Alpo Suhoselta painavaa tekstiä Markku Kanervan käänteentehneestä merkityksestä: ”Haettiin kaiken maailman tv-kommentaattoreita” - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Alpo Suhonen kertoo, miksi juuri Markku Kanerva teki Huuhkajissa historiaa: ”Haettiin kaiken maailman tv-kommentaattoreita”

Julkaistu: 18.11.2019 16:39

Historiaa tehneen Markku Kanervan perintö suomalaiselle jalkapallolle ei ole vain teknistaktinen, sanoo Kanervasta kirjaa kirjoittava Alpo Suhonen.

Henkilökohtaisia titteleitä voidaan julistaa käytännössä jaetuksi jo nyt: Vuoden valmentaja, vuoden Markku, vuoden sykähdyttävin hetki, vuoden jalkapalloteko, vuoden ihme, vuosisadan padonmurtaja.

Mikään ei silti lämmitä Huuhkajien päävalmentajaa Markku Kanervaa niin paljon kuin se, että hänen joukkueensa ylsi saavutukseen, josta suomalainen jalkapalloväki on unelmoinut vuosikymmeniä.

Suomen miesten maajoukkue selviytyi ensimmäistä kertaa historiassaan arvokisoihin.

Odotus ja unelmointi saavutti jossakin kohtaa jo lähes pakkomielteisyyttä. Mestarien liigan voittajien Jari Litmasen ja Sami Hyypiän tähdittämä aikakausi loi tukea unelmoinnille, mutta tämä niin kutsuttu Kultainen sukupolvikaan ei selviytynyt kisoihin.

Huuhkajien suurpelaajat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä olivat monta kertaa niin lähellä arvokisapaikkaa.

Usein yleisesti hoetaan, että ennen oli paremmin, mutta oliko sittenkään? Ainakin ennen oli nykyistä vaikeampi selviytyä arvokisoihin, kun kisapaikkoja oli jaossa nykyistä vähemmän.

Markku Kanerva –Valmentaja

Ensi keväänä Kanervasta ilmestyy kirja Markku Kanerva – Valmentaja (Into), jonka kirjoittaa valmentaja Alpo Suhonen.

Muun muassa jääkiekkovalmentajana tunnettu Suhonen näkee Suomen – ja Kanervan – saavutuksessa paljon suurempaa kuin muutaman voitetun ottelun ketjun.

– Toivottavasti jalkapalloihmiset näkevät sen ytimen, jonka Markku on tuonut. Se ydin ei ole teknistaktinen, sykemittareihin ja videoihin perustuva asia.

Valmentaja Alpo Suhonen tekee kirjaa valmentaja Markku Kanervasta.

Suhonen ei tarkoita, etteikö Kanerva olisi huipputekijä myös taktisesti, mutta hän korostaa Kanervan merkitystä joukkueen henkisenä johtajana ja ymmärtävänä valmentajana.

Autoritääristen käskyttäjien aika alkaa olla ohi. Kanerva osaa käsitellä pelaajiaan yksilöinä ja ihmisinä.

– Uskallan sanoa, että nykyinen valmentaja tarvitsee työssään lähes terapeuttisen otteen, Suhonen sanoo yleisesti yli lajirajojen.

Valmentaja omasta kulttuurista

Suhonen itse mursi yhden merkittävän lasikaton jääkiekossa. Hän oli ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja NHL:ssä.

Seuravalmennus eroaa maajoukkuetoiminnasta, mutta paljon yhtäläisyyksiäkin löytyy.

– Mielestäni maajoukkuetta pitää edustaa omasta kulttuurista tullut valmentaja, joka tuntee pelaajien identiteetin. Tarvitaan ihmisjohtajia. Millä taas seurassa tavoittaa eri kulttuureita, kun joukkueessa on paljon eri kansalaisuuksia? Ainoastaan olemalla ihminen, ei drilleillä ja teknistaktisilla asioilla.

Henrik Dettmann on tehnyt koripallon Susijengin kanssa ihmeitä.

Suhosen mukaan suomalainen jalkapallo on vihdoin päässyt siihen, mihin esimerkiksi jääkiekko ja koripallo ovat edenneet Jukka Jalosen, Erkka Westerlundin ja Henrik Dettmannin opeilla. On ymmärretty henkisen valmennuksen merkitys.

Linjaa voi kutsua pehmeäksi valmentamiseksi, mutta se ei tarkoitakaan löysäilyä tai oikoteiden etsimistä. On luotettava siihen, että pelaajat ymmärtävät vastuunsa ja eri syyseuraustekijöitä.

Ei ehkä paras mutta varmasti sopivin

Kanerva ei ehkä ole maailman paras valmentaja, mutta Suomen futisedustajille maailman sopivin. Palloliittokin vihdoin kiinnitti ”kakkosvalmentajaksi” ja kiltiksi ”hätäavuksi” profiloituneen Kanervan pitkällä sopimuksella 2016.

– Suomalaisen jalkapallon identiteettiongelmasta kertoi, että haettiin kaiken maailman tv-kommentaattoreita valmentajiksi. Siinä samalla meni pelaajien usko suomalaiseen valmennukseen, Suhonen pamauttaa.

Suomi pelasi koko vuoden 2016 voitoitta Hans Backen alaisuudessa. Kanerva kuului silloin joukkueen valmennusryhmään, ilmeisen pienin vaikutusmahdollisuuksin.

Huuhkajat ei voittanut Hans Backen aikana vuonna 2016 yhtään ottelua.

Backe työskentelee nykyään Ruotsissa tv-asiantuntijana, Kanerva EM-kisajoukkueen valmentajana.

Vuoden valmentaja ja unelmien toteuttaja Kanerva lienee viimeistään nyt jokaisen vähänkin urheilua seuraavan suomalaisen tiedossa.

Aina ei ole ollut niin.

Alkoi sattumalta

Kanervan ensikokemukset valmentamisesta tulivat vähän sattumalta 1998.

Hänen poikansa Kim pelasi Malmin Palloseurassa, ja erillisessä kokouksessa kartoiteltiin eri nappulajoukkueille toimijoita.

Kiireinen Kanerva lupautui osa-aikaiseksi apumieheksi valmennukseen. Seuraavaksi puheenjohtaja kyseli Kanervalta varovaisesti, että millaista futistaustaa tältä löytyy.

– Vastasin, että no joo... taistelemme parhaillaan Veikkausliigassa mitaleista, ja Uefan A-valmentajatutkinto on valmis, Kanerva muisteli hiljattain.

Urheilutoimittajien lienee helppo valita Markku Kanerva vuoden valmentajaksi.

Nappulavalmentajasta kasvoi lopulta jättiläisten johtaja. Kanerva on tehnyt suomalaista lajihistoriaa.

Hän ei yltänyt omalla, 59 A-maaottelun pelaajaurallaan arvokisoihin. Unelma toteutui päävalmentajana.