Väärin kannatettu? Fanit valtasivat kentän Huuhkajien historiallisen voiton jälkeen – kuuma aihe jakaa rajusti kansan mielipiteet

Perjantaina Töölön jalkapallostadionilla nähty ”pitch invasion” on jakanut kansaa.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv pääsi tai joutui kannattajien käsivarsille.

19.11.2019 14:45

Perjantaina pelattu Suomen ja Liechtensteinin välinen miesten jalkapallon EM-karsintaottelu päättyi Suomen kannalta historiallisesti: tyylikäs 3–0-voitto siivitti Huuhkajat ensimmäistä kertaa koskaan jalkapallon arvoturnaukseen.

Upea saavutus yhdisti kansaa, kun ympäri Suomen ihmiset juhlistivat ”sukupolvien unelman” toteutumista. Välittömästi päätösvihellyksen jälkeen Töölön jalkapallostadionilla nähtiin kuitenkin tapahtuma, joka on jakanut juhlivaa kansaa.

Iso joukko stadionilla ottelua seuranneista kannattajista ryntäsi juhlimaan EM-kisapaikkaa kentälle pelaajien seuraksi. Tästä pitch invasionista on luvassa sakkoja Suomen palloliitolle, sillä se on Uefan säännöissä kielletty.

Sakkojen lisäksi moni on ollut sitä mieltä, että kentälle ryntääminen varasti pääosan esittäjiltä eli pelaajilta osan juhlahetkestä.

Fanit ryntäsivät kentälle, kun Suomen kisapaikka varmistui.

Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen kirjoitti kommentissaan, kuinka perjantainen pitch invasion oli osoitus kentälle rynnänneiden fanien itsekkyydestä – siitäkin huolimatta, että se sujui rauhallisesti ja tyylikkäästi.

– Itse olisin voinut katsella hyvinkin pitkään joukkueen käyskentelyä ja halailua kentällä ja sitä, miten kauniisti ja nöyrästi he aina kiittävät kannattajia katsomossa, Rantanen kirjoitti ja jatkoi:

– Näiden sijaan innokkaimmat kannattajat päättivät muuttaa pelaajien ja muiden fanien juhlat omikseen. Sillä siitähän pitch invasionissa on kyse: omimisesta ja varastamisesta. Jonkin sellaisen ottamisesta, mikä ei kuulu faneille. Fanien pakottavasta, joskin todella itsekkäästä tarpeesta saada olla mukana tapahtumassa vähän enemmän kuin vain kannustaen.

Kirjoituksen kommenttipalsta on täyttynyt IS:n lukijoiden näkemyksistä. Valtaosa on ollut Rantasen kanssa samoilla linjoilla ja kritisoinut kentälle ryntäämistä.

Toimittaja Johanna Nordling kirjoitti viikonlopun jälkeen kommentissaan, että perjantaina nähty Huuhkajien kannattajien päästäminen kentälle oli oikea ratkaisu.

– Jos perjantaina Töölössä juhlijamassoja olisi yritetty väkisin pysäyttää, loukkaantuneita olisi tullut vähintään kymmeniä ja tunnelma olisi kääntynyt ilosta aggressiivisuudeksi. Se vasta olisi ollut turvallisuusriski. Oli oikea strategia päästää massat nurmelle ja eristää turvamiesketjulla vain pieni alue pelaajille, hän summasi.

– Kentän valtaus on teema, josta ei ole vain yhtä mielipidettä, Nordling muistutti.

Kommentteja pitch invasionia vastaan:

Kentälle rynnänneet fanit pilasivat voitonjuhlat ja aiheuttivat myös jonkinasteisen turvallisuusriskin. Etenkin juuri katsomoon jääneet fanit ja televisiosta peliä seuranneet katsojat jäivät sekasorrossa statistin osaan. Kaiken kaikkiaan totaalisen typerästi toimittu, kun jäi hyvä loppushow näkemättä – myös kentälle rynnänneiltä!!! (nimimerkki Bebbi)

Kiitos! Ehdin jo luulla, että kaikki nykyfutisfanit on kännisiä ja kohteliaasti sanoen moukkia. Rantasen kohteliaan tiukasti kirjoitetusta viestistä toivottavasti otetaan oppia ja kun ensi kerralla voitetaan, niin osataan kunnioittaa myös pelaajia ja muita katsojia. (Pohdiskelija)

Töölön jalkapallostadionin nurmi täyttyi kannattajista, kun Huuhkajat varmisti paikkansa ensi kesän EM-kisoihin. Olisiko ”pyhä” kenttä pitänyt jättää pelaajille?

