoo, miksi kielsi Huuhkaja-paidan pukemisen Venäjää vastaan

Venäjän valmentaja Tshertshesovkin muutti mieltään nopeasti. Hän ilmoitti jo Serbia-pelin jälkeen ottavansa Dzjuban takaisin joukkueeseen kevään maaotteluihin.

Tshertshesovin päätökseen saattoi tosin vaikuttaa se, että Venäjä jäi ilman Dzjubaa maalittomaan tasapeliin Moldovan kanssa ja hävisi Turkille 2–3 ja Serbialle 0–5.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?