Tässä ovat Parkenin sankarit – näin Christian Eriksen pelastettiin

Christian Eriksenin sairauskohtauksen jälkeen Parkenin nurmella nähtiin iso joukko sankareita.

Christian Erikseniä hoidettiin sairauskohtauksen jälkeen Parkenin kentällä.

13.6.2021 13:56

Suomen ja Tanskan välinen jalkapallon EM-kisojen ottelu jää ikuisesti osaksi urheiluhistoriaa. Christian Eriksenin järkyttävän sairauskohtauksen jälkeen Parkenin nurmella nähtiin iso joukko sankareita. Heidät kaikki on koottu tähän artikkeliin.

Pelaajat

Lähimpää Eriksenin tuupertumisen todisti häntä kohti rajaheiton heittänyt puolustaja Joakim Mähle. Hän kumartui myös ensimmäisenä joukkuetoverinsa puoleen tämän kaaduttua maahan. Suomalaisista tilannetta läheltä todistivat Robin Lod ja Jukka Raitala, jotka viittoivat myös välittömästi ensiapuväen suuntaan.

Ensimmäisten joukossa paikalla oli joukkueen kapteeni ja Eriksenin hyvä ystävä Simon Kjär, joka varmisti välittömästi Eriksenin hengitysteiden olevan avoimena ja auttoi kääntämään tajuttoman tähtipelaajan kylkiasentoon.

Lääkintähenkilökunnan saavuttua paikalle Tanskan pelaajat kerääntyivät kuin muuriksi Eriksenin ympärille suojatakseen häntä maailman katseilta. Osa pelaajista itki, osa rukoili. Kapteeni Kjär ja maalivahti Kasper Schmeichel lohduttivat kentän laidalla Eriksenin puolisoa.

Tanskan pelaajat suojasivat Christian Erikseniä katseilta.

Joukkue pysyi Eriksenin suojana loppuun asti ja käveli hiljaisena saattueena toverinsa ympärillä, kun hänet kuljetettiin paareilla pois Parkenin nurmelta.

Kun ottelua päätettiin jatkaa, tekivät valtavan shokin kokeneet pelaajat parhaansa absurdissa tilanteessa. Maalivahti Schmeichel kiersi halaamassa ja kannustamassa joukkuetovereitaan, ja koko Suomen joukkue antoi Tanskalle aplodit, kun joukkue palasi kentälle.

Kasper Schmeichel oli yksi Tanskan yhteishengen ruumiillistumista.

Myös Joel Pohjanpalon tyylikkään vähäeleinen reaktio Suomen voittomaalin jälkeen keräsi kiitosta. Lauantaina jopa Suomen miesten arvokisahistorian ensimmäinen maali tuntui merkityksettömältä sivuseikalta.

Ensiapuhenkilöstö

Tanskan joukkueen lääkäri Morten Boesen oli ensimmäisiä ensiapuhenkilöitä, joka pääsi Eriksenin luokse.

– Meidät huudettiin paikalle, kun Christian kaatui. En ehtinyt nähdä sitä, mutta nopeasti kävi selväksi, että hän on kaatunut. Kun tulin paikalle, hän makasi kyljellään ja hengitti.

Sitten tilanne muuttui nopeasti vielä vakavammaksi. Eriksen tarvitsi elvytystä. Tässä vaiheessa paikalle ryntäsi lisää auttajia.

– Lääkäritiimi ja muu henkilökunta tuli todella nopeasti apuun. Me teimme, mitä meidän täytyi ja onnistuimme saamaan Christianin takaisin, Boesen sanoi ja kertoi Eriksenin pystyneen puhumaan hänelle, ennen kuin hänet vietiin sairaalaan.

Myös Suomen joukkueen lääkäri Heikki Kinnunen riensi tarjoamaan apuaan, kun Erikseniä hoidettiin Parkenin nurmella.

Sunnuntaina Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi Ylelle, että Eriksen tila on kohentunut sen verran, että hän on pystynyt syömään.

Valmentajat

Suomen Markku Kanerva ja Tanskan Kasper Hjulmand pitivät joukkueensa kasassa läpi dramaattisen illan. Valmentajien lämmin kohtaaminen ennen ottelun jatkumista oli yksi monista hienoista hetkistä illan aikana. Hjulmand murtui ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa kyyneliin kertoessaan, kuinka ylpeä oli joukkueestaan.

Kasper Hjulmand puhuu joukkueelleen.

Erotuomari

Englantilaistuomari Anthony Taylor toimi tiukassa paikassa kylmäpäisesti. Hän keskeytti pelin silmänräpäyksessä huomattuaan Eriksenin lyyhistymisen, keskusteli molempien joukkueiden valmentajien kanssa kentän laidalla ja päätti ohjata pelaajat pukukoppiin, kun oli selvää, että ottelua ei jatketa pitkään toviin.

Anthony Taylor keskusteli Markku Kanervan ja Kasper Hjulmandin kanssa.

Kannattajat

Christian! Eriksen! Christian! Eriksen! Suomen kannattajien aloittama ja tanskalaisten jatkama yhteishuuto oli upea osoitus yhteisöllisyyden ja empatian voimasta tragedian hetkellä. Molempien joukkueiden kannattajat toimivat loputtomalta tuntuneen lisätietojen odottamisen aikana upeasti.

Kaunista symboliikkaa oli myös se, että kun Erikseniä kuljetettiin pois kentältä, hänen suojanaan pidettiin Suomen lippua, jonka ensiapuhenkilökunta oli napannut HS:n toimittaja Sami Sillanpään mukaan Parkenin aidasta.

Suomen kannattajien käytös sai kiitokset muun muassa Tanskan ulkoministeriltä Jeppe Kofodilta.

– Sydämellinen kiitos Suomen kannattajille, jotka huusivat "Christian!" ja nostivat meidän tanskalaisten tunnelmia, kun kaikki näytti synkältä. Teissä ilmentyy reilu peli! Kofod kirjoitti ja lopetti viestinsä suomenkieliseen kiitokseen.

Suomen kannattajien toimintaa ylistettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?