Huuhkajat: Yksikään pelaaja ei ole vielä selviytynyt EM-kisoihin - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nyt alkaa uusi luku EM-taistossa – yksikään pelaaja ei ole kisoihin vielä selviytynyt

Julkaistu: 18.11.2019 23:41

Suomen miesten A-maajoukkueen kaikkien aikojen karsintamatka päättyi tappioon ja joukkueen EM-paikkaan. Yhdelläkään pelaajalla ei kisapaikkaa vielä ole, kirjoittaa Ilta-Sanomien Saku-Pekka Sundelin Ateenasta.

Kun aurinko laskee, viriää heti voimakas ja raitis merituuli hehkuvalle ja usvaiselle merelle päin.

Maanantai-iltana Kreikan auringon laskiessa vaati mielikuvitusta tunnistaa Olavi Paavolaisen 1939 kuvailemasta Ateenasta muuta kuin kevyesti kohonneen tuulenvireen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen viime päivät, jopa viikot, ovat saaneet silti mielen leikittelemään kuin Paavolaisen maalailemat valonsäteet Parthenonin marmorissa.

Selviytyminen EM-lopputurnaukseen on ollut laajasti ihmisiä inspiroiva ja yhdistävä kokemus, ei mikään synkkä yksinpuhelu.

Udine, Jerevan, Tampere, Vaduz, Tampere, Zenica, Turku, Helsinki ja Ateena.

Suomalaisen jalkapallon kaikkien aikojen seikkailu oli sen verran eksoottinen matka, että se olisi kenties kiehtonut kirjailija Paavolaistakin. Ainakin kohteiltaan.

Historiallinen Ateena oli hyvä paikka päättää historiallinen karsintataival, mutta peli oli Huuhkajilta valitettavan kohmeloinen. Ymmärtäähän sen.

Nyt edessä on suomalaisille uusi seitsemän kuukauden matka: valmistautuminen kesän EM-kisoihin.

Vaikka Suomi selvisi EM-kisoihin, yksikään pelaaja ei ole sinne vielä selvinnyt.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Suomen valmistautuminen oli ymmärrettävästi haastava, eikä joukkue totuuden nimissä saanut ladattua itseään enää perjantain tyhjentävän saavutuksen jälkeen.

Pukki iski Suomen johtoon, siinä ei ole mitään uutta, mutta paukut olivat loppu ja kasvojaan pesevä Kreikka ajoi ohi.

Päävalmentaja Markku Kanerva sai kenties uutta informaatiota kuudesta avaukseen nousseesta uudesta pelaajasta ja pelijärjestelmistä.

Lohkot lyödään lukkoon 30. marraskuuta Bukarestissa, paitsi että osa niistä voi yhä vielä muuttua maaliskuussa, jos kisaisäntiä selviää vielä turnaukseen Kansojen liigan pudotuspeleistä.

12 maan järjestämä turnaus on kaikkinensa niin suuri sekamelska, että sen isän Michel Platinin pitäisi olla toimintakiellossa kaikesta jalkapalloon liittyvästä, jos hän ei sitä jo korruption vuoksi olisi.

Suomelle pääasia tässä vaiheessa on, että se on mukana.

Mitä tapahtuu tiistain Helsingissä järjestettävän kansanjuhlan jälkeen?

Palloliitto on jo keväästä lähtien kartoittanut base campeja, siis paikkaa, jossa joukkue pitää majaansa ja harjoittelee alkulohkojen ajan.

Paikka on syytä päättää lopullisesti pian arvontojen jälkeen. Todennäköisesti Suomi majoittuu lähellä paikkakuntaa, jossa se pelaa kaksi alkulohkon otteluaan.

Vahva ehdokas Suomen pelatessa Pietarin ja Kööpenhaminan lohkossa on Terijoki, jossa Englanti majaili Venäjän MM-kisoissa 2018.

Tammikuussa on suunnitteilla leiritys, jonne osallistuu lähinnä pohjoismaisissa sarjoissa pelaavia, sillä muut sarjat ovat samaan aikaan käynnissä.

Qatar on kaikesta kritiikistä huolimatta Palloliiton harkinnassa, sillä maahan on suuntaamassa ilmeisesti muita Pohjoismaita. Malagaan tai vastaavaan kohteeseen on hankala saada vastustajia.

Valmennusjohdon näkökulmasta asian voi jotenkin ymmärtää. Viime leiriltä maajoukkueryhmään murtautui muun muassa Lassi Lappalainen.

Se ei silti ole kaikkien Qatariin liittyvien ongelmien unohtamisen arvoista. Siksi Palloliiton päättäjien, niiden joilla vastuu lopulta on, on syytä viheltää peli poikki.

Jos ei moraalin, niin edes imagohaitan takia. Ei kannata kaataa kaikkea hyvää Huuhkajien ympärillä viemäriin. Päätös tehdään lähiviikkoina.

Maaliskuussa Suomi pelaa harjoitusottelun, arvatenkin ulkomailla.

Kesäkuussa ennen EM-turnausta pelataan vielä viimeiset treenimatsit. Ne on tapana käydä kisoihin matkaavan kotikentällä, jotta kotiyleisö pääsee saattelemaan joukkueensa lopputurnaukseen.

Mitä jo lopettaneet haluavat?

Suuri mielenkiinto kohdistuu myös siihen, ketkä lopulliseen kisakoneeseen valitaan.

Ensinnäkin seitsemän kuukautta on pitkä aika. Siinä ehtii loukkaantua moneen kertaan tai toipua keskivaikeasta vammasta.

– Ihan niitä viimeisiä pelejä ennen kisoja voi alkaa varoa itseään, vaikka pitäisi tehdä asiat normaalilla tavalla. Saattaa olla, että ajatukset heilahtelevat, Lukas Hradecky tunnusti.

Seitsemässä kuukaudessa voi nostaa osakkeitaan merkittävästi. Esimerkiksi vahvan ottelun Kreikassa pelannut toppari Leo Väisänen.

Sitten on vielä kysymys maajoukkueessa jo lopettaneista pelaajista sekä pitkään sivussa olleesta Roman Eremenkosta.

Voi tuntua sydämettömältä houkutella Eremenkoa, Niklas Moisanderia, Perparim Hetemaj’ta ja Alex Ringiä takaisin rinkiin, kun muut ovat hoitaneet kisapaikan, mutta urheilun eetos on toinen. Eivätkä he välttämättä edes halua tulla.

– Pakko sanoa, että en ole miettinyt tuota ollenkaan. On tiettyjä kohtaloita, ”Roma”, ”Perpa” ja kaikki muut. En tiedä, mitä he miettivät. “Rive” kantaa vastuun siitä. Tämä jengi on vetänyt aika hyvät karsinnat ilman niitä, jotka ovat olleet pois. Hyviä pelaajia kaikki, mutta en ole pohtinut asiaa enemmän, Hradecky sanoi.

Päävalmentaja Markku Kanerva kasaa varmasti sopivimman joukkueen, mutta hän haluaa myös parhaan miehistön EM-kisoihin.

Seurajalkapallossa on ihan tavallista, että esimerkiksi nousijajoukkue menee osin uusiksi kauden jälkeen, ja sama pätee maajoukkueisiin.

– Näyttöjä annetaan. Varmaan aika monet tulevat laittamaan kevään aikana itsensä elämänsä kuntoon, Hradecky lupaa.

Edessä on seitsemän kiehtovaa spekulaatioiden kuukautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?