Näin Huuhkajat syö EM-kisoissa – kokki kertoo pelaajien käyttämästä ”taikajuomasta”: ”Ainoat, joita toimme Suomesta”

Huuhkajien kokki Reijo Junkkari pitää huolen, että pelaajat saavat monipuolista ja riittävää ravintoa EM-kisojen aikana.

Huuhkajien kokki Reijo Junkkari pitää huolen, että joukkue pääsee nauttimaan myös rennosta ruuasta.

9.6.2021 16:30

Terijoki

Huuhkajien ruokalistalta löytyi keskiviikkona repinolaishotellissa poikkeuksellinen ateria.

– Grillattua ruokaa, muun muassa hodareita. Nyt olemme pitkän aikaa yhdessä, ja pitää olla välillä fiilisruokaa. Ravinto on tietysti keulilla, mutta haemme myös hyvää fiilistä ja rentoa ruokaa, Huuhkajien kokki Reijo Junkkari kertoi.

Jotta homma ei mene pikaruuan mässäilyksi, kullekin joukkueen henkilölle on varattu yksi hot dog. Nälkä ei silti yllätä. Saman aterian yhteydessä on tarjolla ulkofileepihvejä, taimenta ja uuniperunoita eri kastikkeita unohtamatta.

Junkkari on Huuhkajien luottokokki, joka liittyi joukkueen koronakuplaan ennen EM-kisamatkaa Venäjälle. Hän oli käynyt jo aikaisemmin Venäjällä varmistamassa Huuhkajien hotellin keittiöolosuhteet. Ruuanvalmistuksessa käytetään pääasiassa paikallista työvoimaa ja paikallisia raaka-aineita.

Junkkari on selvittänyt jo etukäteen raaka-aineiden puhtauden ja jäljitettävyyden.

Mukaan Suomesta lähti silti aimo annos lisukkeita.

– Kahvi, ruisleipä, gluteenittomia tuotteita, kasvisruoka-aihioita, proteiini- ja hiilihydraattituotteita, Junkkari luettelee.

Ja myös ”salainen ase”.

– Ainoat juomat, joita toimme Suomesta, olivat punajuurishotit ja -virvoitusjuomat.

Punajuuri ei ole noussut suosikiksi ehkä makunsa takia. Tärkein arvo löytyy muualta.

– Punajuuri pystyy ottamaan maasta paljon ja hyvin ravintoaineita. Nitraatit ovat se keskeisin juttu. Niitä vaaditaan tietty määrä nautittavaksi, ja se löytyy shotista. Kun sellaisen nauttii kahdesta kuuteen tuntiin ennen suoritusta se toimii kuin luontainen nitro. Mekanismi on se, että verisuonet laajenevat ja happipitoinen veri pääsee kiertämään huomattavasti paremmin kehossa, Junkkari avaa.

Junkkarin tyypilliset työpäivät maajoukkueen hotellissa, ”Huuhkajapesässä”, ovat pitkiä.

Hän herää viimeistään seitsemältä valvomaan aamupalan tekemistä, ajoitusta ja asettelua. Joukkue nauttii lounaan iltapäivisin noin yhden, kahden aikaan. Neljältä on taas välipalan aika.

Iltaseitsemältä ohjelmasta löytyy illallinen, ja vielä puoli kymmeneltä iltapala.

– Päivässä minulle jää tunnista puoleentoista viettää omaa aikaa esimerkiksi salilla tai uima-altaalla. Olen täällä pelaajia ja joukkuetta varten, Junkkari kertoo.

Reijo Junkkari on Huuhkajien pitkäaikainen luottokokki, joka on ollut mukana useilla reissuilla.

Hän valvoo työpäiviensä aikana tarkasti ravintomääriä ja ruuanlaittoa sekä toimii tarvittaessa koemaistajanakin.