On siinä ihan selvä syy, miksi tuollainen kentälle ryntääminen on tosi typerää touhua. Ja se syy on turvallisuus, niin omien kuin vastapuolen pelaajien turvallisuus. Samoin jos kentällä on tappelemassa molempien joukkueiden kannattajat. (Teuvo)

Olisin kyllä mieluummin katsellut pelaajien juhlia kuin känniääliöitä. (Limpar)

Pelaajia täytyy kunnioittaa ja sitä ei perjantaina pelin jälkeen tapahtunut. (ins.)

Juuri tuosta itsekkyydestä tässä on kyse. Mentiin öykkäröimällä pilaamaan juhlasuunnitelma. Olisi ollut hienoa kuulla pelaajien ja katsojien yhteinen Sankarit-laulu stadionin puolella! (Futarin isä)

Itse olisin halunnut nähdä joukkueen juhlat, mut nää pölvästit esti sen. Kiitos tunnelman latistamisesta. (Ä)

Järjestyksenvalvojat asettuivat lopulta riviin pelaajien ja kentälle olleiden fanien väliin.

Jokainen kentälle juoksija voisi ottaa sen verran vastuuta, että maksaa tuhannesosan mahdollisesta sakkomäärästä esim. juniorityön tukemiseen Palloliitolle aiheuttamastaan sakon teettämästä lovesta liiton kassaan. (Toisten kustantamana)

Kentälle ryntääminen osoitti täydellistä pelaajien aliarvioimista. Pelaajat ovat kisapaikan pelanneet, eivät fanit. Fanien tehtävä on kannustaa pelaajia ja pysyä omassa lestissään. Pelikentät on pelaajien EI fanien, se on pyhä paikka, mitä eivät ne fanit ymmärrä, jotka eivät ole pelanneet. Millä oikeudella pelikentät kuuluisi faneille, silläkö, että jaksaa huutaa hyvä Suomi. Luulen, että pelaajilla oli omia suunnitelmia kiittää faneja, mutta nyt eivät päässeet toteuttamaan niitä, joka varmasti harmittaa niitä. (Pelikenttä)

Kommentoijien joukkoon mahtuu kuitenkin myös eriäviä mielipiteitä, joskin ne ovat huomattavasti vähemmän edustettuina. Osan mielestä kannattajat ansaitsivat juhlia ainutlaatuista saavutusta kentällä yhdessä pelaajien kanssa.

Kommentteja pitch invasionin puolesta:

Eikö mistään saa koskaan nauttia? (nimimerkki Dr. Gusev)

Olipas toimittajalta negatiivinen kirjoitus hienosta pelin huipennuksesta. (mirror)

Me kannattajat ollaan laulettu joukkueen kanssa monet kerrat ja lauletaan vastakin. Kentänvaltaus oli symbolisesti täydellinen hetki: maajoukkueen äänenkannattajat ovat 12. pelaaja ja juuri siellä meidän kuuluikin kisapaikkaa juhlia – yhdessä joukkueen kanssa. Hienoa oli nähdä myös lapsia mukana tunnelmassa, heidän sukupolvestaan kasvaa toivottavasti ensimmäinen, jolle Suomen esiintyminen arvokisoissa on muutakin kuin kaukainen unelma. (Joppe 77)

Huuhkajien voitto ja pääsy EM-kisoihin oli ainutkertainen elämys katsojille, joten oli täysin hyväksyttävää että katsojat ryntäsivät pelin päätyttyä kentälle. Olen itse yleensä tällaista vastaan, mutta en tässä tapauksessa. (Huuhkajat go go)

 

Harmittomasta yhteisestä riemustakin pitää syyllistää. (Arvid)

Perussuomalaista vuodatusta, tärkeintä oli se yhteenkuuluvuuden tunne tuossa kentällä juhlinnassa, joka lisää tulevaisuudessa jalkapallokulttuuria Suomessa. Tullaan poteroista esiin stadioneille. (Oi Suomi on!)

Eiköhän kannattajat ole tämän ansainneet... Tässä purkautui kaikki traumat suomifutiksen osalta ja se muuttui spontaaniksi riemuksi. Siellä kentällä oli vanhoja maajoukkuepelaajia, nykyisiä liigapelaajia, pelaajien ystäviä ja perheenjäseniä, kannattajia ja jopa Suomen presidentti. (Jantsa65)

Vuodesta 1988 kärsintöjä seuranneena ja Suomea aina kannustaneena maailman pisimmästä tappioputkesta huolimatta, en kyllä kokenut pätkääkään tunnontuskia juostessani viimein kentälle voittajana. (Donamara)

EM-kisoissa!

Huuhkajien kisapaikan varmistuminen oli monelle fanille iso juttu, josta otettiin kaikki ilo irti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?