Koronavirus voi sotkea jalkapallon EM-kisoja – italialaislehden mukaan Uefalla on kolme vaihtoehtoa - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Pitäisikö Huuhkajien fanien huolestua EM-kisojen suhteen? Italialaislehti esitteli 3 synkkää vaihtoehtoa

Gazzetta dello Sport näkee, että Uefalla on kolme vaihtoehtoa jalkapallon EM-kisojen suhteen, mikäli koronavirus jatkaa leviämistään.

Huuhkajat aloittaa pelit EM-kisoissa Tanskaa vastaan. Kuva marraskuun Liechtenstein-pelistä.­

9.3.2020 10:32

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on pitänyt toistaiseksi kiinni kannastaan, että koronaviruksen leviämistä tarkkaillaan eivätkä kesällä pelattavat miesten EM-kisat ole peruutusvaarassa.

Tilanne on erityisen puhuttava siksi, että kisat järjestetään 12 kaupungissa ympäri mannerta. Se tarkoittaa sitä, että joukkueet kannattajineen, Suomi mukaan lukien, liikkuvat ahkerasti eri puolilla Eurooppaa.

Vaikka Uefa on pitänyt horjumatta kiinni linjastaan kisojen järjestämisessä, maailman vanhin urheilulehti La Gazzetta dello Sport spekuloi avoimesti, mitä vaihtoehtoja kattojärjestöllä on, mikäli virus jatkaa leviämistään nykytahtia.

Kolme vaihtoehtoa

Lehti arvioi, että tilanteen pahentuessa Uefan pitää piakkoin valita kolmesta vaihtoehdosta.

Ensimmäinen on Gazzettan mukaan se, että EM-lopputurnauksen kamppailut pelataan ilman katsojia. Vaikka tauti ei tarttuisi näin katsomoissa, päätös olisi Uefalle raskas taloudellisesti: se maksaisi järjestölle menetettyinä lippu- ja muina tuloina satoja miljoonia euroja.

Vaihtoehtona on myös se, että kisat jäävät kokonaan pelaamatta. Silloin Euroopan mestari ratkaistaisiin 2024 Saksassa, jonne on myönnetty seuraava tapahtuma. Siinä tapauksessa Uefa ja kisaisännät jakaisivat tappiot keskenään. Edellisen kerran arvoturnauksia peruttiin jalkapallossa toisen maailmansodan takia.

Kolmantena ja erityisen painavana vaihtoehtona Gazzetta mainitsee sen, että kisoja siirrettäisiin vuodella eteenpäin, kesäkuulle 2021, mutta se vaatisi Kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta melkoista kädenojennusta Uefan suuntaan, sillä lajikalenteri on lyöty jo hyvissä ajoin lukkoon lähivuosien osalta.

Kesällä 2021 on määrä pelata Fifan uusi seurojen MM-turnaus, jossa on mukana 24 joukkuetta. Turnaus järjestetään Kiinassa.

EM-kisojen on määrä alkaa 12. kesäkuuta Roomassa pelattavalla Turkin ja Italian välisellä kohtaamisella. Suomi aloittaa pelit seuraavana päivänä Kööpenhaminassa Tanskaa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?