Islannin legendaarinen valmentaja huomasi ison muutoksen Huuhkajissa jo MM-karsinnassa – ”Jotain oli selvästi tapahtumassa”

Islannin jalkapallomaajoukkueen sensaatiomaisesti MM-turnaukseen 2018 valmentanut Heimir Hallgrimsson, 52, muistaa hyvin karsintalohkon ottelut Suomea vastaan.

Heimir Hallgrimsson näki Huuhkajissa suuren muutoksen jo ennen Kansojen liigaa.

20.11.2019 13:29

– Jotain oli selvästi tapahtumassa, Heimir Hallgrimsson muistelee IS:lle.

– Joukkueesta ja sen pelaamisesta aisti muutoksen. Sitä oli jo ensimmäisessä ottelussa, jonka me voitimme onnekkaasti.

Tuon synkän lokakuun illan kolmen vuoden takaa suomalaiset jalkapallofanit mielellään unohtaisivat: Suomi johti vierasottelua peliajan täyttyessä 2–1 Teemu Pukin ja Robin Lodin maaleilla, mutta Islanti voitti kahdella lisäajan osumalla.

Erityisesti Ragnar Sigurdssonin ajassa 90+5 maalin edustalta soheltama 3–2-osuma oli suomalaisittain katsottuna kiteytys tuon ajan maajoukkuepeleistä ja Huuhkajien kehnosta itseluottamuksesta.

Hallgrímsson muistaa tuon ottelun toisin – myös suomalaisten kannalta.

– Ottelun aikana aistii tuollaisia asioita. Suomen joukkue oli selvästi tulossa paremmaksi.

Vuotta myöhemmin, lokakuussa 2017 Huuhkajat vihdoin pystyi voittamaan Islannin – voittamaan ylipäätään. Vain kaksi vuotta sitten juhlittiin suomalaisissa jalkapallokatsomoissa sitä, että loputtomalta tuntunut tappioputki saatiin poikki. Alexander Ringin maali riitti Suomen 1–0-voittoon, vaikka Islanti hallitsi peliä Tampereen Ratinassa.

Perparim Hetemaj huudatti Huuhkajien faneja Islanti-voiton jälkeen vuonna 2017.

Mutta Islanti meni Hallgrimssonin johdolla lohkovoittajana MM-turnaukseen, jossa pelasi sensaatiomaisesti tasan 1–1 avausottelussa Argentiinan kanssa. Tappiot Nigerialle ja Kroatialle katkaisivat kuitenkin tien jatkopeleihin.

Islannin ihme

Ennen tuota MM-turnausta Islanti oli kokenut jo vastaavan huuman kuin Suomi viime perjantaina: päässyt ensimmäisen kerran miesten jalkapallon EM-lopputurnaukseen.

– Onnea suomalaiset, tuo tuntuu hyvältä!

Vuoden 2016 turnauksesta muistetaankin Islannin ihme: Hu-kannustushuudon kajautti stadioneilla jopa kymmenen prosenttia koko Islannin asukkaista, ja Islanti meni lohkostaan jatkoon pelattuaan muun muassa mestari-Portugalin kanssa tasan 1–1, ja neljännesvälierässä yhtenäinen joukkue pudotti jatkosta Englannin maalein 2–1.

Tuolloin Hallgrimsson jakoi valmennusvastuun ruotsalaisen Lars Lagerbäckin kanssa.

Heimir Hallgrimsson tietää, että jalkapallon arvokisoihin selviytyminen tuntuu hyvältä.

Hallgrimsson näkee, että Islannin ja Suomen selviytymisessä lopputurnaukseen on paljon yhtäläisyyksiä.

– Voin sanoa sydämestäni, että tuossa yhteisessä MM-karsintaryhmässä koko Islannin valmennusryhmä näki, että Suomen kisapaikka on tulossa. Se tuli sitten seuraavassa karsinassa. Ihmettelen, että Suomi ei koskaan aikaisemmin ole selviytynyt lopputurnaukseen. Suomalaisia pelaajia on kuitenkin ollut pitkään Euroopan huippusarjoissa, hän sanoo.

– Se on tärkeä tekijä myös Islannin menestyksen takana: pelaajat pelaavat ammatikseen ulkomailla. Tällä hetkellä yli sata islantilaista pelaa Euroopassa, kaikki eivät tietenkään huippusarjoissa, mutta muutama niissäkin.

Näiden huippuliigoissa kokemusta hankkineiden pelaajien ammattimainen ote tarttui Hallgrimssonin mukaan muuhun joukkueeseen. Erityisesti hän nimeää esimerkkipelaajaksi Eidur Gudjohnsenin. Hyökkääjä tyytyi 37-vuotiaana veteraanina pieneen rooliin EM-turnauksessa 2016 pelattuaan upean uran muun muassa Barcelonassa ja Chelseassa.

– Kun nuoremmat pelaajat näkivät, että tuollainen pelaaja, lajin kansallinen legenda istuu valittamatta penkillä, jokainen ymmärsi olevansa joukkueen osa parhaiten hoitamalla oman roolinsa.

Hallgrimsson arvelee, että myös Suomen menestyksen syy on yhtenäisessä, sitoutuneessa joukkueessa.

Oppi maailmalta

Hallgrimsson sanoo oppineensa valmentajana paljon Lagerbäckiltä. Samaa hän arvelee tapahtuneen Markku Kanervan ja Suomessa valmentaneiden ulkomaisten valmentajien kesken.

Islantilainen jopa kehaisee Kanervan edeltäjää, vain vuoden verran Huuhkajia valmentanutta ruotsalaisvalmentajaa.

– Sekä Hasse Backe että Kanerva ovat tehneet hyvää työtä, menestys ei tule hetkessä.

Jos Suomi ei olisi hävinnyt Islannille lokakuussa 2016, voi olla, että Backe olisi valmentanut Huuhkajia vielä vuotta myöhemmin Tampereella ja mahdollisesti pidempäänkin.

Mutta juhlittaisiinkohan siinä tapauksessa Suomen historiallista EM-lopputurnauspaikkaa?

Sitä emme voi tietää.

Markku Kanervan työ Suomen peräsimessä saa kehuja.

Hallgrimsson kaipasi seitsemän vuoden maajoukkuevalmennuksen jälkeen seurajoukkuetyöhön – ei vielä varsinaiseen ammattiinsa, hammaslääkäriksi.

– Hammaslääkärinä työskentelin 25 vuoden ajan, osittain samaan aikaan valmentamisen kanssa. Mutta valmennustöitä olen tehnyt 17-vuotiaasta. Kaipasin seuratyöhön aktiiviseen, jokapäiväiseen toimintaan nurmelle. Maajoukkueen valmentaminen on niin toisenlaista, Hallgrimsson sanoo.

Hänellä on sopimus Qatarissa pelaavan Al-Arabin kanssa vuoteen 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?