Huuhkajien pelaajan isä kuolee pian – hänen suuri unelmansa ehtii toteutua

Jesse Jorosen isä Timo Joronen elää viimeistä kesäänsä. Lauantaina ehtii toteutua iso unelma, kun hän näkee poikansa Jessen Suomen EM-avauksessa Kööpenhaminassa.

Timo Joronen on opettajantöiden ohessa toiminut arvostettuna ja pidettynä juniorivalmentajana yleisurheilun parissa. Ensi lauantaina hän näkee Kööpenhaminassa Suomen miesten jalkapallohistorian ensimmäisen EM-kisaottelun.

8.6.2021 6:05

Opettajana elämäntyönsä tehnyt yleisurheiluvalmentaja Timo Joronen, 54, oli noin kolme ja puoli vuotta sitten vierailulla poikansa, huuhkajamaalivahti Jesse Jorosen luona tämän silloisessa asuinkaupungissa Kööpenhaminassa. Ennen matkaa hänelle oli tehty luomenpoisto-operaatio, jonka jälkeen poistettu luomi lähti rutiininomaisesti patologin tutkimuksiin.

Jesse Joronen on Huuhkajien maalivahti. Seuratasolla hän edustaa italialaista Bresciaa.

– Olin siellä Tanskassa, kun lääkäri soitti. Arvasin saman tien, että nyt on jostain isommasta kyse, Timo Joronen kertoi Ilta-Sanomille maanantaina.

Diagnoosi oli melanooma, jonka kukistamiseksi on sittemmin yritetty kaikki mahdollinen kokeellisia lääkehoitoja myöten. Edessä on nyt vääjäämätön, jota Joronen lähestyy viimeisen kesänsä alkumetreillä pää pystyssä.

– Lääkärit lupasivat neljä viikkoa. Niin kauan kuin en hyväksynyt, että tämän prosessin yksi mahdollinen lopputulos on kuolema, elämä oli helvettiä. Kun sen hyväksyi, kaikki muuttui helpommaksi.

– Myös Jessen piti aikansa työstää sitä ajatusta, että näin tässä voi käydä. Se otti koville.

Koska kunto vielä sallii, Timo Joronen matkustaa katsomaan Suomen EM-avausottelun Tanskaa vastaan samaan kaupunkiin, jonne aikanaan sai elämänsä mullistaneen puhelinsoiton Suomesta: Kööpenhaminaan.

Timo Joronen pitää pitkän hiljaisuuden, kun häneltä kysyy tunnetiloista, jotka miestä lauantaina Parkenin stadionilla odottavat.

– Etköhän sinä arvaa, hän naurahtaa vastaukseksi.

Urheilu oli Jesse Jorosen, 28, syntymästä saakka isän ja pojan yhteinen kieli ja yhdistävä liima Etelä-Karjalan Simpeleellä, josta Timo Joronen vaimoineen muutti Helsinkiin muutama vuosi sitten.

Niin kauan kuin en hyväksynyt, että tämän prosessin yksi mahdollinen lopputulos on kuolema, elämä oli helvettiä. Kun sen hyväksyi, kaikki muuttui helpommaksi.

Nykyään italialaisessa Brescian joukkueessa pelaavalla Huuhkajien kakkosmaalivahdilla on kaksi nuorempaa siskoa.

– Olen elänyt hienon elämän ja saanut kolme ihanaa lasta ja upean vaimon, Timo Joronen ylistää perhettään.

Jesse Joronen oli Suomen maalivahtina EM-leirityksen aikana pelatussa harjoitusottelussa Ruotsia vastaan.

Timo Joronen on vuosikymmeniä kuulunut tärkeisiin ja pyyteettömiin ihmisiin, joiden varassa on suomalaisen, perinteisen yksilöurheilun elinvoima.

Hän on työskennellyt vapaaehtoispohjalta korkeushyppyvalmentajana ensin Etelä-Karjalassa ja pääkaupunkiseudulle asetuttuaan Espoon Tapioissa sekä vantaalaisessa Kenttäurheilijat-58:ssa.

Hän on maineeltaan erittäin arvostettu ja pidetty juniorivalmennuksen ammattilainen valmentajallekin haastavassa tekniikkalajissa.

Maanantai-iltanakin Joronen oli menossa espoolaiselle Otaniemen kentälle ohjaamaan nuorten korkeushyppääjien harjoituksia.

– Olen ohjattaville urheilijoille jo kyllä kertonut, mitä tässä on edessä, mutta niin kauan käyn auttamassa kuin pystyn liikkumaan.

Timo Joronen hyppäsi Simpeleen Urheilijoiden paidassa 19-vuotiaana korkeutta 196 ja otteli 18-vuotiaana 10-ottelupisteet 5 446.

Saattohoitovaiheeseen edenneen melanooman lisäksi hän on kärsinyt vaikeista rytmihäiriöistä ja pikkuaivoinfarktista, joka lamautti toisen käden toiminnan ja puuroutti hieman puhetta.

– Olisi kiva soitella vielä kitaraa, jos saisi käden toiminnan paremmaksi.

Ikänsä urheillut mies kertoo ärsyyntyvänsä siitä, että esimerkiksi portaiden kiipeäminen on muuttunut kovin vaikeaksi.

– Sellainen ei sovi lainkaan temperamenttiini, Timo Joronen naurahtaa.

Vaikka Timo Jorosella on poikaansa kova ikävä – ja päinvastoin – hän toivoo Suomen pelaavan EM-kisoissa niin monta ottelua kuin mahdollista, vaikka se siirtää mahdollisesti jopa viimeistä jälleennäkemistä.

– Kyllä me ehdimme vielä Jessen kanssa nähdä. Toivon pojille kisoihin kaikkea mahdollista hyvää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?