Huuhkajatuomio: Suomen varamiehet järjestivät huiman näytöksen maailmanmestaria vastaan – nuoret ensikertalaiset ällistyttivät - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajatuomio: Suomen varamiehet järjestivät huiman näytöksen maailmanmestaria vastaan – nuoret ensikertalaiset ällistyttivät

Onni Valakari ja Marcus Forss säväyttivät. Huuhkajat kukisti hallitsevan maailmanmestarin.

Huuhkajien pelaajat iloitsivat voitosta. Syystäkin.

12.11.2020 5:54

Suomi voitti keskiviikon harjoitusmaaottelussa Ranskan upeasti 2–0. Pariisin illassa Huuhkajien maalit tekivät ensimmäisellä puoliajalla maajoukkuedebytantit Marcus Forss ja Onni Valakari.

Huuhkajatuomio ruotii Pariisin illan. Tällä kertaa raadissa ovat IS:n toimittajat Janne Kosunen ja Saku-Pekka Sundelin sekä jalkapalloasiantuntija Marko Rajamäki.

Janne Kosunen

Puheenaihe: Suomi on voittanut hallitsevan maailmanmestarin! Vieraskentällä! Siinä oli lopputulos, josta ei kiukutella ja jota ei puida oikeustuomioistuimissa. Ranskan media toki tarjoaa omilleen käsittelyn, joka ei ole ranskalaisittain kivaa luettavaa. Erittäin vahvasti varamiespitoisen Suomen peliesitys oli kokonaisuudessaan hätkähdyttävä, jollei peräti uskomaton.

Punainen kortti: Maineikas ja nimekäs Ranska lähti otteluun jättisuosikkina. Se ei kyennyt murtamaan Suomen puolustusta riittävän usein. Ja silloin, kun se pääsi paikkaan, pallot lentelivät mihin sattuivat: melko usein kohti tyhjiä katsomoita. Ranskan parhaan paikan hukkasi Marcus Thuram tilanteessa 0–0. Suomen maalivahti Jesse Joronen ei joutunut ottelussa yhtään niin lujille kuin etukäteen ennakoitiin.

Tähti: Onni Valakari. Eino Leino kirjoitti erässä runossaan: ”Kell’ onni on, se onnen kätkeköön.” Päävalmentaja Markku Kanerva voi rustailla omaan runovihkoonsa muokatun version: ”Kell’ Onni on, se Onnin irti päästäköön.” Ikimuistoinen debyytti nuorukaiselta, kruununa tietysti komea 2–0-maali. Pojasta polvi paranee? Jos näin, niin huikeaa jälkeä tulossa, sillä jo Onnin isä, 32 A-maaottelun Simo Valakari, oli peliurallaan todella kova pelimies.

Onni Valakari vei komealla laukauksella Suomen 2–0-johtoon maajoukkuedebyytissään.

Päivän tyyli: Varamies on eri mies. Vai onko? Suomi lähti otteluun ymmärrettävästi vahvasti varamiespitoisena, koska edessä odottavat tärkeät Kansojen liigan ottelut. Mutta millaisen show’n nuo miehet antoivatkaan! Ja antoivat myös Kanervalle päänvaivaa tuleviin kokoonpanovalintoihin. Pelillisesti juoni oli, että puolustetaan erittäin tiiviisti ja isketään terävästi. Toimi todella hyvin kovassa paineessa Pariisissa.

Päivän ilmiö: Huuhkajat totisesti on oppinut voittamaan. V Sportin kommentaattorin Pasi Rautiaisen sanoin: ”Vastassa ei ollut mikään Färsaaret vaan maailmanmestari Ranska.” Puolustuksessa oli kovaa kiirettä, mutta ei paniikkia. Nyt Suomen futisedustajat on mitattu yhdessä kovimmista paikoista, Ranskaa vastaan vieraissa, ja siitä urakasta selviydyttiin kuivin jaloin rinta pystyssä. Saa hymyillä.

Saku-Pekka Sundelin

Puheenaihe: Ottelun merkitys. On harvinaista päästä haastamaan hallitseva maailmanmestari, mutta silti treenipelit otteluruuhkassa ja koronatilanteessa tuntuvat turhilta. Markku Kanervan oli Kansojen liigan takia pakko valita kakkosmiehistö ja laittaa kädet ristiin, ettei tule rumia lukuja. Tai tuli, Ranskalle. Kummasti merkitys kasvoi, kun Suomi pelasi loistavasti.