Mitään ei ole jätetty sattuman varaan. Suuri työ eli suunnittelu tehtiin jo hyvissä ajoin ennen poikkeuksellista EM-kisareissua.

– Ravintoarvojen on oltava kunnossa. Tiedän hyvin tarkasti, mitä pojat syövät, Junkkari sanoo.

Huuhkajat pyrkii nauttimaan matkoillaan aina myös paikallisesta ruokakulttuurista. Venäjällä se tarkoittaa esimerkiksi borskeittoa ja stroganoffia.

– On tärkeää, että arvostamme hotellissa heidän ruokatuotteitaan.

Huuhkajien pelaajilla on omia erityistoiveitaan ruokavaliosta, mutta mitään ehdottomia rajoitteita ei löydy. Kokki on ottanut kaiken huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Hän paljasti myös Huuhkajien suosikkiruuat.

– Aina, kun aloitamme leirin, pitää olla lihapyöryköitä ja makaronilaatikkoa. Ja ohukaisia vähintään kahdesti leirin aikana, se on tullut ihan joukkueenjohdolta asti.

Ruokavalion merkitys korostuu pääsuoritusten eli itse otteluiden lähestyessä. Ottelun jälkeen otetaan aina hieman rennommin.

– Pelin jälkeen normaalisti on tarjolla burgerit, pitsat ja salaatit. Kevennetään, että saadaan hyvää fiilistä ja rentoa ruokaa.

Ottelun lopputulos ei vaikuta ruokatarjontaan.

Junkkari oli A-maajoukkueen mukana ensimmäisen kerran Azerbaidzhanin Länkaranissa 2009. Perillä huippuhotellissa kylmälaitteet eivät olleet päällä.

Suomalaiset kuljettivat kaikki silloiset matkaruokansa Suomesta, ja laitteet saatiin toimimaan ajoissa. Aamulla Junkkaria odotti kaapissa yllätys.

– Kaapissa oli pakkiin laitettu lampaanruho.

Se sai kyytiä nopeasti. Uusi haaste lävähti eteen, kun Junkkari oli tekemässä pelaajille pastaa ennen ottelua.

– Yht’äkkiä kaasu loppui, ja liekki hävisi hellasta. Paikallinen mestari oli aika vahva jässikkä, otti pullon harteilleen ja palasi noin 20 minuutin kuluttua täyden pullon kanssa. Sitten liitokset kiinni nopeasti, ja kaikki ehti kuntoon ajoissa, Junkkari muistelee.

Hän kehuu kaiken sujuneen EM-kisamatkalla Venäjällä loistavasti. Ainoa takaisku, jos takaisku lainkaan, oli nieriän vaihtuminen taimeneen yhdellä aterialla.

– Kaikki perusjutut toimivat hirmu hyvin.

Fakta

Huuhkajien taustatiimi EM-kisoissa:

Päävalmentaja: Markku Kanerva.

Valmentajat: Kari Martonen ja Mika Nurmela.

Maalivahtivalmentaja: Antti Niemi.

Joukkueenjohtajat: Lennart Wangel ja Joonas Vilkki.

Valmentaja/scouttaus: Toni Korkeakunnas. Pelianalyytikko: Henri Lehto. Kuntoutusvalmentaja/fysio: Jari-Pekka Keurulainen. Fysiikkavalmentaja: Joni Ruuskanen. Lääkäri: Heikki Kinnunen. Osteopaatti: Hannu Kanerva. Kuntohoitaja: Paavo Leiramo. Hieroja: Kaje Rissanen. Huoltajat: Jari Parikka ja Markku Syväoja. Mediapäällikkö: Timo Walden. Kokki: Reijo Junkkari. Turvallisuuspäällikkö: Jaana Honkanen. Sisällöntuottaja: Jyri Sulander. It-vastaava: Jan Lodenius.

Heidän lisäkseen Huuhkajien ns. koronakuplassa ovat Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ja pääsihteeri Marco Casagrande.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?