Pietari valmistelee yllättävää houkutinta suomalaisille – EM-turistit voivat saada Sputnik-koronarokotteen - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Pietari valmistelee yllättävää houkutinta suomalaisille – EM-turistit voivat saada Sputnik-koronarokotteen

Apulaiskaupunginjohtaja Boris Piotrovski sanoo olevansa nyt jo melko varma, että jalkapallon EM-kisat toteutuvat Pietarissa katsojien kera.

Pietarin jättimäisellä Gazprom-jalkapallostadionilla toimii jo nyt rokotuspiste pelien aikana venäläisille jalkapallofaneille.­

25.3. 14:04

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ei ole vielä päättänyt sitovasti, missä kaupungeissa ja millä ehdoilla järjestetään jo kertaalleen koronaviruksen vuoksi siirretyt jalkapallon EM-kisat ensi kesänä.

Päätökset on luvattu tehdä 20. huhtikuuta mennessä.

Venäjällä on kuitenkin vahva luotto siihen, että Pietari on yksi EM-kisakaupungeista alkuperäisen suunnitelman mukaan.

– Jo nyt voinee sanoa varmuudella, että kisoja pelataan Pietarissa ja todennäköisesti jopa katsojien kera, apulaiskaupunginjohtaja Boris Piotrovski sanoi vastikään uutistoimisto Tassin haastattelussa.

Piotrovskin mukaan lopullinen päätös tehdään kuitenkin vasta sen jälkeen, kun venäläiset kisajärjestäjät ovat keskustelleet Venäjän kuluttajaviranomaisen eli Rospotrebnadzorin sekä Uefan edustajien kanssa.

– Huhtikuun alkupuolella, ehkä jo kuun ensimmäisellä viikolla, kerromme päätöksen julkisuuteen, Piotrovski kertoi.

Pietarilaiset kisajärjestäjät ovat luottavaisia sen suhteen, että kaupunki voi ottaa kesäkuussa vastaan myös ulkomaalaisia kisaturisteja.­

Piotrovskin mukaan on mahdollista, että stadionille päästettävän kisayleisön määrää pudotetaan alkuperäisestä, mutta lähempänä h-hetkeä sitä saatetaan epidemiatilanteen niin salliessa taas kasvattaa.

– Saatamme jättää itsellemme mahdollisuuden kasvattaa katsojien määrää myöhemmin, sillä myöhemmin sen pienentäminen ei olisi enää mahdollista, Piotrovski selvitti.

Pietariin oli alkujaan suunniteltu kaksi fanialuetta aivan kaupungin keskustaan Palatsiaukiolle ja Talliaukiolle, mutta nyt on tehty jo suunnitelmat kolmannen fanialueen avaamisesta Jubileinajan vanhan jääkiekkopalatsin lähistölle.

Piotrovskin mukaan kisajärjestäjät joutuvat käymään myös Venäjän valtionhallinnon kanssa vielä neuvottelut siitä, millä ehdoin ulkomaalaisia kisaturisteja voidaan päästää kisoihin.

Yhtenä ideana on kytkeä jalkapalloturistien houkuttelupakettiin mahdollisuus ottaa Pietarissa Sputnik V -koronavirusrokote.

– Me olemme saaneet paljon kyselyitä rokotemahdollisuudesta sekä ulkomaalaisilta suurlähetystöiltä että muilta vierailta. Nyt yritämme kehitellä vaihtoehdon, jonka mukaan rokotetta voitaisiin tarjota ulkomaalaisille vieraille, Piotrovski sanoi.

Pietarin Gazprom-jalkapallostadionille on jo avattu rokotepiste venäläisille jalkapallofaneille.

– Me olimme ensimmäisiä, jotka avasivat sellaisen pisteen stadionilla, ja se on ollut kysytty. Katsomme nyt, miten rokotus etenee ja avaamme sitten uusia paikkoja myös jäähallille, Piotrovski kertoi.

Piotrovskin haastattelu löytyy englanniksi täältä.

Venäläinen jalkapallofani otti Sputnik V -rokotteen maaliskuun 13. päivänä Pietarin uudella jalkapallostadionilla, kun Zenit pelasi Ahmat Groznyitä vastaan.­

Pietarin oma Zenit-jalkapalloseura pelasi vastikään Gazprom-areenalla Venäjän Ahmat Groznyin joukkuetta vastaan. Tuolloin stadionin sallituksi katsojamääräksi oli määrätty koronavirusrajoitusten vuoksi vain kolmasosa stadionin paikoista eli reilut 22 500 henkilöä. Halukkaat saattoivat käydä stadionin rokotuspisteessä esimerkiksi puoliajalla ottamassa Sputnik-piikin.

Pietarin kaupungin edustajat eivät ole kertoneet kaikista varasuunnitelmistaan tarkemmin. Mikäli uuden 68 000 katsojaa vetävän Gazprom-areenan katsojamäärää joudutaan pienentämään EM-kisojen koronaturvallisuuden vuoksi rajusti, yksi mahdollisuus saattaisi olla tarjota vanhaa Zenitin jalkapallostadionia Jubleinajan jäähallin vierestä varakatsomoksi sähköisten näyttöjen avulla.

Piotrovski ei ottanut haastattelussa kantaa myöskään siihen, kuinka mahdollisen Sputnik-rokotteen ottavat ulkomaalaiset kisavieraat voisivat varmistaa itselleen myös toisen rokotepiikin. Kunnon Sputnik-suojan saaminen vaatii nimittäin kahta rokoteannosta, jotka annetaan kolmen viikon välein.

Toisaalta mikä estäisi kisaturistia vuokraamasta Pietarista esimerkiksi Airbnb-asuntoa ja viettämästä kaupungissa kolmea viikkoa sähköisen kisaviisumin turvin?

Jalkapallon EM-kisat kestävät yhteensä kuukauden verran. Pietarissa pelattaneen myös myöhemmin selviäviä pudotuspelivaiheen otteluita, joten Venäjän byrokratian salliessa ulkomaalainen kisaturisti voisi mahdollisesti jäädä kaupunkiin koko kisojen ajaksi 11. kesäkuuta – 11. heinäkuuta.

Huuhkajien Pietarin-peli Venäjää vastaan pelataan ottelusuunnitelman mukaan 16. kesäkuuta. 21. kesäkuuta Suomen on määrä kohdata Pietarissa vuorostaan Belgia.

Huuhkajat aloittaa EM-kisat alkuperäisen suunnitelman mukaan Kööpenhaminassa pelattavalla Tanska-ottelulla 12. kesäkuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?