Punainen kortti: Maailmanmestari Ranska. Ei mitään pois Suomelta, mutta ranskalaiset jalkapalloilijat pitivät keskiviikkona vapaapäivää tai olivat vähintään italialaisessa lakossa. Vaikka Huuhkajien kokematon parvi pelasi erinomaisesti, isäntien maailmantähtien asenne oli huono, oli kyseessä harjoitusottelu tai ei. Ammattiylpeyden pitäisi riittää parempaan.

Barcelonan supertähti Antoine Griezmann ei voinut uskoa tulosta todeksi.

Tähti: Joni Kauko oli Suomen keskikentällä sensaatiomaisen hyvä palattuaan lyhyeen tukkatyyliinsä. Yhden pelin perusteella voisi ihmetellä, miksi Kauko pelaa Tanskassa ja Paul Pogba Manchester Unitedissa. Piti kamppailuissa pilkkanaan itseään isompia Pogbaa, Moussa Sissokoa ja Steven N’Zonzia vastaan. Kroppa on torstaina täynnä mustelmia.

Päivän tyyli: Poikamainen ennakkoluulottomuus. Kanerva kehotti pelaajiaan nauttimaan ja ottamaan kaiken ilon irti Ranskan kohtaamisesta. Kansallislaulu hoilattiin vielä ujosti kuin äänenmurroksesta kärsineet pikkupojat. ”Jätkät hei, pikkuisen kovempaa siellä”, Jesse Joronen kehotti paineessa. Sitten Suomi alkoi pelata kovempaa ja nauttia.

Päivän ilmiö: Useamman polven debytantit. Lilian Thuramin poika Marcus Thuram pelasi ensimmäisen maaottelunsa ja näytti alussa nousevan kentän ykköseksi. Sen roolin veivätkin kolmannen polven pelaaja Marcus Forss ja toisen polven Suomen maajoukkuemies Onni Valakari, jotka iskivät maalin mieheen ja esiintyivät muutenkin heti edukseen.

Marcus Forss onnistui maalinteossa.

Marko Rajamäki

Puheenaihe: Uusien pelaajien sisäänajo. Markku Kanerva on taustajoukkueineen onnistunut hienosti nostamaan uusia ”Huuhkajia”. Nyt vuorossa olivat Brentford FC:n Marcus Forss ja Pafos FC:n Onni Valakari. Pojat saivat mahdollisuuden avauskokoonpanossa. Vastus oli kova, mutta kuten pojat sanoivat, kentälle mennään pelaamaan eikä pelkäämään.

Punainen kortti: Turhaan jatkuva keskustelu maajoukkueuran lopettaneiden pelaajien paluusta. Kun pelaaja ilmoittaa lopettavansa maajoukkueessa, se on jo etukäteen harkittu ja loppuun saakka mietitty päätös. Mikäli Huuhkajat tarvitsee jonkun näistä kovista pelimiehistä takaisin, Markku Kanervalla on mahdollisuus soittaa ja varmistaa pelaajan nykytilanne.

Tähti: Marcus Forss ja Onni Valakari. Nyt ei voi valita yhtä pelaajaa, vaan pitää nostaa päivän tähdeksi molemmat debytantit. Huikeat suoritukset molemmilta maaleissa. Forssille tyypillinen hyökkääjän suunnanmuutosmaali, jonka hän vei hienosti loppuun saakka. Valakarilta huikea vasemman jalan kaukolaukaus. Pojat muistavat tämän pelin pitkään.

Onni Valakari pelasi ennakkoluulottomasti.

Päivän tyyli: Suomen pelitapa. Paljon kritiikkiäkin saanut Suomen peliryhmitys huippumaita vastaan sai nyt tarvittavan onnistumisen. Ranskaa ja vastaavan tason joukkueita vastaan Suomen on puolustettava syvällä ja luotettava suunnanmuutoksiin hyökkäyksissään. Tämä on ollut valmennuksella tiedossa ja nyt peliryhmitys alkaa tuottamaan myös tulosta.

Päivän ilmiö: Harjoitusotteluissa ei peluuteta ykkösmiehistöjä. Nämä ottelut ovat näyttöpaikkoja uusille ja avaukseen mukaan pyrkiville pelaajille. Sunnuntaina Bulgariaa vastaan aloittaa kaikesta huolimatta Ranskassa penkillä olleet tämän hetken ykkösvalinnat. Tämä on täysin ymmärrettävää, kun katsoo pelaajien nykyisiä pelimääriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?