EM-tuomio: Yhteishenki katsomossa kriisin hetkellä oli koskettavaa – Suomen sankari Joel Pohjanpalo teki ainoan oikean ratkaisun - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

EM-tuomio: Yhteishenki katsomossa kriisin hetkellä oli koskettavaa – Suomen sankari Joel Pohjanpalo teki ainoan oikean ratkaisun

EM-tuomiossa puidaan Huuhkajien historiallista EM-avausta.

13.6. 6:00

Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi historiansa ensimmäisen miesten arvokisaottelun, ja mikä tulos! 1–0-voitto kovan paineen keskellä Tanskasta. Lauantaina tulos jäi selvästi ja syystäkin inhimillisyyden varjoon.

Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin sairauskohtaus järkytti koko jalkapallomaailmaa.

Lue lisää: Joel Pohjanpalo puski Suomen voittoon EM-avauksessa – järkyttävä tilanne varjosti peliä

Ilta-Sanomien EM-tuomiossa IS:n jalkapalloasiantuntija Marko Rajamäki sekä jalkapallotoimittajat Janne Oivio ja Janne Kosunen paketoivat Huuhkajien dramaattisen EM-avauksen.

Marko Rajamäki

Puheenaihe

Kaikkien jalkapallon ystävien unelma toteutui vihdoinkin. Huuhkajat pelasivat ensimmäisen ottelunsa arvokisoissa. Ennen peliä arvioitiin joukkueen henkisen valmistautumisen onnistumista. Nyt kysymys kuuluu, voiko kukaan valmistautua näihin tapahtumiin?

Punainen kortti

Nyt ei jaeta punaista korttia. Kaikki ajatukset liittyvät Christian Erikseniin, hänen läheisiin ja Tanskan muihin pelaajiin.

Tähti

Joel Pohjanpalo. Teki hänelle tyypillisen maalin. Vahvana pääpelaajana voitti Jere Urosen keskityksen maalin edustalla ja puski sen maalin. Tuuletus maalin jälkeen lähti selkäytimestä, mutta nopeasti tyylikäs pelaaja ymmärsi kokonaistilanteen ja lopetti sen kesken. Pelimiehen ratkaisu.

Joel Pohjanpalon tuuletus oli ymmärrettävästi maltillinen.

Tyyli

Tanskan pelaajien reagointi Eriksenin tilanteeseen. Pelaajat ymmärsivät nopeasti asian vakavuuden ja Thomas Delaneyn johdolla he blokkasivat näkyvyyden Erikseniin. Näin annettiin ensiavulle tilaa ja rauha hoitaa heille kuuluva työ. Tämän hetken tiedoilla ensiapu onnistui ja Eriksenin tilanne on vakaa.

Ilmiö

Kannattajat ovat taas stadionilla. Parkenille sai ottaa vain 16 000 katsojaa, mutta heidän avulla pelin tunnelma muuttui. Huuhkajien kannattajat näyttivät hienoa tilannetajua haastavalla hetkellä. Yhteishuudot Tanskan kannattajien kanssa liittyen Christian Erikseniin oli loistava veto. On olemassa jalkapalloa tärkeämpiä asioita!

Lue lisää: Suomalaisfanien ele tragedian hetkellä sai tanskalaiset raikuviin aplodeihin

Janne Oivio

Puheenaihe

En ole ikinä nähnyt tai kokenut tällaista jalkapallo-ottelua. Sairauskohtaus. Peli kesken. Kaikki odottavat, että jatketaan joku toinen päivä. Sitten yhtäkkiä peli jatkuu. Altavastaaja johtoon. Rankkari. Torjunta. Ja kaiken keskellä Suomi, voittajana. Ja samalla silti ensimmäisenä mielessä, että muut asiat ovat tärkeämpiä. Käsityskyvyn ylittävä kokemus.

Punainen kortti

Kansainvälisen kuvan ohjaaja. Christian Eriksenin elvytystä näytettiin lähietäisyydeltä moneen otteeseen. Mautonta, oksettavaa, surkeaa. Draaman keskelläkin pitää säilyttää kunnioitus ihmishenkeä kohtaan.

