Tim Sparv ja Jitka Novackova kertovat IS:n haastattelussa, miten heidän rakkaustarinansa alkoi - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Linnan juhlissa hurmanneet Jitka Novackova ja Tim Sparv kertovat, kuinka rakkaus alkoi: ”Ensimmäinen haastattelumme pariskuntana”

Tim Sparv ja Jitka Novackova viettivät Helsingissä muutaman päivän. Vierailu huipentui Linnan juhliin.

Tim Sparv ja Jitka Novackova viettivät Helsingissä muutaman päivän. Vierailu huipentui Linnan juhliin.

Julkaistu: 7.12.2019 6:27

Tim Sparv ja Jitka Novackova ovat eläneet kaksi ja puoli vuotta etäsuhteessa. Sen toimiminen vaatii jatkuvaa keskustelua.

Helsinkiläisessä hotellissa aamupäivää viettävän herrasmiehen kahvit näyttävät menevän väärään kurkkuun. Pää kääntyy ja lehti nousee nopeasti kasvojen eteen kuin kysyen, että kuka kumma tänne juuri käveli?

Hotellin loungeen astuu jalkapalloilija Tim Sparvin naisystävä, tshekkiläinen Jitka Novackova. Ainakin yhden sivullisen harmaa ja sateinen itsenäisyyspäivä näyttää pelastuneen.

Sparv ja Novackova eivät ole salailleet suhdettaan, mutta jos huomioidaan, että kyseessä on yhden maan jalkapallomaajoukkueen kapteeni ja toisen maan missikilpailun voittaja niin voidaan puhua hyvin matalan profiilin suhteesta.

– Tämä on meidän ensimmäinen haastattelumme pariskuntana. Nythän tämä menee vakavaksi, ei parane enää erota, Jitka sanoo ja nauraa perään.

Suuri yleisö sai kunnolla vasta tietää tapailusta tänä syksynä, vaikka yhteistä taivalta on takana jo noin kaksi ja puoli vuotta.

Miten ihmeessä suomalainen, Tanskassa leipänsä tienaava futaaja ja vuoden 2011 Miss Tshekki päätyivät yhteen? Kaikki alkoi Sparvin entisen joukkuekaverin Filip Novakin järjestämistä sokkotreffeistä Tanskassa muutama vuosi sitten. Sparv ja Novackova vaihtoivat viestejä ennen tapaamista ja lopulta heidän oli määrä tavata syntymäpäiväjuhlilla Tanskassa.

– En ollut vielä nähnyt Timiä kun kuulin hänen äänensä. ”Hei, olen Tim”, kuului todella upealla äänellä. Käännyin ja näin komean miehen. Ja charmi oli heti päällä, Jitka kertoo.

Sparv kertoo, että kun hän näki Novackovan, se oli menoa hänen osaltaan.

– Jitka on todella kaunis, mutta ennen kaikkea tunnen vetoa hänen persoonallisuuteensa ja henkilökohtaiseen kunnianhimoonsa. Pidin kaikesta hänessä. Ajattelin nopeasti, että tämä voisi toimia.

Rakkautta ensikuulemalla, siis. Tiellä oli kuitenkin mutka, jonka läpi Sparv ja Novackova luovivat tietään vielä kahden ja puolen vuoden yhdessäolon jälkeenkin. Novackova asuu yhä Tshekissä ja Sparv tienaa leipänsä Herningissä Tanskassa. Päivittäinen etäisyys pariskunnan välillä on siis noin tuhat kilometriä.

Kyyneliäkin vuodetettu

Etäsuhde vaatii – kuten kuka tahansa sellaisessa elänyt tietää – paljon hoivaa. Rennosti ja iloisesti yhdessä esiintyvä pariskunta vakavoituu ainoastaan puhuessaan niistä vaikeuksista, joita he ovat joutuneet luovimaan selättääkseen jatkuvan toisistaan etäällä elämisen.

Nytkin yhteistä aikaa Linnan juhlista nauttimiseen tulee vain pari päivää. Jitka lensi Suomeen Prahasta ja Tim Tanskasta torstai-iltana. Molemmat palaavat koteihinsa heti lauantaiaamuna.

– Olemme viettäneet yhdessä ehkä 2–3 päivää viimeisen parin kuukauden aikana. Se on todella raskasta, Sparv huokaa.

– Viimeinen puoli vuotta on ollut todella raskas. Yleensä näemme 4–6 päivää kuukaudessa ja normaalisti niin, että Timin työn vuoksi minä matkustan hänen luokseen. Se ei ole aina oikein tarpeeksi, Novackova komppaa.

Tim Sparv ja Jitka Novackova odottivat perjantaina aamupäivällä Linnan juhlien alkua helsinkiläisessä hotellissa.

Tim Sparv ja Jitka Novackova odottivat perjantaina aamupäivällä Linnan juhlien alkua helsinkiläisessä hotellissa.

Suomalainen mies ei aina tunteistaan helposti puhu, mutta rento Sparv ei häpeile myöntää, että raskaimpina aikoina kyyneliä on vuodatettu ja käyty erittäin tiukkoja keskusteluja tulevaisuudesta. Ongelmat ovat kuitenkin aina keskittyneet etäisyyteen, ei muihin asioihin. Kun yhteistä aikaa järjestyy, niin se on myös sen arvoista.

Etäsuhdevinkikseen pariskunta teroittaa, että aina pitää olla jokin kiintopiste, jota odottaa – seuraavaa tapaamista, seuraavaa yhteistä seikkailua.

