Joel Pohjanpalon isä kertoo dramaattisesta ja tunteikkaasta illasta – ”Tuli kyynel silmään”

Risto Pohjanpalo näki läheltä Christian Eriksenin sairauskohtauksen – ja poikansa tekemän historiallisen maalin.

Joel Pohjanpalo kiitti kannattajia Tanska–Suomi-ottelun jälkeen.

13.6.2021 18:57

Risto Pohjanpalo koki tunteiden koko kirjon Suomen EM-kisa-avauksessa Kööpenhaminan Parkenilla lauantaina.

Hän näki katsomosta suhteellisen läheltä Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin vakavan sairauskohtauksen ja poikansa Joel Pohjanpalon tekemän historiallisen maalin.

– Olimme kymmenen metrin päässä siitä, missä Eriksen oli. Dramaattinen tilanne pani miettimään, että mitä on jalkapallo ja mitä on elämä, Risto Pohjanpalo kertoi sunnuntaina.

Ottelu keskeytettiin lähes kahdeksi tunniksi Eriksenin sairauskohtauksen takia.

Jatko oli pitkään epävarma.

– Juttelimme katsomossa, ettei peliä varmaan jatketa. Onneksi Eriksenistä saatiin positiivista viestiä. Tiedän Suomen maajoukkueen olleen sen jälkeen valmis jatkamaan pelaamista, koska juttelin asiasta ottelun jälkeen ”Jollen” kanssa.

Suomi voitti ottelun 1–0. Joel Pohjanpalo pukkasi Suomen maalin. Se nosti myös isä-Pohjanpalon tunteet pintaan, vaikka Eriksenin kohtalo painoi.

– Kyllähän fiilis oli ihan uskomaton. Mieleen tuli, kuinka paljon Jolle on kärsinyt loukkaantumisista. Isänä koin, että maali oli hänelle jonkinlainen palkinto kaikesta koetusta.

Joel Pohjanpalo (20, kesk.) puski Suomen historiallisen maalin Tanskaa vastaan.

Isä ja poika juttelivat illalla Tanska-pelin jälkeen kuten heillä tapana on.

– Juttelemme jokaisen pelin jälkeen. Christian Eriksenin juttu varjosti tietysti, se oli niin dramaattinen tilanne. Itse peliä emme analysoineet. En ole tehnyt niin enää kymmeneen vuoteen, vaikka näen jokaisen Jollen ottelun harjoituspelit mukaan lukien.

Risto Pohjanpalo korostaa, että Joel on hänelle poika – ei huippujalkapalloilijapoika. Isä ei ota kunniaa poikansa noususta huippuammattilaiseksi.

– En ole vaikuttanut Jollen jalkapalloon – muuten kuin pääpelitaitoihin, isä sanoi pilke silmäkulmassa.

Perheen kesämökille rakennettiin oma futiskenttä omatekoisine maaleineen jo Joelin ollessa pikkupoika. Kehikot tehtiin kakkoskakkosesta, isä muistelee.

– Keskittelin palloja Jollelle mökillä ja hän pani palloja sisään päällään – aivan kuten lauantainakin. Hän teki paljon maalintekoharjoituksia.

Isä-Pohjanpalokin on läpeensä futismies. Suomen historiallinen EM-avaus nostatti tunteet pintaan jo ennen aloituspotkua.

– Totta kai ilta oli minulle tunteikas – jopa riippumatta Jollesta. Kun kansallislaulu pantiin soimaan, tuli kyynel silmänurkkaan. Niin kauan suomifutiksessa on taisteltu tämän arvokisapaikan puolesta.

Herkkyyttä koettiin myös Eriksenin vakavan tapauksen aikana, kun Suomen fanit aloittivat katsomossa kannustushuudot tanskalaistähdelle.

– Se oli sykähdyttävä hetki. Siinäkin valahti kyynel silmään. Tanskalaisfanit olivat olleet täysin hiljaa, sitten suomalaiset aloittivat huutamalla Christian, ja tanskalaiset vastasivat Eriksen, Risto Pohjanpalo sanoi.

Lue lisää: Suomalaisfanit tekivät vaikutuksen – Tanskan ulkoministeri lähetti viestin: ”Sydämellinen kiitos”

Hänellä on otteluliput myös Suomen seuraaviin EM-kisaotteluihin Pietariin, jossa Suomi kohtaa Venäjän ja Belgian. Venäjälle lähteminen arveluttaa vielä.

– Täytyy katsoa, lähdenkö sinne, mutta jos Suomi selviytyy lohkosta jatkoon, niin jatkopeleihin menen – ihan sama missä ne pelataan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?