Armenialainen mies heitti räjähteen katsomoon Huuhkajien pelissä – näin uhrit kertoivat: ”Tunsin, kuinka jalka petti alta” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Armenialainen mies heitti räjähteen katsomoon Huuhkajien pelissä – näin uhrit kertoivat: ”Tunsin, kuinka jalka petti alta”

Armenialaismiehen bussireissu Armeniasta Turkuun johti pitkään vangitsemiseen Suomessa.

Armenialaismiehen bussireissu Armeniasta Turkuun johti pitkään vangitsemiseen Suomessa.

Julkaistu: 12.12.2019 16:12

Armenialaismies sai kuuden kuukauden ehdollisen tuomion ja maksettavaksi tuhansien eurojen korvaukset.

Oliko kyseessä pahoinpitely vai vammantuottamus, kun armenialainen jalkapallokannattaja heitti ilotulitteen suomalaiskatsomoon Huuhkajien EM-karsintaottelussa Armeniaa vastaan Turussa?

Se oli keskeisin kysymys torstaina pidetyssä Varsinais-Suomen käräjäoikeuden käsittelyssä, jossa kuultiin 15. lokakuuta pelatussa ottelussa uhreiksi joutuneita suomalaiskannattajia.

Syyttäjä vaati armenialaismiehelle tuomioita räjähderikoksesta ja viidestä pahoinpitelystä. Osa uhreista haki myös vahingonkorvauksia. Puolustus myönsi räjähderikoksen sellaisenaan ja räjähteen heittämiseen liittyvät tapahtumat tahattomina vammantuottamuksina.

Puolustuksen mukaan armenialaismiehen aikomus oli ainoastaan tuottaa kovaa ääntä eikä osua katsomossa olleisiin ihmisiin. Räjähde oli lentänyt ihmisten sekaan vahingossa.

Syyttäjän mielestä ei ollut mahdollista, etteikö vastaaja olisi ymmärtänyt, mitä ilotulitteen heittämisestä saattaisi seurata.

Armenialaismies oli kertonut kuulusteluissa poliisille, että kannattajaryhmillä on aina mukanaan vastaavia räjähteitä.

– Kannattajat ovat olleet ottelutapahtumissa ympäri Eurooppaa, eikä koskaan aiemmin ole tapahtunut mitään tällaista, armenialaista käsittelyssä avustanut Kari Tuokko sanoi.

Vastaaja oli tuonut ilotulitteen mukanaan Armeniasta, kun kannattajajoukko oli saapunut ottelua edeltävänä päivänä linja-autolla. Ilotulite oli F3-luokiteltu räjähde, ja ostettu paikallisesta kaupasta. Vastaavaa räjähdettä ei saa myydä Suomessa yksityishenkilöille, eikä miehellä ollut lupaa tuoda sitä maahan.

Räjähdettä on ohjeiden mukaan käytettävä aukealla alueella ja vähintään 15 metrin päässä ihmisistä. Sitä on aiemmin myyty Suomessa kuluttajille nimellä ”Iso kiinalainen”.

Poliisi pääsi vastaajan jäljille ottelussa kuvatun videon avulla. Videopätkä, jossa vastaaja heittää räjähteen, esitettiin todisteena käsittelyssä. Poliisi myös löysi stadionilta kaksi vastaavanlaista räjähdettä.

Todisteena esitetyssä videossa, jossa oli rekonstruoitu kyseisen ilotulitteen räjähdys, äänen voimakkuudeksi mitattiin 130 desibeliä. Turvallinen desibeliraja on 80.

Käsittelyssä oli paikalla kolme asianomistajaa, ja kahta haastateltiin puhelimitse.

Vastaajan heittämä räjähde oli lentänyt ottelussa O-katsomon kakkosrivillä istuneen miehen jalkoihin.

– En muista, tuliko ensin pamaus vai kipu. Tunsin, että vasen jalka petti alta. Katsoin juuri silloin taululle, joten minulla ei ollut mitään mahdollisuutta nähdä räjähteen heittämistä, mies kertoi Suomen 1–0-maalin jälkeisestä välikohtauksesta.

Suomen maalin teki Fredrik Jensen.

Mies kaatui penkkien väliin, ja hän menetti kuulonsa loppuillaksi. Räjähde oli mennyt läpi hänen kengästään ja vaatteista aiheuttaen muun muassa haavoja ja turvotusta vasempaan jalkaterään sekä palovammoja oikeaan reiteen.

Mies ei pystynyt varaamaan kunnolla painoa vasemmalle jalalle ja joutui siksi keskeyttämään jalkapalloharrastuksensa ja junioreiden valmentamisen. Hän oli joutunut syömään särkylääkkeitä ja antibioottikuurin.

Myös lähellä istuneet henkilöt olivat saaneet eriasteisia vammoja.

– Aluksi tuli kova kipu, ja sen jälkeen olin poissa tolaltani. Järkkärit ohjasivat minut ensiapuun, ja sieltä lähdin TYKSiin, yksi asianomistaja kertoi.

Neljälle asianomistajista oli tullut kuulovaurioita, jotka olivat osalla myöhemmin helpottaneet. Yksi uhreista kertoi edelleen kärsivänsä huonontuneesta kuulosta ja päivittäisestä tinnituksesta.

– Joka ilta on nukkumaan mennessä tunne kuin valtameri olisi pään sisällä, yksi asianomistajista kuvaili.

Yksi uhreista oli myös saanut räjähteestä ruhjeen polvitaipeeseensa.

Käräjäoikeus antoi tuomion käsittelyn jälkeen torstaina. Se katsoi vastaajan teon olleen tahallinen. Armenialainen tuomittiin räjähderikoksesta ja viidestä pahoinpitelystä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi hän joutuu maksamaan yhdelle uhreista 4 000 ja kahdelle muulle 1 000 euroa korvauksia.

Mies päästettiin vapaaksi, koska tuomion myötä ei ollut enää edellytyksiä pitää häntä vangittuna.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Suomi voitti ottelun 3–0.

Tuoreimmat osastosta