Illalla pelattiin 10 EM-karsintaottelua – näin tulokset vaikuttavat Huuhkajien tulevaan arvokisalohkoon - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Illalla pelattiin 10 EM-karsintaottelua – näin tulokset vaikuttavat Huuhkajien tulevaan arvokisalohkoon

Huuhkajien seuraava etappi tiistai-illan kansanjuhlien jälkeen on EM-lohkojen arvontatilaisuus Romaniassa 30. marraskuussa.

Huuhkajien seuraava etappi tiistai-illan kansanjuhlien jälkeen on EM-lohkojen arvontatilaisuus Romaniassa 30. marraskuussa.

Julkaistu: 20.11. 10:24

Suomen alkulohko ensi kesän EM-kisoissa selviää monimutkaisen himmelin jälkeen.

Vuoden 2020 jalkapallon EM-kisojen karsintaottelut pelattiin tiistai-iltana päätökseen. Jaossa oli yksi paikka ensi kesän kisoihin, ja lisäksi pelattiin paikoista arvontakoreihin. Eilisen jälkeen on selvillä 20 maata, jotka ratkovat Euroopan mestaruuden, kun Wales varmisti paikkansa 2–0-voitollaan Unkarista.

Saksa jyräsi Pohjois-Irlannin lukemin 6–1, mikä pitää Joachim Löwin miehistön ensimmäisessä arvontakorissa. Hollannilla oli vielä mahdollisuus nousta ykköskoriin, mutta saksalaisten voitto romutti unelmat. Näin Ronald Koemanin miehistö löytyy kakkoskorista viime vuoden maailmanmestarin Ranskan tavoin.

(Video: Huuhkajat tanssivat letkajenkkaa paluulennolla Ateenasta.)

Tiistain tulokset tietävät sitä, että Suomen vastustajat ensi kesän kisoissa ovat yhä auki. Suomea on kaavailtu alkulohkoon B, jonka ottelupaikkakunnat ovat Kööpenhamina ja Pietari. Tässä lohkossa pelaavat varmuudella isäntämaat Tanska ja Venäjä sekä ykköskorista tuleva Belgia.

Neloskorista kyseiseen lohkoon voi päätyä Suomi, mutta myös Wales voidaan ”arpoa” neljänneksi maaksi. Vuoden 2020 EM-kisojen karsintakuvio on siinä määrin monimutkainen, että arvonta-sana täytyy laittaa lainausmerkkeihin.

Toinen alkulohko, johon sekä Suomi että Wales voivat päätyä on Bakussa ja Roomassa pelattava A-lohko. Siinä tapauksessa Huuhkajat kohtaisi uudestaan Italian, jolle Markku Kanervan ryhmä hävisi kahdesti karsintavaiheessa. Azerbaidzhan sen sijaan ei selvinnyt karsinnoista kisoihin eikä sillä ole takaporttia Kansojen liigan kautta, joten Bakussa Suomi ei kohtaisi ainakaan isäntämaata.

Mitkä kaksi maata voisivat tulla Italian ja Suomen seuraksi? Kysymys on helppo, mutta vastaus ei, sillä kakkoskorista sinne voi päätyä joku nelikosta Ranska, Puola, Sveitsi tai Kroatia. Kolmoskorista tarjolla ovat Portugali, Turkki, Itävalta, Ruotsi tai Tshekki.

Homma on monimutkainen, koska kisaisäntiä on 12 kappaletta, ja lisäksi ottelupaikkakunnat on jaettu pareihin. Kisoihin selvinneet maat saavat automaattisesti kotikenttäedun eli kaksi ottelua kotistadionilleen. Alkulohkot asetellaan 30. marraskuuta Bukarestissa, mutta senkin jälkeen niihin saattaa tulla muutoksia.

Kun neljä maata saa taivaspaikan maaliskuussa 2020 pelattavien Kansojen liigan pudotuspelien kautta, lopullisiin alkulohkoihin voi tulla muutoksia vielä keväällä. Kisaisännistä Irlanti, Romania, Skotlanti ja Unkari voivat saavuttaa kisapaikan kevään pudotuspelin ansiosta.

Ja sitten vielä yksi varaus. Venäjän osallistumisen yllä lepää kysymysmerkki, koska Maailman antidopingtoimisto Wada saattaa julistaa maan kaiken urheilutoiminnan ulkopuolelle joulukuussa pidettävässä kokouksessa.

Kori 1: Belgia, Italia, Englanti, Saksa, Espanja, Ukraina.

Kori 2: Ranska, Sveitsi, Kroatia, Puola, Hollanti, Venäjä.

Kori 3: Portugali, Turkki, Tanska, Itävalta, Ruotsi, Tshekki.

Kori 4: SUOMI, Wales ja neljä Kansojen liigan kautta kisoihin selviytyvää maata.

Kansojen liigan pudotuspelien välieräparit (pelataan maaliskuussa 2020):

A: Islanti–Unkari/Romania ja Bulgaria/Israel–Israel/Hungary

B: Bosnia-Hertsegovina–Pohjois-Irlanti ja Slovakia–Irlanti

C: Skotlanti–Bulgaria/Israel/Romania/Unkari ja Norja–Serbia

D: Georgia–Valko-Venäjä ja Pohjois-Makedonia–Kosovo