Kommentti: Markku Kanerva pääsi vastaamaan kriitikoille – ensi kesän kauhuskenaariota ei uskalla edes ajatella - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Markku Kanerva vastasi kriitikoille, mutta ensi kesän kauhuskenaariota ei uskalla edes ajatella

Varamiehet ja vararyhmitys ovat Huuhkajille sittenkin rikkaus, kirjoittaa Janne Kosunen.

7.9. 13:45

Huuhkajien pelaajien taistelu paikoista ensi kesän EM-kisajoukkueeseen on täydessä vauhdissa.

Päävalmentaja Markku Kanerva peluutti Huuhkajien molemmissa syyskuun Kansojen liigan otteluissa kolmen topparin linjaa, joka onkin niitä ainoita asioita, joista ylistettyä Kanervaa on pikkuisen arvosteltukin.

Viime torstain Wales-tappio antoi vettä kriitikoiden myllyyn, koska kolmen – tai tulkinnallisesti viiden – miehen alakerta selvästi söi omaa hyökkäyspeliä. Sunnuntaina Suomi pelasi Dublinissa ehjän ja vakuuttavan ottelun kovaa Irlantia vastaan.

– Hyvä joukkuepelaaminen huokui molemmista peleissä puolustussuuntaan. Sellainen maku jäi, että kilpailutilanne on kova jatkossakin ajatellen EM-kisoja, Kanerva sanoi Irlanti-voiton jälkeen V sportin haastattelussa.

1–0-vierasvoittoa makeutti sekin, ettei Suomi ollut koskaan aikaisemmin voittanut Irlantia.

Tuoreessa Pallokerhon jaksossa keskustellaan Huuhkajien Irlanti-voitosta, pelaajien onnistumisesta sekä joukkueen näkymistä kohti lokakuun maaotteluja.

Jos alla oleva soitin ei näy selaimellasi, voit kuunnella jakson tästä.

Kanerva oli pakotettu suuriin muutoksiin syyskuun otteluissa. Häneltä puuttui eri syistä liuta sellaisia pelaajia, jotka kuuluivat Suomen ehdottomiin luottomiehiin viime EM-karsinnoissa ja viime Kansojen liigassa.

Poissa olivat esimerkiksi ykköstopparit Paulus Arajuuri ja Joona Toivio sekä laitapakki Jukka Raitala. Keskikentän laidalta puuttui juonikas Robin Lod, joka niin kovin usein on esitellyt taitojaan ja oveluuttaan.

Vielä Wales-tappio antoi viitteitä, ettei Suomen varamiesten taso välttämättä riitä. Irlannissa kaikki oli toisin.

Irlantia vastaan avauskokoonpanoon nostettu Robert Taylor oli Suomen suurimpia yllättäjiä. Hyökkäävän keskikenttämiehen potentiaali on ollut tiedossa pitkään, mutta vasta nyt nähtiin, mikä hänen arvonsa Huuhkajille oikeasti voi olla.

Topparitrio Leo VäisänenJuhani OjalaDaniel O’Shaughnessy saa lähes puhtaat paperit.

Kanerva puhuu paljon puolustuspainotteisesti, minkä ymmärtää täysin. Puolustus on peruskivi. Suomi ei voita kovia futismaita eri karsinnoissa saati itse EM-kisoissa pelkästään hyökkäämällä kilpaa.

Päävalmentaja Markku Kanerva luotti syyskuussa vaihtoehtoiseen peliryhmitykseen.­

Irlannissa puolustaminen ei tukehduttanut hyökkäämistä. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa urallaan huuhkajapaidan niin sanotusti kilpailullisessa ottelussa pukeneet wing-backit Nicholas Hämäläinen ja Nikolai Alho pelasivat rohkeasti ylöspäin.

Kun ykköshyökkääjien Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon ruuti oli märkää, Fredrik Jensen tuli sisään vaihdosta ja teki heti maalin.

Jensen pääsi kentälle Pohjanpalon tilalle ja onnistui maalinteossa noin 20 sekuntia vaihdon jälkeen.

Jensen piti V sportin haastattelussa vallitsevaa kilpailutilannetta arvokkaana.

– Se on vaan hyvä, että löytyy kilpailua. Se tekee kaikista parempia, hän sanoi.

Teemu Pukki (vas.) ja Harry Arter lennokkaassa pallotaistelussa sunnuntain ottelussa, jossa Suomi voitti Irlannin 1–0.­

Joukkuehenki vaikuttaa poikkeuksellisen vahvalta.

Kyräilyä ja kuppikuntia ei ole Huuhkajien näköpiirissä kovassa pelipaikkakilpailussakaan.

Pelaajien keskinäinen jälleennäkemisen riemu viime viikolla lähes kymmenen kuukauden maaottelutauon jälkeen oli lähes liikuttavaa.

Kuten tiedetään, Suomi eteni viime vuonna EM-karsinnoista itse kisoihin ensimmäistä kertaa historiansa aikana.

Se arvottiin samaan alkulohkoon Belgian, Venäjän ja Tanskan kanssa. Kisat siirrettiin kesältä 2020 ensi kesään koronaviruspandemian vuoksi.

Niin naiivi tässä ei ole, että pitäisi juuri nyt ensi kesää jo varmasti koronavirusvapaana aikana. Ohimeneväkin ajatus kisojen peruuttamisesta kokonaan nostattaa itkunsekaisia hörähdyksiä.

Sen kerran, kun Suomi selviytyy miesten arvokisoihin, niin koko kisat lopulta perutaan pandemian takia?

Se vasta olisikin surullinen jatkoluku suomifutiksen vuosikymmeniä kestäneeseen akuankkatarinaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?