Pommitarkastus ja kymmeniä turvahenkilöitä metsän siimeksessä – näin järeät ovat turvatoimet Huuhkajien syrjäisessä majapaikassa

Huuhkajat elää Repinossa EM-kisojen aikana kuin herran kukkarossa.

Ulkopuolisilla ei ole mitään asiaa Huuhkajien hotelliin Repinossa.

9.6.2021 7:00

Terijoki

Mukana oma turvapäällikkö ja apuna iso joukko venäläisiä turvahenkilöitä.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue saa kansainvälisen tason suojelun EM-kisojen aikaisessa majapaikassaan Repinossa, noin 40 kilometrin päässä Pietarista.

Koko ForRestMix-niminen hotelli on varattu vain Suomen maajoukkueen käyttöön. Ulkopuolisilla ei ole mitään asiaa koko hotellialueelle, joka on ympäröity korkein aidoin.

Hotelli tyhjennettiin muista asiakkaista jo viikonloppuna, minkä jälkeen se desinfioitiin kauttaaltaan ja siinä tehtiin muodollinen protokollan mukainen pommitarkastus ennen Huuhkajien saapumista paikalle.

IS kävi tiistaina hotellin pääportilla ja pääsi kurkistamaan piha-alueelle vain hetkeksi, kun portti avattiin pihalle ajavaa autoa varten.

Kylttikin sen kertoo. Huuhkajat elää eristyksissä omassa kisahotellissaan.

Hotellialueen portit avataan tarvittaessa vain hetkeksi.

Myöhemmin kurkistusyritykset aitojenraoista saivat mustiin pukeutuneen turvamiehen välittömästi valppaaksi.

Turvahenkilökunta näytti siltä, ettei sen kanssa auta pelleillä. Valokuvat tähän juttuun on otettu asiallisin etäisyyksin, sääntöjä noudattaen.

Suomen A-maajoukkueenjohtajat Lennart Wangel ja Joonas Vilkki avasivat jo aikaisemmin turvajärjestelyjen taustoja.

Järeät turvatoimet eivät ole suomalaisten keksintö tai vaatimus. Ne kuuluvat Euroopan jalkapalloliiton Uefan tiukkaan kisaprotokollaan.

– Meiltä Palloliitosta on paikalla joukkueen turvapäällikkö Jaana Honkanen. Lisäksi Venäjän-päästä on 17 turvahenkilöä, jotka vastaavat siinä hotellin ympäristössä ja itse hotellissa meidän turvallisuudestamme, Vilkki kertoi.

Poliisien määrä hotellialueen ulkopuolella on vaihdellut. Tiistaina puoliltapäivin portin liepeillä kulki kaksi poliisia. Osa saattoi olla piilossa metsämaisemissa, jotka ympäröivät hotellialuetta.

Ympäristö on kaikkea muuta kuin kisaglamouriin helposti miellettävät metropolit huippuhotelleineen.

Kisaglamouria? Ei haittaa. Huuhkajat viihtyy majapaikassaan Repinossa.

Poliiseja päivystämässä hotellialueen ulkopuolella.

Huuhkajien hotelli sijaitsee luonnonystävän kannalta ihanteellisissa maisemissa.

Maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Kari Martonen kertoi kysyttäessä Suomen itänaapurin olosuhteiden muutoksesta. Hän kävi 1980-luvulla pelaamassa eurocupin otteluita silloisessa Neuvostoliitossa.

– Homma oli kauan sitten sen suuntaista, että joku tarkkaili kulmilla, mitä me teemme. Jos lähti ulos, joku seuraaja tuli perään. Nyt valvotaan niin, ettei kukaan tule häiritsemään meitä hotellillemme ja saamme keskittyä rauhassa, Martonen sanoi.

Maajoukkue harjoittelee Zelenogorskissa eli Terijoella noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä repinolaishotellistaan.

Tiistaina matka harjoituksiin sujui todella joutuisasti, koska poliisit olivat sulkeneet koko reitin.

– Ainakaan emme menneet ruuhkassa. En muista, että olisin kokenut vastaavaa, puolustaja Joona Toivio sanoi pitkän tieosuuden täydellisestä sulkemisesta.

Itse harjoituskeskuksessa on paikalla toistakymmentä turvallisuushenkilöä. Satunnaisia katsojia ei nähdä. Esimerkiksi paikalle tulevat toimittajat käyvät läpi tarkan turvatarkastuksen ennen alueelle pääsemistä.

Nykyaikana tärkeimpiin turvallisuusasioihin kuuluu myös koronaviruksen torjuminen. Maajoukkue elää omassa niin sanotussa koronakuplassaan, johon ei ulkopuolisilla ole mitään asiaa.

Esimerkiksi mediajärjestelyt hoidetaan harjoituskeskuksissa turvamääräyksin ja -etäisyyksin.

Huuhkajien keskikenttäpelaaja Glen Kamara ja tiedotuspäällikkö Timo Walden lehdistön edessä tiistaina mediakeskuksessa Terijoella.

Zelenogorskin eli Terijoen harjoituskeskus rakennettiin vuoden 2018 MM-kisoja varten.

Yksinäinen vartija harjoituskeskuksessa tunteja ennen maajoukkueen harjoituksia.

Koronaviruksen välttämisen kannalta syrjäinen maaseutuhotelli tarjoaa käytännössä täydellisen paikan.

Hotellin henkilökunta tekee työtään mahdollisimman paljon niin, että pysyy täysin näkymättömissä, mahdollisimman kaukana joukkueesta. Myös hotellin henkilökunnalta edellytetään negatiiviset koronatestitulokset ja täydellinen koronahuolellisuus.

– Uefalta on tullut tarkat määräykset. En ole nähnyt yhtään henkilökuntaa ilman maskia, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoi.

Huuhkajien hotellissa, ”Huuhkajapesässä”, on yli sata huonetta. Kukin pelaaja ja joukkueen taustahenkilö asuu omassa huoneessaan.

– Kaikki tärkeimmät asiat toimivat. Meillä on mukana oma kokki, joka tekee hyvää ruokaa, ja it-päällikkö pitää huolen, että netti toimii, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi.

– Olemme kuin herran kukkarossa, Huuhkajien tiedotuspäällikkö Timo Walden tiivisti.

Suomi pelaa ensimmäisen EM-kisaottelunsa lauantaina Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa. Joukkue lentää Tanskaan perjantaina ja palaa Venäjälle sunnuntaina.

Suomi pelaa muut lohko-ottelunsa Pietarissa: 16. kesäkuuta vastaan tulee Venäjä ja 21. kesäkuuta Belgia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?