Huuhkajat yöpyvät entisessä Suomessa - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajat yöpyvät Pohjolan Rivieralla entisen Suomen alueella – mutta mereen ei turvallisuus­syistä ole asiaa

Terijoen rantakaistaleesta on tullut Pietarin uuden rahaeliitin lomailu- ja asuinkeidas.

22.2.2020 8:56

Onko Huuhkajille etua vai haittaa siitä, että he majoittuvat Pietarin jalkapallon EM-kisoissa entisellä Suomen maaperällä?

Kysymykseen ei liene yksiselitteistä vastausta, mutta mielenkiintoinen kuriositeetti se ainakin on.

ForRestMix-hotelli sijaitsee venäläisittäin Repinossa, mutta paikan alkuperäinen nimi on Kuokkalan kylä. Kyse on itsenäisen Suomen Terijoen kunnasta, jonka Suomi menetti ensin talvisodassa 1939 ja sitten uudelleen jatkosodan päätteeksi 1944.

Vanha Suomen itäraja kulkee vain muutamien kilometrien päässä Repinosta Pietarin suuntaan. Maastosta sitä on vaikea enää huomata mistään, sillä kuuluisa Rajajokikin muistuttaa paikoin pikemmin ojaa tai puroa kuin jokea.

Repinossa on paljon hienoja ravintoloita, jotka kelpaavat Pietarin eliitillekin. Tämä kuva on Nasha Dacha -ravintolan terassilta viime kesältä.

Kuuluu Pietariin

Tällä hetkellä Repino kuuluu hallinnollisesti Pietarin kaupunkiin. Terijoen ranta muodostaa Kurortnyin piirin, mikä tarkoittaa suomennettuna Lomakohteiden piiriä.

Nykyisin Repino ja Terijoki eli Zelenogorsk ovat Pietarin varakkaimman eliitin suosimaa lomailu- ja asuinseutua.

Isojen rahojen läsnäolon havaitsee esimerkiksi Repinon supermarketissa, joka toimii pikkuruisen rautatieaseman luona vain noin viidensadan metrin päässä ForRestMix-hotellista.

Repinon supermarketit alkoholivalikoima on huikea. Arvokkaimmat tuotteet ovat erillisessä laiseinäisessä huoneessa.

Hotellin lähellä olevassa supermarketissa on myynnissä myös venäläisiä saunahattuja.

Repinski24-supermarket suorastaan pursuaa eksoottisia hedelmiä, suklaarasioita, leivonnaisia sekä maailman parhaita viinejä ja oluita. Kaikesta näkee, että tämän kaupan asiakkaat ovat tottuneet vaatimaan ja saamaan laatua.

Taso kelpaa oligarkeillekin

Repino oli jo neuvostoaikana tunnettua kylpyläseutua, joten tällä hetkellä ForRestMixin lähialue on hieman sekava sekoitus uutta ja vanhaa loma-asutusta.

Seudulta löytyy useita ankeahkoja neuvostoaikaisia kerrostalokomplekseja ja lahoamassa olevia vanhoja huviloita, joiden keskeltä ForRestMix erottuu selkeästi edukseen.

Rantakaistaleella on myös runsaasti Venäjän uuden eliitin huviloita, jotka piiloutuvat korkeiden aitojen taakse näkymättömiin. Kaiken kruunaavat lukuisat gourmet-ravintolat, joiden taso kelpaa oligarkeillekin.

Repinon ravintoloiden taso on kauttaaltaan hyvä. Kuvassa on kanashaslik Huuhkajien tulevasta hotellista.

Pohjolan Riviera

Suomenlahden rantaan Huuhkajien hotellilta on vain muutaman sadan metrin kävelymatka, ja korkeimmista kerroksista voi nähdä meren pilkottavan puiden takaa.

Lähellä ovat myös kuuluisat hiekkadyynit ja Pohjolan Rivieraksi kutsutut Terijoen rannat. Aamu-uinteja meressä ei Huuhkajille voi silti suositella. Rannoilla on ollut viime vuosien aikana voimassa uimakielto, sillä Suomenlahteen vuotaa yhä näillä alueilla Pietarin esikaupunkialueiden puhdistamattomia jätevesiä.

Huuhkajien tulevan hotellin yläkerroksissa on tilavat ulkoterassit.

Hotellin ympäristössä on pieniä metsäteitä ja Suomenlahden tuntumassa kulkevan vanhan rantatien vierellä kulkee puolestaan venäläisittäin harvinainen kevyen liikenteen väylä. Ympäristö sopii siis hyvin vaikkapa juoksulenkkejä varten.

Ilma Repinossa on selvästi puhtaampaa kuin Pietarin keskustassa eikä liikenteen hälykään haittaa, vaikka päätie ja rautatie kulkevat vain muutamien satojen metrien päässä Huuhkajien tulevasta hotellista.

Repinon kirkko on lähellä rautatieasemaa ja Huuhkajien hotellia.

Ilja Repinin huvila

Repinon kuuluisin nähtävyys on taidemaalari Ilja Repinin huvila, joka on rakennettu sotatuhojen jälkeen uudelleen. Penatyn huvilassa sijaitsee Repinin museo.

Taidemaalari Ilja Repinin huvila Repinossa on käymisen arvoinen paikka. Repin asui vallankumouksen jälkeen kuolemaansa asti itsenäisessä Suomessa eikä suostunut muuttamaan Neuvostoliittoon.

Repin asui Venäjän vallankumouksen jälkeen vuodet 1917-30 huvilallaan itsenäisessä Suomessa eikä suostunut muuttamaan Neuvostoliittoon, vaikka bolshevikit yrittivät häntä kovasti houkutella.

Lue lisää: Repinin Suomen-aikaa vähätellään Venäjällä - mutta miksi Suomi itse ei muista paremmin?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?