Tältä näyttävät Huuhkajien mahdollisuudet EM-kisojen pudotuspeleihin juuri nyt

Voitto Tanskasta voi riittää jatkopaikkaan, jos tähtien asento on suotuisa. Todennäköisesti Huuhkajat tarvitsee kuitenkin vielä yhden pisteen neljännesvälieräpaikkaan.

Joel Pohjanpalon puskumaali toi hienon voiton Tanskasta, mutta EM-kisojen pudotuspelivaiheeseen se ei ihan vielä taida riittää.

14.6.2021 10:55

Yllättävä ja dramaattinen voitto Tanskasta Joel Pohjanpalon puskumaalilla nosti Huuhkajat EM-lopputurnauksen pudotuspelien kynnykselle. Pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, neljännesvälieriin, etenee yhteensä 16 joukkuetta – kuudesta alkulohkosta kaksi parasta ja vielä neljä parasta lohkokolmosta.

Lue lisää: Joel Pohjanpalon isä kertoo dramaattisesta ja tunteikkaasta illasta – ”Tuli kyynel silmään”

Voitolla Tanskasta Suomi otti tiukan otteen ainakin alkulohkon kolmospaikasta ja jatkopaikkavertailusta.

Jos Suomi saa jatkopeleistään yhdenkin pisteen, jatkopaikka on noin 99-prosenttisesti varma. Lohkokolmosten vertailussa neljä pistettä riittää käytännössä varmasti jatkopaikkaan, ellei muissa lohkoissa pelata todella pahasti ristiin.

Jos tasapeli tulee keskiviikkona Venäjää vastaan, Huuhkajat varmistaa jo vähintään lohkonsa kolmossijan.

Jos Suomi häviää Venäjälle mutta saa pisteen Belgialta, on teoriassa mahdollista, että lohkon kaikki maat päätyvät neljään pisteeseen. Tällöin katsottaisiin maalierot, ja lohkon viimeinen jäisi neljästä pisteestä huolimatta ulos jatkopeleistä. Tässä mallissa Huuhkajat voi jäädä lohkon jumboksi vain vähintään kahden maalin tappiolla Venäjälle.

Nyt plakkarissa olevat kolme pistettä voivat nekin riittää lohkokolmosena jatkoon, mutta silloin pitää jännittää toden teolla muiden lohkojen tilanteita.

Viime EM-kisoissa vuonna 2016 viimeisenä lohkokolmosena mentiin jatkoon kolmella pisteellä ja maalierolla 0 (mestaruuden lopulta voittanut Portugali ja Pohjois-Irlanti).

Turkki ja Albania jäivät silloin pudotuspelivaiheesta rannalle, vaikka molemmat voittivat kisoissa yhden ottelun. Molempien maaliero oli kuitenkin –2, mikä ei riittänyt lohkokolmosten vertailussa jatkopaikkaan.

Jos Suomi jää kolmeen pisteeseen eli häviää Venäjälle ja Belgialle, Suomen lopullinen maaliero on parhaimmillaankin –1. On aivan kiikun kaakun, riittääkö se jatkoon. Edellisissä EM-kisoissa ei olisi riittänyt.

Varminta olisi, jos heti keskiviikkona tulisi Venäjää vastaan vähintään piste. Sen jälkeen Suomen lohkon kolmossija ja sitä kautta pudotuspelipaikka olisi enemmän kuin todennäköinen – lohkon muista otteluista riippumatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?