Huuhkajien maanantai-illan ottelussa on iso panos – voitto Kreikasta petaisi paremmat lähtökohdat EM-kisoihin - Huuhkajat - Ilta-Sanomat

Huuhkajien maanantai-illan ottelussa on iso panos – voitto Kreikasta petaisi paremmat lähtökohdat EM-kisoihin

Suomi lähtee EM-lopputurnauksen lohkoarvontoihin kolmannesta tai neljännestä arvontakorista.

Julkaistu: 18.11.2019 14:57

Tshekki hävisi yllättäen Bulgarialle EM-karsinnoissa. Se petasi Huuhkajille mukavat asetelmat maanantai-illan Kreikka-otteluun. Vain Unkarin murskavoitto samaan aikaan estäisi Suomea nousemasta EM-lohkoarvonnan kolmoskoriin.

Tshekin yllättävä 0–1-tappio Bulgarialle Sofiassa sunnuntaina avasi Huuhkajille hienon sauman nousta EM-lopputurnausarvonnoissa kolmanteen arvontakoriin ja sitä kautta jonkin verran mukavampaan EM-urakkaan.

Ainakin se toi maanantai-illan päätösotteluun Kreikkaa vastaan runsaasti lisää kipinää.

Tilanne on tämä: jos Suomi voittaa Kreikan maanantai-iltana Ateenassa, nousee Huuhkajat lähes varmasti lohkokakkosten vertailussa sijoille 6–8. Se tietäisi paikkaa lohkoarvontojen kolmoskorissa. Tappio tai tasapeli jättävät Suomen neloskoriin.

Ensimmäisessä arvontakorissa ovat kymmenen karsintalohkon kuusi parasta lohkovoittajaa. Kakkoskoriin jäävät neljä muuta lohkovoittajaa sekä lohkovertailujen kaksi parasta lohkokakkosta.

Kolmoskorissa puolestaan ovat lohkokakkosten vertailussa 3.–8. parhaat maat ja neloskorissa kaksi viimeistä lohkokakkosta sekä Kansojen liigan kautta EM-kisoihin tulevat neljä maata.

Toisin sanoen voitolla Kreikasta Suomi saisi todennäköisesti omaan lohkoonsa yhden hieman helpommin lyötävissä olevan vastustajan kuin jos olisi itse neloskorissa.

Tshekin tappiolla rajut seuraukset

Lohkokakkosista Portugali, Hollanti, Itävalta, Venäjä ja Turkki ovat jo Huuhkajien tavoittamattomissa. Mutta jos Suomi voittaa Kreikan maanantai-iltana, Tshekki pysyy varmasti Suomen takana ja E-lohkon kakkonen (Unkari/Wales/Slovakia) erittäin todennäköisesti myös.

Tshekin pelaajat päivittelivät hämmentyneinä, kun heikko Bulgaria paineli voittoon.

Unkari tarvitsee omasta ottelustaan (vieraspeli Walesia vastaan) kolme maalia suuremman voiton kuin Suomi Kreikasta ohittaakseen Huuhkajat. Siis jos Suomi voittaa 1–0, Unkarin täytyy voittaa 4–0 ja niin edelleen. Wales ja Slovakia jäävät Huuhkajien voittaessa joka tapauksessa Suomen taakse.

Lisäksi Suomi voi ohittaa lohkokakkosten lopullisessa vertailussa vielä myös Ruotsin ja Sveitsin/Irlannin, joskin se on epätodennäköistä, koska Ruotsilla on maanantaina vastassa kotikentällä Färsaaret ja Sveitsillä vieraissa heikko Gibraltar.

Tshekille tappio oli paha takaisku, sillä maa oli tyrkyllä jopa kakkoskoriin voitolla Bulgariasta. Ennen EM-karsintojen päätöskierrosta se oli kolmoskorin parhaiten sijoittunut maa ja se olisi arvonnassa nostettu kakkoskoriin, sillä kakkoskorissa olleet Tanska ja Venäjä ovat saman lohkon kisaisäntiä. Saman lohkon isännät eivät voi olla samassa arvontakorissa, koska silloin ne eivät voisi päätyä samaan lohkoon. Näin kolmoskorin paras – joka vielä ennen sunnuntai-iltaa oli Tshekki – olisi noussut kakkoseen.

