Huuhkajien entinen kapteeni Niklas Moisander oikoo puheita: ”En anele, että ottakaa minut mukaan”

Niklas Moisander ei sulje pois mahdollisuutta palata maajoukkueeseen, mutta jättää päätöksen Markku Kanervalle.

Huuhkajien entinen kapteeni Niklas Moisander lopetti maajoukkueuransa kaksi vuotta sitten.

29.11.2019 9:48

Kesällä Huuhkajat matkaa historiansa ensimmäisiin EM-kisoihin, ja spekulaatiot kisajoukkueen jäsenistä käyvät jo kuumina. Yksi kysymysmerkki on ollut Niklas Moisander, 34-vuotias Werder Bremenin kapteeni, joka lopetti maajoukkueuransa kaksi vuotta sitten.

Ilta-Sanomien haastattelussa kokenut toppari ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että hän palaisi maajoukkueeseen, mutta samalla hän korostaa, ettei kyseessä ole hänen päätöksensä.

– Haluan selkeästi sanoa, että tuo joukkue, joka meni kisoihin, ansaitsee mennä sinne. Jos sellainen tilanne tulee, että Rive kysyy minua, en osaa sanoa, mitä sitten tapahtuu. En ole rehellisesti sanoen miettinyt asiaa, Moisander kertoo, ja lisää:

– Tämä ei ole minun päätökseni. Enkä missään nimessä kampanjoi itseni puolesta tai anele, että ottakaa minut mukaan.

Niklas Moisander (oik.) on Werder Bremenin kapteeni. Hän teki hiljattain jatkosopimuksen seuran kanssa.

Markku ”Rive” Kanerva ei ole ottanut Moisanderiin yhteyttä EM-kisalipun varmistuttua. Pohjevammasta juuri toipunut puolustaja sanoo, ettei hän sitä odottanutkaan.

Hän on kuitenkin seurannut Suomen juhlia ja kuullut myös kapteenin Tim Sparvin kommentit, joissa tämä sanoi pitävänsä ”outona”, jos maajoukkueuran lopettaneet pelaajat palaisivat takaisin.

– Se on Timin mielipide, ja hänellä on oikeus siihen. Tietyllä tapaa hän on oikeassa, että jos lopettaa maajoukkueessa, lopettaa maajoukkueessa. Ymmärrän sen näkökantin. Jos Tim sanoo noin ja koko joukkue on tuota mieltä, on turha edes puhua minun mahdollisesta paluustani. Jos koko joukkue on sitä mieltä, ettei minua tarvita, ja Rive myös, sitten se on niin, Moisander selittää.

Ajatus siitä, että vain karsinnoissa pelanneet pelaajat ansaitsisivat pelata kisajoukkueessa, on usein esitetty, mutta samalla turhan yksinkertainen. Pelaajat voivat myös loukkaantua lähikuukausina, toiset taas kehittyä tai löytää huikean vireen, ja valmentajan tehtävä on koota yhteen paras mahdollinen Suomen maajoukkue, joka voi pärjätä EM-kisoissa.

– Ymmärrän, ettei tämä ole yksiselitteinen juttu, Moisander sanoo.

– Totta kai minunkin mielestäni kisoihin pitää mennä paras joukkue ja voi vielä tapahtua loukkaantumisia, sun muuta. Mutta minun mielipiteelläni ei ole tällä hetkellä hirveästi väliä. Rive tekee päätökset.

Niklas Moisander pohti maajoukkueessa lopettamista pitkään.

EM-kisoihin pääseminen oli vuosien ajan myös Moisanderin unelma. Silloinen päätös maajoukkueuran lopettamisesta oli vaikea mutta kuitenkin oikea, hän arvioi.

– Mietin silloin lopettamista pitkään, eikä se ollut helppo päätös. Tiesin myös, että jos näin käy, minun täytyy vain elää sen kanssa. Tein päätökseni ja seison sen takana – tämä on elämää. Enkä usko, että olisin viime kaudella voinut pelata niin hyvin Bremenissä, jos minulla olisin ollut vielä maajoukkuepelitkin, hän huomauttaa.

Harmitella Moisander ei halua, vaan iloita.

– Enimmäkseen olen vain iloinen joukkueen ja taustojen, koko suomalaisen futiksen puolesta. EM-kisat ovat upea saavutus.

– Toivon, että tämän haastattelun jälkeen saadaan vähän selkeyttä tähän asiaan. Olen lukenut Suomessa kommentteja ja otsikoita, jotka eivät minusta pitäneet ihan paikkaansa, Moisander sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?