Tästä on glamour kaukana – näin karuissa oloissa Suomi punoo viimeiset juonensa historiallisiin kisoihin

Spartak-stadion Terijoella on hyvä harjoituskenttä eikä juuri muuta.

9.6.2021 19:33

Terijoki

Ensimmäinen ajatus on, että eihän täällä mitään arvokisoihin liittyvää voi tapahtua.

Sitten eteen kävelee Terijoen eli paikallisittain Zelenogorskin virkavaltaa. Takana häämöttää turvamiesjoukko, jonka yllä on Euroopan jalkapalloliitto Uefan tunnuksia.

Oikealla paikalla ollaan, sittenkin.

Jalkapallon arvokisoihin yhdistää television kiiltokuvat ja satoja miljoonia maksavat megakompleksit, mutta jos stadionin voisi rinnastaa ravintolaksi niin harjoituskenttä on keittiö. Eikä kyökin puolella kaikki ole aina niin justiinsa.

Koko alue on järeästi aidattu. Nämä kyltit toivottavat mm. median edustajat tervetulleiksi stadionin portilla.

Mediakeskus on koruton, mutta ajaa asiansa.

Harjoituskenttä on hyvässä kunnossa.

Haastattelutilassa pyritään huomioimaan turvavälit.

Markku Kanervan joukkue harjoittelee ja valmistautuu läpi kisojen pääasiassa Terijoen metsien poveen kätkeytyvällä Spartak-stadionilla. Alueen oloja voi toden totta kuvailla spartalaisiksi.

Stadionille pääsyä rajoittavista aidoista näkee, että stadionalue ei varsinaisesti ole paikallisten ykköskohde.

Turvatarkastukset tehdään paikalliseen tyyliin samaan aikaan tarkasti ja toisaalta vähän sinne päin. Sääntöjä ja protokollaa piisaa. Miten tarkasti niitä noudatetaan on vähän päivän vireestä kiinni.

Vaikka kyseessä on Uefan tapahtuma ja Spartak-stadion on virallinen mediatilaisuuksien paikka, ei juuri kukaan stadionalueella puhu muuta kuin venäjää.

Kauhtuneiden kulkuporttien jälkeen eteen aukeaa parakkikompleksi, josta löytyvät haastattelutilat ja median työskentelytilat. Ne ovat asialliset ja riittävät, ei enempää tai vähempää.

Suomen joukkueen bussi ajaa toiselle puolelle kenttäaluetta. Selväksi käy, että minnekään edes tuoksuetäisyydelle joukkueesta ei ole mitään asiaa.

Spartak-stadonin ympärillä on lähinnä metsää ja muutama rakennus.

Huuhkajat treenaa melko karussa ympäristössä.

Vartijat ovat tarkkana Suomen tilaisuuksien vahteina.

Samalla harjoituskentällä viimeiset kuvionsa hioi kuntoon Englannin maajoukkue 2018 MM-kisoissa.

Parakkien takana aukeaa harjoituskenttä, rujon kompleksin ainoa helmi. Nurmi todella on kelpo kunnossa ja miksipä ei. Kelpasi se myös Englannin maajoukkueelle kolme vuotta sitten, kun Pietarissa pelattiin MM-kisoja.

Kenttää ympäröi muutaman rivin verran matalia katsomoita. Ympäristö on muuten sekoitus hoitamatonta ja melko rujoa seutua sekä suomalaisille hyvin kotoisen näköistä maalaispitäjämaisemaa.

Paikallisia Suomen toiminta kentällä ei näytä kiinnostavan. Uteliaat silmät jäisivät joka tapauksessa vaille ruokaansa, sillä kenttä on ympäröity aidalla, jonka läpi ei näe, eikä yli ole helppo kurkkia.

Vielä ainakaan Venäjän tiedusteludroneja ei hiljaisuuden perusteella ollut paikalla tutkimassa Markku Kanervan joukkojen tuoreimpia taktisia innovaatioita.

Kenties surraaminen alkaa toden teolla ensi viikolla, kun Suomen ja Venäjän kohtaaminen lähestyy.

Median työtilat ovat yksinkertaiset, mutta ajavat asiansa.

Videovalmentaja Henri Lehdolle oli oma, korotettu karsinansa harjoitusten katsomiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?