Huuhkajien kannattajayhdistys SMJK tuohtui Palloliitolle EM-kisojen lipuista - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien kannattajayhdistys tuohtui Palloliitolle EM-kisojen lipuista: ”Jotkut ovat miettineet jopa boikottia”

Pohjoiskaarre pitää yllä tunnelmaa Suomen peleissä hyvinä ja huonoina hetkinä, mutta Suomen maajoukkueella on muitakin uskollisia kannattajia, jotka eivät kuulu yhdistykseen.

Pohjoiskaarre pitää yllä tunnelmaa Suomen peleissä hyvinä ja huonoina hetkinä, mutta Suomen maajoukkueella on muitakin uskollisia kannattajia, jotka eivät kuulu yhdistykseen.

Julkaistu: 1.12.2019 20:01

EM-kisalippujen kannattajakiintiö selviää maanantaina. Kannattajayhdistys odottaa ratkaisua hermostuneena. Palloliitto kertoo pohtineensa seuratoimijoiden ja muissa katsomoissa käyvien kannattajien roolia.

Suomen historiallisen jalkapallon miesten EM-kisapaikan varmistumisesta on ehtinyt kulua hädin tuskin kaksi viikkoa, mutta kilpailu kisalipuista on muuttumassa taisteluksi. Suomen maajoukkueen kannattajat eli SMJK ja Palloliitto ovat käyneet Ilta-Sanomien tietojen mukaan tiukkaa vääntöä siitä, mikä tulisi olla SMJK:n osuus Suomen lippukiintiöstä EM-kisapeleissä.

Alkuperäisen tiedon mukaan Kööpenhaminassa fanikatsomoiden lippukiintiöt ovat Kööpenhaminassa 5 000 ja Pietarissa 8 000. Huuhkajien äänekäs ja intohimoinen kannattajajoukko on pettynyt tapaan, jolla Palloliitto on hoitanut neuvotteluja keskusteluista SMJK:n osuudesta tästä kiintiöstä.

Palloliitto on taas eri mieltä keskustelujen sävystä ja sisällöstä.

Suurin osa lipuista muille kuin SMJK:n jäsenille

Uefa antaa jokaisen kansallisen liiton päättää itse, miten kisalippujen myynti priorisoidaan. Joissain maissa, esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa, fanikatsomon lipun saadakseen on kuuluttava kannattajayhdistykseen. Suomessa SMJK saa osan lipuista jäsenilleen, mutta suurin osa menee yleiseen arvontaan ja muille sidosryhmille.

SMJK:n osuus varmistuu maanantaina. Yhdistyksen lippuvastaava Marko Karvinen kertoo, että SMJK kokee tulleensa vähätellyksi keskusteluissa.

– Meille sanottiin heti alussa, että lippuja on todella vähän jaettavaksi SMJK:n porukalle. Osa Palloliiton ylemmästä porukasta oli ymmärtääkseni jopa sitä mieltä, ettei meillä pitäisi olla mitään kiintiötä. Liiton muut sidosryhmät, kuten sponsorit ja seuratoimijat, heidän työnsä on kuulemma tärkeämpää, Karvinen kertoo keskusteluista.

Suomessa siis SMJK:n jäsenet saavat etuosto-oikeuden tiettyyn osaan Suomen kiintiöstä, ja loput menevät muille sidosryhmille sekä yleiseen myyntiarvontaan. Siihen voi osallistua Uefan verkkosivuilla.

– Aluksi meille tarjottiin 500 lippua riippumatta pelipaikasta. Meidän lähtökohta oli 1 600 jokaiseen peliin. Kööpenhaminan suhteen on vääntöä, Pietarin kanssa näyttää nyt ihan hyvältä.

– Me tiedämme, että he tekevät parhaansa asian eteen, mutta meitä hämmästyttää liiton suhtautuminen kannattajiin. Me olemme se ryhmä, joka luo tunnelman ja antaa buustia joukkueelle. Pohjoiskaarretta käytetään näkyvästi liiton omassa markkinoinnissa. Hämmentävää, että meitä kohdellaan toissijaisina.

Pohjoiskaarteessa riitti jo väkeä tuhatpäin Olympiastadionilla Georgiaa vastaan 2012.

Pohjoiskaarteessa riitti jo väkeä tuhatpäin Olympiastadionilla Georgiaa vastaan 2012.

Karvisen mukaan kannattajat ovat turhautuneita tilanteeseen ja odottavat jännittyneinä maanantaita, jolloin Palloliitto ilmoittaa SMJK:lle sen lopullisen kiintiön. Jos lukema on pettymys, se voi näkyä tulevissa maaotteluissa katsomossa, Karvinen väläyttää.

– Tähän saakka kaikki asiat liiton kanssa ovat menneet oikein hyvin ja luottamus on ollut korkealla. Jos lippuhommasta tulee fiasko, niin luottamusta ei enää ole. Emme voi antaa liitolle mitään takeita siitä, mitä tulisi tapahtumaan tulevissa otteluissa. Ihmiset olisivat hyvin vihaisia, ja jotkut ovat miettineet jopa boikottia, jos Palloliitto meitä niin paljon aliarvioi. Jos joidenkin mielestä meillä ei ole mitään virkaa, niin miksi me turhaan tehdään tätä hommaa?

Fiasko olisi Karvisen mukaan esimerkiksi se, että Kööpenhaminan kiintiö jäisi 500 lipun tienoille ja Pietarin noin tuhanteen.