Joulun he viettävät erillään – se on Sparvin ainoa tilaisuus koko vuonna nähdä Glen-veljeään – mutta vuosi vaihtuu yhdessä Prahassa. Sen jälkeen suunta käy kohti Malediiveja.

– Aina pitää olla jotain, mitä odottaa. Jotain, josta tietää, milloin kärsimys loppuu, Jitka, 27, sanoo ja naurahtaa.

Se ”kärsimys” on ainakin nyt hetkeksi taas ohi, ja se näkyy rennosti ja onnellisesti yhdessä istuvasta pariskunnasta.

Etäsuhteesta lähisuhteeseen?

Sparv ja Novackova ovat päättäneet asua erillään molempien töiden vuoksi. Sparv, 32, pelaa aina työnantajansa armoilla. Vaikka Novackova toivoisi hänen muuttavan Tshekkiin pelaamaan, se ei ole yhtä helposti sanottu kuin tehty.

Sama koskee Jitkan töitä. Kumpikin on kunnianhimoinen ja haluaa rakentaa omaa uraansa. Hän on malli ja juontaja ja ylläpitää omaa Youtube-kanavaansa. Siellä hän esittelee omien sanojensa mukaan elämänsä hyviä ja huonoja hetkiä, ei vain kiiltokuvakohtauksia. Hän kannustaa ihmisiä kehopositiivisuuteen ja yrittää laajan sosiaalisen median tavoittavuutensa kautta auttaa ihmisiä kierrättämään.

– Olin jonkin aikaa plusmallina, koska minulla oli vaikeuksia painoni kanssa. Tiedän, miltä tuntuu, kun vanhat koot eivät enää mahdu ylle. Minulle on etenkin Tshekissä todella tärkeää kannustaa naisia hyväksymään itsensä sellaisina kuin he ovat. Suomessa ja Tanskassa tällaisissa asioissa ollaan todella paljon edellä. Tshekissä ollaan yhä hurjan ulkonäkökeskeisiä. Toivoisin, että muualla otettaisiin Suomesta mallia.

Pariskunta suuteli kamerojen edessä saapuessaan Linnan juhliin.

Pariskunta suuteli kamerojen edessä saapuessaan Linnan juhliin.

Entä se ”kohtalonkysymys”? Eli: koska Tim ja Jitka siirtyvät etäsuhteesta lähisuhteeseen?

– Minun uraani on 2–3 vuotta huipulla jäljellä... Tim aloittaa.

– Älä höpsi! Kuusi ainakin, Jitka keskeyttää.

– Sopimukseni päättyy kesällä. Saa nähdä, mihin ura vie. Haluan yhä pelata. Meillä on suunnitelma – se muuttuu vielä varmasti – mutta Jitka tulee Tanskaan pidemmäksi aikaa ensi vuonna. Ja varmasti kun urani päättyy, meillä on ainakin Prahassa jonkinlainen tukikohta. Olemme molemmat kunnianhimoisia, ja etenemme se edellä. Kummankin pitää olla onnellinen. Mihin se vie, se nähdään.

Perjantaina se vei Linnan juhliin. Sen jälkeen, jälleen kerran, eri teille. Mutta juuri nyt kumpikaan onnellisesta pariskunnasta ei vaihtaisi sitä mihinkään.

”Tämä on iso juttu”

Suomessa on muutama instituutio, joita tuskin koskaan tullaan kadottamaan. Kolmen kärjessä lienevät juhannus, vappu ja Linnan juhlat. Tämä tuli myös Jitka Novackovalle selväksi pian sen jälkeen, kun seurustelu Tim Sparvin kanssa alkoi.

– Olen tiennyt suhteemme alusta asti, että Linnan juhlat ovat todella erityislaatuinen tapaus Suomessa. Tämä on iso juttu, ja jos on onnekas, tällainen osuu kerran elämässä kohdalle. Kun Tim sai kutsun, niin huudahdin, että totta kai me menemme, Novackova sanoo ja nauraa.

Huuhkajakapteeni Sparv on itseoikeutetusti kutsulistalla, sillä hän kipparoi Suomen historiansa ensimmäistä kertaa miesten jalkapallon EM-kisoihin. Hänen seurajoukkueensa Midtjyllandin kausi jatkuu yhä, mutta kippari pääsi poikkeusluvalla Suomen itsenäisyyttä juhlimaan.

– Tämä on todella erityinen juttu. Moni elää koko elämänsä saamatta kutsua. Suuri kunnia, Sparv sanoo.

Tim Sparv ja Jitka Novackova olivat yksi Linnan juhlien kuvatuimmista pareista.

Tim Sparv ja Jitka Novackova olivat yksi Linnan juhlien kuvatuimmista pareista.

Entinen Miss Tshekki tietää keräävänsä katseita Linnan juhlissa. Juhlamekon suunnitteli arvostettu prahalainen Atelier Flannel.

– Se on todella tyrmäävä, Sparv kehuu naisystävänsä valintaa.

– Onko se liikaa? Kun ihmiset näkevät hänet niin joku voi ajatella nopeasti, että okei, hän ei ole suomalainen. Suomessa usein sanotaan, että vähemmän on enemmän. Tshekissä enemmän on enemmän.

Sparvin pariskunta tuskin kolusi yötä myöten jatkoilla, tai niin ei ainakaan soisi. Sparvilla on varhainen aamulento, sillä lauantaina odottavat harjoitukset ja sunnuntaina peli. Novackova palaa aamulla Tshekkiin.

Tuoreimmat osastosta