Marcus Forss elää tähänastisen jalkapallouransa hienointa aikaa

Valioliigaan nousu ja Huuhkajien EM-ryhmään pääsy saivat hyökkääjän suun virneeseen.

Marcus Forss on valmis EM-haasteeseen.

2.6.2021 21:04

Suomen jalkapallomaajoukkueen hyökkääjän Marcus Forssin, 21, elämässä on riittänyt viime aikoina ilonaiheita. Forssin edustama Brentford varmisti viime viikolla nousunsa Englannin Valioliigaan, ja tiistaina hänen nimensä löytyi EM-kisajoukkueesta.

–  Kaikki on tapahtunut nopeasti. Täytyy pitää jalat maassa ja jatkaa omaa tekemistä, Forss sanoi keskiviikkona Huuhkajien tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Forss sanoo elävänsä tähänastisen jalkapallouransa hienointa aikaa.

–  Vuosi sitten olin tullut takareisileikkauksesta, niin en ehkä ajatellut, että olisin tässä, hän kertoo viitaten tammikuussa 2020 tulleeseen pahaan loukkaantumiseensa.

Brentford varmisti pääsynsä Valioliigaan kukistamalla viikonloppuna nousukarsintafinaalissa Swansean. Sen jälkeen Forss liittyi EM-lopputurnaukseen valmistautuvaan Huuhkajien ryhmään.

–  Lauantaina oli peli, voitonjuhlat kestivät yöhön ja myös sunnuntaihin. Sunnuntaina pakkasin, ja maanantaiaamuna oli lento. Sitten piti olla jo täysi fokus päällä. Ei siinä kauheasti ehtinyt juhlia, Forss sanoi hyväntuulisena.

Brentford nähdään ensimmäistä kertaa Valioliigan aikakaudella Englannin pääsarjassa.

–  En usko, että nousun merkitystä seurayhteisölle pystyy sanoin kuvailemaan. En ole oikein itsekään vielä sisäistänyt asiaa. Menee varmaan pari viikkoa, kunnes tajuaa, miten iso hetki se oli seuralle ja itselle.

Forss teki päättyneellä kaudella liigacup mukaan lukien Brentfordille kymmenen maalia. Iso osa otteluista Englannin mestaruussarjassa alkoi kuitenkin vaihtopenkillä.

Forss sanoo, ettei ole vielä tarkemmin miettinyt ensi kauttaan. Hän sanoo haluavansa jatkaa Brentfordissa ja elää unelman Valioliigasta todeksi.

–  Tosi hyvä kausi. En aloittanut kaikkia otteluita, mutta pelasin melkein kaikissa peleissä. Aika iso harppaus on ollut eteenpäin.

Isältä lämpimiä sanoja

Suomi kohtaa EM-alkulohkossaan Tanskan Kööpenhaminassa 12. kesäkuuta, Venäjän Pietarissa 16. kesäkuuta ja Belgian Pietarissa 21. kesäkuuta. EM-potkua joukkue hakee tulevana perjantaina, kun se isännöi Olympiastadionilla Viroa.

Forss kokee tiukan kilpailuasetelman Huuhkajien hyökkäyspään peliajasta myönteisenä.

–  Kilpailu tekee kaikista parempia pelaajia. Tuon joukkueeseen muun muassa pystyjuoksuja, ja maalinteko on iso asia. EM-vastustajamme ovat kovia, mutta olemme ottaneet tuloksia isojakin joukkueita vastaan.

Forss on kolmannen polven jalkapalloilija. Isä Tero Forss teki pitkän uran kotimaan kentillä, ja isoisä Rainer Forss pelasi aikoinaan A-maajoukkueessa.

–  Kun voitimme (nousukarsintafinaalin) soitin ensin tyttöystävälleni ja sitten iskälleni. Iskäni sanat olivat, että on niin ylpeä minusta. Tuli kyyneleet silmiin. EM-valinnastani hän sanoi, että tee parhaasi ja näytä, millainen pelaaja olet.

Iloa ja pettymystä valinnoista

Forssille ja 25 muulle suomalaispelaajalle EM-valinta oli iloinen uutinen. Ryhmästä pudonneille se oli kaikkea muuta.

–  Totta kai jokaiselle ryhmän ulkopuolelle jääneelle se oli iso pettymys. Mitä muuta siihen voi sanoa, EM-joukkueen runkopelaajiin kuuluva Joona Toivio harmitteli pudonneiden puolesta.

Yksi spekulaatioissa hienoisena kysymysmerkkinä olleista oli Thomas Lam, joka valittiin mukaan.

–  Pienestä asti olen unelmoinut, että jokin päivä pääsen EM-kisoihin. Vähän jännitti, olenko ryhmässä mukana, Lam sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?