Kommentti: Huuhkajissa jo lopettaneiden EM-kisoihin houkuttelussa piilee paljon riskejä – kaksi nimeä nousee esiin - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Huuhkajissa jo lopettaneiden EM-kisoihin houkuttelussa piilee paljon riskejä – kaksi nimeä nousee esiin

Niklas Moisanderin tai kenenkään muunkaan ei pidä palata Huuhkajiin, jos joukkueen marssijärjestys ei ole selvä, kirjoittaa Janne Oivio.

Niklas Moisander nauttii suurta arvostusta Werder Bremenin kapteenina ja samoin oli Suomen maajoukkueessakin.

28.11.2019 15:29

Kun Lasse Lehtinen oli Haluatko miljonääriksi -ohjelman juontaja, hänellä oli suorastaan raastavan hidas tapa viedä ohjelmaa eteenpäin. Ihan sama, kysyttiinkö Suomen pääkaupunkia tai pääpalkintokysymystä, niin Lehtinen venytti odotuksen äärimmilleen.

– Oletko nyt AIVAN varma? kuului kysymys – useaan otteeseen – kärsimättömän kilpailijan jännittäessä vastausta.

Kysymys toimii molempiin suuntiin, kun puhutaan Suomen jalkapallomaajoukkueesta ja sen jo kertaalleen jättäneistä pelaajista. Niklas Moisander, 34, Perparim Hetemaj, 32, Alexander Ring, 28, ja Kari Arkivuo, 36, lopettivat kaikki maajoukkueessa vuoden 2017 ja 2018 aikana.

Lisäksi maajoukkueen pitkäaikainen runkopelaaja Roman Eremenko, 32, joutui sivuun vuonna 2016 kärähdettyään kokaiinin käytöstä. Hänkin olisi taas pelikelpoinen.

Näistä pelaajista fanit ovat kyselleet eniten Moisanderin, Hetemaj’n ja Eremenkon perään. Tiedän sen, koska vastaanotan näitä kysymyksiä joka viikko Pallokerhon lähetyksiä varten podcastin kuulijoiltamme. Tämä kolmikko ja myös Ring olisivat EM-kisoihin valmistautuvalle joukkueelle jokainen selkeä vahvistus.

– Oletteko nyt AIVAN varmoja, ettette halua pelata maajoukkueessa? fanit kysyvät.

Tuoreessa Pallokerhon jaksossa keskustellaan Suomen tappiosta Kreikalle ja siitä, mitä se merkitsee EM-kisojen lohkoarvonnalle. Jos alla oleva soitin ei toimi selaimellasi, voit kuunnella jakson tästä.

Werder Bremenin arvostettu kapteeni Moisander oli ensimmäinen, joka avasi pelin, kun saksalaismedia kysyi häneltä maajoukkuepaluusta.

– Tein päätöksen (maajoukkueuran päättämisestä), eikä se ollut helppo. Tietenkin haluaisin olla mukana EM-kisoissa, mutta se ei ole minun päätökseni. En tiedä, tarvitaanko minua ylipäätään. Mutta en ajattele sitä. Keskityn täysin Werderiin ja haluan päästä taas pelikuntoon, Moisander kommentoi.

Joukkuedynamiikka edellä

On täysin ymmärrettävää, että fanit haluavat mahdollisimman nimekkään joukkueen kisoihin. Ja kuten sanottu, paperilla jokainen olisi vahvistus. Se ei kuitenkaan voi olla – eikä varmasti olekaan – ainoa asia, jota päävalmentaja Markku Kanervan pitää puntaroida kisajoukkuetta valitessaan.

Tärkein asia liittyy joukkuedynamiikkaan. Nämä pelaajat jättivät jo maajoukkueen kertaalleen. Heidän paluissaan pitäisi olla varovainen, koska muuten signaali on väärä. Ei voi olla niin, että raskaiden karsintojen ajaksi laitetaan hanskat naulaan, mutta historiallisen arvokisapaikan koitettua tullaan poimimaan rusinat pullasta.

Kapteeni Tim Sparv antoi sivulauseessa ymmärtää juuri näin IS:lle aiemmin marraskuussa.

– Tuntuisi oudolta, että lopettaa maajoukkueessa ja tulisi takaisin. Se on mun mielipide.

