Arja Paanasen kommentti: Futisturistin pienet selviytymisvinkit Pietariin

Pietarin-matkasta voi tehdä sujuvamman ja turvallisemman muutamalla yksinkertaisella tempulla, vinkkaa Ilta-Sanomien Venäjään erikoistunut toimittaja Arja Paananen.

2.2.2020 8:49

Moni suomalainen jalkapallofani on saanut vastikään tiedon siitä, onko arpaonni potkaissut kesän EM-kisojen lippujen suhteen.

Pietariin suuntaa tuhansia lipullisia suomalaisia ja sen päälle vielä todennäköisesti moninkertainen määrä liputtomia Huuhkajat-faneja, joista moni saa samalla elämänsä ensikosketuksen Venäjän-matkailuun.

Ettei vaan nyt sattuisi mitään!

Suomalaisille on jostain syystä tyypillistä, että moni jännittää etukäteen aivan turhaan Venäjän-matkaa. Mutta auta armias, kun päästään Venäjälle asti. Silloin moni unohtaa kaiken varovaisuutensa ja ajautuu ongelmiin, joiden alkusyy on omassa itsessä.

Pietari on mahtava kaupunki, mutta matkan onnistumisen voi varmistaa miettimällä etukäteen kuntoon seuraavat kolme asiaa: puhelin, passi ja taksi.

Jos olet työssä, jossa käsittelet jollain tavalla arkaluontoista tai tärkeää tietoa, oma älypuhelin on viisasta jättää kotiin. Venäjän tiedusteluviran­omaiset osaavat odottaa sinua jo etukäteen tulevaksi rajan yli, joten juuri sinun puhelimesi sisältö ja viestiliikenne saattavat kiinnostaa heitä.

Pietariin voi lähteä esimerkiksi vanhan, tyhjennetyn älypuhelimen kanssa, jonka tietoja et synkronoi oikeaan puhelimeesi. Suomalainen, anonyymi ja ulkomaillakin toimiva prepaid-sim on hyvä ratkaisu muutaman päivän reissuille.

Varapuhelimen ottaminen mukaan hyödyttää siinäkin tapauksessa, että sinulla ei ole tarvetta suomalaisen puhelimesi tietojen suojaukseen. Voit myös ostaa venäläisen simin, mutta se ei käy nimettömästi eli passisi tiedot otetaan ylös. Kahden puhelimen taktiikassa on se etu, että suomalaisesta numerosta sinut saadaan aina kiinni, mutta venäläisellä simillä hoidat edullisesti asioinnit.

Passista ja viisumista kannattaa ottaa mukaan sekä paperikopiot että napata valokuvat. Kuvat voi lähettää talteen sähköpostiin, johon pääset tarvittaessa netin kautta.

Perillä passi on turvallisinta jättää säilöön hotellille ainakin yöelämän reissuja varten. Jos passi jostain syystä hukkuisi tai viranomainen kysyisi henkilöllisyyttäsi kaupungilla, kopioista on apua.

Suurin todennäköisyys joutua huijatuksi on erehtyminen mafiataksien kyytiin. Älä lähde ainakaan Pietarin Suomen juna-aseman edustalla taxi-kyltin kanssa odottavien kuljettajien asiakkaaksi.

Huijaritaksin ”mittari” pyörii lyhyellä matkalla helposti 3 500 ruplaan (yli 50 euroa), kun matkan oikea hinta olisi korkeintaan 350 ruplaa (n. 5 euroa).

Kätevintä on ladata varapuhelimeen taksisovellus, kuten Yandex / Yango. Sovellus toimii latinalaisin kirjaimin ja taksi löytyy aina minuuteissa. Keskustassa matkat maksavat 100–400 ruplaa (n. 1,5–6 e) ja lentokentälle pääsee 1 000 ruplalla (n. 15 e).

Ilmainen wifi toimii liki jokaisessa kahvilassa. Suomalaisen liittymän mobiilidatan kytkeminen päälle hetkeksi taksisovellusta varten on myös yksi vaihtoehto, sillä sekin tulee monta kertaa halvemmaksi kuin huijaritaksi.

Kannattaa myös opiskella Supon sivuilta vinkit turvalliseen ulkomaanmatkailuun ja lukea ulkoministeriön sivuilta tarkemmat matkustusvinkit Venäjälle sekä tehdä samalla matkustusilmoitus. Ja sitten ei kun Pietarista nauttimaan!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?