Kommentti: Huuhkajien kannattajien päästäminen kentälle Helsingissä oli oikein – siitä puhutaan ympäri Eurooppaa

Jos perjantaina Töölössä juhlijamassoja olisi yritetty väkisin pysäyttää, loukkaantuneita olisi tullut vähintään kymmeniä ja tunnelma olisi kääntynyt ilosta aggressiivisuudeksi, kirjoittaa toimittaja Johanna Nordling.

Kentän valtaus on teema, josta ei ole vain yhtä mielipidettä.

19.11.2019 11:27

Huuhkajien perjantaiset kansanjuhlat Töölön stadionilla olivat historialliset. Ja sen huomasi loppuvihellyksen soidessa, kun sadat ihmiset ryntäsivät riemuissaan kentälle.

Tapahtui se, mitä odotettiin ja pelättiinkin: pitch invasion eli kentän valtaus.

Kentän valtaus on teema, josta ei ole vain yhtä mielipidettä.

Se on yhtäältä jalkapallokulttuuriin perinteisesti kuuluva kannattajien ilon ilmaus suuren menestyksen hetkellä, toisaalta turvallisuusriski ja lisäksi monelle pelaajalle epämukava kokemus, kun fanit saattavat halailla kysymättä.

***

Tänä historiallisena perjantaina oli mielestäni oikein ja lähes väistämätöntä päästää fanit kentälle.

Töölössä nähtiin useampikin pieni askel Huuhkajien kannattajille, mutta suuri harppaus suomalaiselle jalkapalloilulle.

Palloliitto kertoikin ottelun jälkeen sopineensa turvamiesten kanssa siitä, ettei ihmisten ryntäystä tekonurmelle estettäisi väkipakoin.

Oikea päätös, sillä vielä kesäkuussa Suomen cupin finaalissa Maarianhaminassa kentälle halunneet juhlijat pysäytettiin karusti pippurisumutteella ja yli-innokkaat robocop-vartijat sumuttivat sitä myös katsomoon. Tuloksena oli sairaalahoitoa, nostettuja syytteitä, juhlien latistuminen ja pr-katastrofi.

Jos perjantaina Töölössä juhlijamassoja olisi yritetty väkisin pysäyttää, loukkaantuneita olisi tullut vähintään kymmeniä ja tunnelma olisi kääntynyt ilosta aggressiivisuudeksi. Se vasta olisi ollut turvallisuusriski. Oli oikea strategia päästää massat nurmelle ja eristää turvamiesketjulla vain pieni alue pelaajille.

***

Toinen teema on se, miten fanit kentällä käyttäytyivät.

Kaikki eivät muistaneet kunnioittaa urheilijan koskemattomuutta. Ylävitosta voi pelaajalle tarjota, mutta esimerkiksi Teemu Pukkia kiskottiin väkisin syleilyyn, ja hänen kasvoiltaan huomasi ahdistuksen. Toisaalta esimerkiksi Tim Sparv, Lukas Hradecky ja Paulus Arajuuri näyttivät viihtyvän juhlamassan keskellä.

Kansalaiset ja Huuhkajien pelaajat karkeloivat viheriöllä, kun Suomen historiallinen EM-kisapaikka varmistui.

Väkivaltaa ei kentällä tapahtunut, eikä sitä odotettukaan. Turvallisuusasiantuntijat varoittavat aina kontrolloimattoman ihmismassan arvaamattomuudesta – voi syntyä tappelu, joku voi vahingoittaa pelaajia – mutta nämä riskit olivat varsin epätodennäköisiä perjantaina.

Täydellistä turvallisuutta ei muutenkaan ole olemassa avoimessa yhteiskunnassa, vaan ihmisiin pitää vain luottaa.

Nyt jäljellä on vielä yksi kentän valtauksen aiheuttama riskitekijä: Uefan rangaistus. Euroopan jalkapalloliitto antanee mojovat sakot Palloliitolle.

Sakkoja isompaa rangaistusta, pistemenetyksiä tai tyhjille stadioneille pelaamista, tuskin tulee, sillä Uefa ymmärtänee perjantain historiallisuuden.

Ja Uefa ymmärtää myös sen, että Huuhkajat on nyt arvokas sen omalle tuotteelle: EM-kisoille. Suomi on kisojen debytantti ja siksi sen tarina kentän valtauksineen kaikkineen kerrotaan kesällä ympäri Eurooppaa.

...ja vielä

Kolminkertainen Euroopan mestari Saksa lunasti EM-kisalippunsa ilman juhlatunnelmaa. Valko-Venäjä kaatui lauantaina Mönchengladbachissa 4–0 eikä stadion ollut kuin puolillaan. Saksan maajoukkue on menettänyt viime vuosina suosiotaan, joka on nyt matalinta Joachim Löwin valmentajakaudella.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?