Glen Kamara näki poliisin lukevan hänen nimensä Huuhkajien esittelyvideolla ja häkeltyi: ”Mitä tuossa juuri tapahtui?”

Palloliiton ja Suomen poliisin ajattelema ele ei välittynyt toivotulla tavalla. Välikohtauksen olisi voinut välttää.

Glen Kamara hämmentyi roolistaan Palloliiton joukkuevideossa.

8.6.2021 13:17

Suomen jalkapallomaajoukkueen historiallinen joukkue miesten EM-kisoihin julkistettiin tunteikkaalla videolla.

Jokaisen kisoihin valitun pelaajan nimen lukee eri henkilö tai ryhmä ihmisiä. Videolla esiintyy esimerkiksi lukuisia julkkiksia ja junioripelaajia, mutta keskikenttäpelaaja Glen Kamaran nimen julkaisee siinä poliisi.

– Katsoin videon muutaman kaverin kanssa ja reaktioni oli, että hetkinen, mitä tuossa juuri tapahtui, Kamara kertoo.

Saman asian nosti aiemmin esille maajoukkuepelaaja Pyry Soirin äiti Iina. Hänellä on vuosikymmenten kokemus Afrikassa opetus- ja tiedeasioiden parissa. Hän puhui suomalaisten ”sokeista pisteistä”, kun puhutaan mielleyhtymistä virkavallan ja tummaihoisten välillä valtaosin valkoihoisissa maissa.

Koko Kamaran Pallokerholle antaman haastattelun voit kuunnella alla olevasta soittimesta. Jos soitin ei näy selaimellasi, kuuntele ohjelma täältä.

Palloliitto ja poliisi halusivat välittää positiivisen viestin siitä, että poliisi tukee Kamaraa, mutta viesti välittyi aivan toisella tavalla.

– Puhuin Palloliiton väen kanssa ja he vakuuttivat minulle, että idean tarkoitusperä oli positiivinen. Ymmärsin sen jälkeen, että he halusivat osoittaa, että poliisi tukee minua. Sitten rauhoituin.

– Se oli naiivia. Olin aluksi vähän shokissa. Kukaan ei kysynyt minulta mitään asiaan liittyen.

Kamara painottaa, ettei kanna asiasta kaunaa tai ajattele tekijöitä – saati Suomen poliisia – pahalla.

Pelaajan vinkki jatkoa ajatellen – ei pelkästään Palloliitolle vaan yleisemminkin, kun valkoinen valtaväestö toimii vähemmistöjen kanssa ja parissa – on, että kannattaa mieluummin kysyä etukäteen kuin katua jälkikäteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?