Kommentti: Televisiossa nähtiin oksettava näytös – kansainvälisen ohjaajan toiminta oli tuomittavaa, kun Christian Eriksen makasi elottomana nurmella

Christian Eriksenin kamppailu hengestään olisi pitänyt jättää näyttämättä, kirjoittaa Janne Oivio.

Tanskan pelaajat muodostivat muurin suojaamaan Erikseniä kameroilta.

13.6.2021 7:15

En edes halua tietää, millainen kokemus se oli Parkenin stadionilla Kööpenhaminassa. Tiedän ainoastaan, miltä kaikki tuntui television välityksellä. Tv-katsojille tarjottiin oksettava näytelmä, josta puuttui kaikki inhimillisyys.

Median tehtävä on raportoida totuus, kertoa tapahtumat ja faktat. Se ei kuitenkaan saa tulla hinnalla millä hyvänsä – ei varsinkaan urheilussa. Kun Christian Eriksen tuupertui maahan kesken Tanskan ja Suomen välisen ottelun, petti järjestävän tahon ohjaajan järki täydellisesti. Ja missä itse seurasin pelin, oli näytös vielä karmeampi.

Tv-katsojat näkivät, miten Tanskan pelaajat alkoivat välittömästi viittoa vimmatusti ensiapua paikalle nähtyään, mitä Eriksenille kävi. Erotuomarin reaktio oli samanlainen. Tv-ohjaajan välitön reaktio oli ottaa Eriksen lähikuviin. Katsojat ympäri maailman joutuivat katsomaan suoraan Eriksenin elottomiin silmiin.

Pian alkoi tanskalaistähden elvytys. Vaikka Eriksenin maanmiehet tekivät parhaansa muodostaakseen suojamuurin hänen ympärilleen, kamerat pysyivät tiukasti kiinni maassa maanneessa Eriksenissä. Sydänhieronta sekä muut elvytystoimet saatiin toimitettua suoraan kotikatsomoihin.

En normaalisti välitä olla mediakritiikin keihäänkärki, mutta tämä oli aivan karmeaa. Istuin valokuvaajamme Joonas Salon kanssa terijokilaisessa hotellissa tuijottamassa venäläisen Match TV:n lähetystä, jossa jouduimme todistamaan ihmistä kamppailemassa hengestään.

Yhä uudelleen kansainvälinen kuvayhteys välitti toinen toistaan karmeampia kuvia. Ilmeisesti yhtä lailla Venäjällä kuin Suomessakaan ei kellään käynyt mielessä, että nyt kuvayhteys studioon ja äkkiä.

Vastuuta saa varmasti jakaa tasaisesti ympäri eri tahojen, mutta viime kädessä kansainvälisestä kuvasta vastannut taho on vastuussa siitä, että jouduimme todistamaan jotain näin kamalaa lähietäisyydeltä. Kun kuvat siirtyivät etäämmälle, oli vahinko jo tapahtunut. Kokemus oli järkyttävää.

Onhan päivänselvää, että Eriksenistä huolestuneet katsojat haluavat pitää lähetyksen auki, koska haluavat tietää, onko hän kunnossa.

Tämän välittäminen ei vaadi sitä, että elämän ja kuoleman välinen taistelu toimitetaan ihmisten verkkokalvoille lähietäisyydeltä. Ei olekaan ihme, että Mannerheimin lastensuojeluliitto jakoi Twitterissä tuoreeltaan ohjeita siitä, miten lapsille kannattaa puhua tällaisten tragedioiden todistamisesta.

Lue lisää: Katsoitko Huuhkajien dramaattista peliä koko perheen kera? Näin käsittelet järkyttävän käänteen lapsen kanssa

Illan kattaus sai Venäjän päässä huipennuksensa, kun tieto Eriksenin voinnista tuli julki. Tv-studion asiantuntijat antoivat aplodit – sitten alettiin näyttää koko tilannetta uudestaan aina Eriksenin tuupertumisesta elvytykseen ja paareilla kantamiseen. Kahdesti.

Toivon ja uskon, että Suomessa ei toimittu samalla tavalla, kun ei oltu enää suorassa lähetyksessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?