Palloliitto: Keskustelut hyvässä yhteisymmärryksessä

Palloliiton myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varis kiistää, että SMJK:lle olisi suoraan tarjottu 500 lippua per ottelu. Variksen mukaan 500 ei ole tarjottu, vaan ”asioista on keskusteltu eri kanteilta”.

SMJK ja Palloliitto ovat yhtä mieltä siitä, millä kriteerillä SMJK asettaisi omat jäsenensä järjestykseen lipunmyynnissä. Tärkein kriteeri on, onko käynyt aktiivisesti Kansojen liigan ja EM-karsintojen otteluissa Pohjoiskaarteessa.

– Kyse on nyt siitä, että mihin se (kiintiön) raja vedetään. Heillä on nyt ymmärtääkseni noin 6 000 jäsentä. Olemme keskustelleet asioista hyvin laaja-alaisesti. En sanoisi, että keskustelut ovat välttämättä olleet jännittyneitä, Varis kertoo IS:lle.

Lisäksi Varis korostaa, että kukaan Palloliiton johdossa olisi sanonut, ettei SMJK:lle rajattaisi mitään lippuja. Hän sanoo, että jokainen on esittänyt oman kantansa ja puntaroinut kaikkien eri jalkapallosidosryhmien asemaa.

– Jos seurataan yleisesti keskusteluja niin jokuhan voi olla sitä mieltä, että miksi SMJK olisi erityisasemassa verrattuna vaikkapa tyyppiin, joka on seurannut uskollisesti maajoukkuetta, mutta ei ole jäsen. Ei kukaan meistä ole tuota mieltä, sillä SMJK:n rooli tunnelman luojana on valtava.

– Olemme pohtineet, että mikä on vaikkapa seuratoimijoiden rooli, uskollisen muissa katsomoissa käyvän kannattajan rooli ja niin päin pois. Asiassa on monta kulmaa. SMJK on supertärkeä, mutta tämä keskustelu ei liity vain heihin. Moni muukin on omasta mielestään perustellusti oikeutettu lippuihin. Painotin itse siinä yhteydessä, että SMJK on tietenkin siinä ihan kärjessä.

Kisoihin on paljon halukkaita

Muut sidosryhmät, joille lippuja plokataan ovat mm. pelaajien lähipiirit sekä liiton yhteistyökumppanit. Lisäksi liitto tulee varaamaan myös muille lippuja fanikatsomokiintiöstä. Se, ketkä tähän joukkoon kuuluvat, on Variksen mukaan yhä auki. Hän ymmärtää, että SMJK haluaisi isomman siivun lipuista mutta korostaa, että historiallisiin kisoihin on paljon muitakin halukkaita.

Teemu Pukki teki EM-karsinnoissa 10 maalia.

Teemu Pukki teki EM-karsinnoissa 10 maalia.

Tämä on samalla kohta, jossa liiton ja kannattajien ajatusmaailmat eroavat voimakkaimmin toisistaan. SMJK kokee, koska sen rooli Suomen peleissä on niin näkyvä ja se on osa liiton omaakin markkinointia, ansaitsevansa suuremman arvostuksen lippukeskusteluissa.

– Ei mitään pois esimerkiksi pitkän linjan seuratoimijoilta, ilman muuta heille kuuluu paikka katsomossa. Heillä on mahdollisuus saada lippuja myös normaalin myyntiprosessin kautta. Eivät kaikki meidän jäsenetkään saa lippua. Me olemme kuitenkin se, joka tuo tunnelman, Karvinen muistuttaa.

Variksen mukaan on harmillista, jos SMJK kokee tulleensa aliarvioiduksi.

– He ovat meille supertärkeä sidosryhmä. Varmasti löydämme hyvän kompromissin. Olen varsin vakuuttunut, että he tulevat olemaan tyytyväisiä määrään. Eri maissa liput jaetaan eri tavalla ja esimerkiksi Ruotsissa kannattajayhdistyksen rooli ja tyyli ovat hyvin erilaisia kuin SMJK:lla.

Sittenkin isompi maakiintiö?

Niin SMJK:lle kuin Palloliitollekin tuli yllätyksenä Uefan lauantaina julkaisema tiedote, jossa ilmoitettiin eri suuruiset maakohtaiset fanikatsomokiintiöt kuin mitä oli aiemmin ollut tiedossa.

Uefan tuoreen tiedotteen mukaan katsomokiintiö olisikin Kööpenhaminaan 7 000 ja Pietariin 10 000 eli 2 000 paikkaa enemmän molempiin kuin aiemmin oli tiedossa.

– Tämä oli hämmentävä viesti, joka on ristiriidassa Uefan aiempien viestien kanssa. Laitoimme asiasta jo Uefalle kyselyn, johon toivottavasti saamme pian vastauksen, Varis sanoo.

Varis sanoi, ettei usko Suomen kokonaiskiintiön olevan odotettua suurempi. Oli tilanne kumpi hyvänsä, niin SMJK:n ja muiden sidosryhmien osuus Suomen lippukiintiöstä tulee olemaan monta tuhatta lippua. Esimerkiksi pelkästään 23 EM-kisapelaajan lähipiireistä koostuu nopeasti monisatapäinen joukko, yhteistyökumppanien lippumääristä puhumattakaan. Varis vakuuttaa silti, että muillekin riittää pilettejä.

– Jos ajatellaan kolmen ottelun lippujen kokonaismäärää, niin ylivoimaisesti suurin osa lipuista tulee myyntiin yleiseen arvontaan.

Tuoreimmat osastosta