Sparv sanoi myös, että Eremenkon tilanne on toinen, sillä hän on ollut sivussa kokaiinin käytöstä tulleen kilpailukiellon takia. Hän ei ole ainakaan vielä lopettanut maajoukkueuraansa.

Avaukseen ei voi noin vain kävellä

Kukaan mainituista pelaajista ei voi tulla ryhmään ja otaksua kävelevänsä avauskokoonpanoon. Moisanderin tai kenen tahansa muun on oltava valmis siihen, että paikka voitetaan takaisin harjoitusten ja valmistavien pelien näytöillä.

Teemu Pukki (keskellä) saattaa saada maajoukkuekavereikseen vielä uudelleen Roman Eremenkon (vas.) ja Perparim Hetemaj’n.

Esimerkiksi Moisander, niin hyvä kuin hän onkin, ei voi otaksua korvaavansa noin vain Suomen puolustuksen kivijalkaa, Paulus Arajuurta ja Joona Toiviota. Hänen pitäisi olla valmis palaamaan ryhmään ensimmäisenä varamiehenä toppariksi ja kenties vasemmaksi pakiksi.

Sama koskee muitakin paluuhalukkaita.

Tilanne muuttuu, jos joukkueen runkopelaajat loukkaantuvat kevään aikana ja ryhmään tarvitaan täydennystä.

Taktisesti spesifisti Moisander on klassisesti ilmaistuna mahdollisuus, mutta myös riski. Hänen mukaantulonsa saattaisi innoittaa Kanervan lähtemään peleihin jälleen kolmen alakerralla, kun mukana olisi uusi, pallotaitava mies.

Siihen näytetään palaavan kerta toisensa jälkeen, vaikka tulokset yhtäältä Italiaa kuin Kreikkaakin vastaan ovat olleet heikkoja. Nähdyn perusteella se olisi valitettava ratkaisu.

Myös nuoria pitää harkita

Jos minulta kysyttäisiin – eikä tietenkään kysytä – houkuttelisin tästä ”kadonneiden” joukosta ahkerimmin mukaan Eremenkoa ja Hetemaj’ta. Puolustuksen keskusta on jo nykymuodossaan Suomen kivijalka. Huuhkajat tarvitsee keskikentälle ja hyökkäysten rakenteluun syvyyttä ja laatua. Jokainen olisi syvyyspelaajana tärkeä, mutta kuten olemme nähneet, kukaan heistä ei ole korvaamaton.

Tässä kohtaa kääntäisin katseeni ainakin yhteen muuhun pelaajaan. Joukkueen murheenkryyni on hyökkäys. Jos Eremenkoa ei saada Pukin aisapariksi alemmaksi hyökkääjäksi, niin vaihtoehdot ovat Rasmus Karjalainen, Jasse Tuominen ja Joel Pohjanpalo – heistä vain Karjalainen pelaa seurajoukkueessaan edes vähän. Eikä tee maaleja.

Wimbledonissa maaleja mättävälle Marcus Forssille olisi käyttöä Huuhkajissa.

Ainoa suomalaishyökkääjä, joka pelaa tällä hetkellä edes jokseenkin kovassa sarjassa koko ajan ja tekee maaleja tasaisesti on Marcus Forss. Palloliiton on aika haudata sotakirves nuoren hyökkääjän lähipiirin kanssa, keskittyä omaan sekä pelaajan etuun kinastelun sijaan ja katsoa talvella, miten valmis Forss tositoimiin on.

Ehkä hän on valmis, ehkä ei. Mutta hänen tontilleen Suomi tarvitsee kipeästi osaajia, joiden pelituntuma ja maalivainu ovat kohdillaan.

Tulee mukaan kuka hyvänsä, niin selvää ainoastaan on, että heidän on tultava joukkueeseen penkin kautta ja hyväksyttävä roolinsa. He eivät voi tulla tuosta vaan mukaan. Se turmelisi Huuhkajien tärkeimmän voimavaran eli yhtenäisyyden pahimmalla mahdollisella hetkellä.

Kysyn ryhmän jo jättäneiltä vielä kerran: Vaikka ovi aukeaisi, oletko nyt AIVAN varma?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?