Nyt, jos Suomi voittaa, Tshekki putoaa neloskoriin.

Kansojen liiga voi sekoittaa pakkaa

Ensi kesän EM-lopputurnauksen alkulohkot arvotaan Romanian Bukarestissa 30. marraskuuta. Niihin voi tulla joitakin muutoksia vielä maaliskuussa, kun EM-lopputurnaukseen pääsee Kansojen liigan kautta vielä neljä joukkuetta.

Jos Kansojen liigan kautta EM-lopputurnaukseen pääsee kisaisäntiä (Skotlanti, Irlanti, Romania tai Unkari), ne sijoitetaan automaattisesti kotimaassaan pelattaviin alkulohkoihin otteluparin voittajasta riippumatta. Sen voi tehdä jo arvontavaiheessa 30. marraskuuta, jolloin pelejä ei ole vielä pelattu.

 

ESPN:n mukaan vaikeaksi tilanne menee lohkojaon kannalta kokonaisuudessaan, jos esimerkiksi Wales lyö Unkarin. Tuolloin Kansojen liigan C-divisioonasta on pudotuspeleissä kaksi isäntämaata (Skotlanti, Unkari). Jos esimerkiksi Skotlanti kohtaa Unkarin Kansojen liigan C-divisioonan pudotuspelifinaalissa niin tilanne uhkaa olla sekava, sillä molemmat ovat kisaisäntiä ja molempien tulisi pelata ”kotilohkossaan” (Skotlannilla D, Unkarilla F). Tuolloin voi jopa käydä niin, että aivan lopullisesti lohkojaot selviävät vasta pelien jälkeen keväällä.

Suomen lohko saattaa jo olla selvillä

EM-karsintojen viimeiset pelit pelataan tiistaina. Eri vaihtoehtoja EM-alkulohkojen koostumuksiksi on vielä useita.

Tämänhetkisen tilanteen jäädessä voimaan Suomen lohkossa olisivat jo nyt varmuudella Belgia, Tanska sekä Venäjä.

Tämä johtuu siitä, että kisoihin selviytyneiden isäntämaiden, jotka jakavat saman lohkon isännyyden, (tässä tapauksessa Venäjä ja Tanska) on pelattava samassa lohkossa. Belgia voi sijoittua ainoastaan Venäjän lohkoon, koska Venäjä ei saa poliittisista syistä kohdata ykköskorissa olevaa Ukrainaa ja muut ykköskorin maat paitsi Belgia ja Ukraina ovat eri lohkojen kisaisäntiä kuin Venäjä.

Suomi taas joutuisi nykytilanteessa pakon sanelemana tähän lohkoon, koska Venäjä ei voisi mennä samaan lohkoon neloskorista Unkarin kanssa (toisen lohkon isäntämaa), ja Kansojen liigan polkujen A, B ja C voittajat ovat menossa niihin lohkoihin, joita ainakin toinen otteluparin joukkueista isännöi (Skotlanti, Irlanti, Romania).

Venäjä ja Belgia pelaavat samassa EM-karsintalohkossa ja lienevät suurella todennäköisyydellä myös samassa EM-kisalohkossa.

Kori 1: Italia, Belgia, Englanti, Saksa, Ukraina, Espanja

Kori 2: Ranska, Puola, Tanska, Kroatia, Hollanti, Portugali

Kori 3: Venäjä, Sveitsi, Turkki, Itävalta, Ruotsi, Tshekki

Kori 4: Suomi, Unkari ja neljä Kansojen liigan kautta kisoihin selviävää maata (rankingin kärjessä Islanti, Bosnia, Skotlanti, Georgia)