Tähti

Christian Eriksen, tietenkin. Mutta myös erotuomari Anthony Taylor ja Tanskan kapteeni Simon Kjär. Taylor tunnisti välittömästi Eriksenin romahdettua nurmelle, että nyt on keskeytettävä peli äkkiä ja saatava apuvoimia kentälle. Kjär johti kanssapelaajansa luomaan muurin Eriksenin ympärille estämään tv-kameroita.

Sankareita on monenlaisia kaikenlaisissa tilanteissa. He ansaitsevat kumpikin tahoillaan kiitosta fiksusta ja nopeasta toiminnastaan.

Tanskan pelaajat asettuivat Eriksenin eteen.

Tyyli

Hillitty. Kun Pohjanpalo teki maalin, pääsivät tunteet pariksi sekunniksi valloilleen. Sitten hän muisti, mitä kaikkea päivän aikana oli tapahtunut. Näin käsittämätöntä voittoa pitäisi voida juhlia kuin huomista ei olisi, mutta ei tänään. Hyvästä syystä.

Ilmiö

rankkariKarma. Yussuf Poulsen meni niin halvasti nurin rangaistusalueella, että eihän annetusta rankkarista voinut tulla maalia. Lukas Hradecky oli ilmiömäinen, kuten aina.

Janne Kosunen

Puheenaihe

Christian Eriksenin lyyhistyminen kentän pintaan. Seuraavien minuuttien kauhu, epätietoisuus ja voimattomuuden tunne koskettivat uskomattoman syvältä. Suomen EM-kisadebyytti nousi maailmanlaajuiseksi uutiseksi, mutta ihan muista kuin pelillisistä syistä. Mikä kaikista tärkeintä, Eriksen näytti lopulta pääsevän vakavasta tapauksesta pelättyä paremmin.

Punainen kortti

Kööpenhaminaan ei punainen heilu, vaan punainen kortti menee Pietariin. Belgian pelaajat ottivat polviasennon BLM-hengessä ennen otteluaan isäntä Venäjää vastaan, ja yleisö vislasi belgialaisille järkyttävän kovaäänisen vihellyskonsertin. Venäläispelaajat kuuntelivat sitä seisten.

Tähti

Christian Eriksen. Hän oli kentän paras pelaaja jo ennen sairauskohtaustaan, minkä jälkeen hän voitti elämänsä otteluista suurimman. Sille voitolle voi kumartaa nöyränä ja kiitollisena.

Tyyli

Tanska-Suomi pelattiin loppuun kriisikokousten jälkeen, kun Parkenille oli saatu huojentavat uutiset Eriksenistä sairaalasta. Kentällä Suomi puolusti, venyi ja blokkasi Tanskan hallinnan kruunuina Joel Pohjanpalon maali ja Lukas Hradeckyn rankkaritorjunta. Upea voitto, mutta sivumaun takia siitä ei saa sellaista nautintoa kuin olisi vielä aamulla kuvitellut voiton tarjoavan.

Suomen juhlinta oli maltillista – ymmärrettävistä syistä.

Ilmiö

Tanskalaisten ja suomalaisten fanien yhteishenki kriisin hetkillä. Huoli jaettiin koskettavasti. Vaikka itse jalkapallopelissä oli jaossa EM-pisteitä, joka ikinen käsitti, että Tanskan aikaa kello 18.43 lähtien pelissä oli niin valtavasti enemmän kuin yhden ottelun maalimäärät.

Lue lisää: Markku Kanerva paljasti sanansa Christian Eriksenin kohtalosta järkyttyneille Huuhkajille – IS seurasi dramaattista iltaa hetki hetkeltä

Lue lisää: Kuvat levisivät ympäri maailmaa, Christian Eriksen kannettiin kentältä Suomen lipun suojaamana – HS: tästä oli kyse

Lue lisää: Asiantuntija kieltäytyy analysoimasta Tanska-voittoa – yksi asia oli ylitse muiden: "Meillä on taistelevat pelaajat ja fiksut kannattajat"

Lue lisää: Tämä Christian Eriksenin voinnista tiedetään – on puhunut puhelimessa joukkuekaveriensa kanssa

Lue lisää: Suomalaisfanit tekivät vaikutuksen – Tanskan ulkoministeri lähetti viestin: ”Sydämellinen kiitos”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?